Zdeněk Škromach má pro vás před volbami toto zásadní sdělení...

11.10.2016 10:15

ROZHOVOR Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD míní, že sociální demokraté to v těchto volbách nemají snadné. „Pokud kandidujete z opozice, můžete se vymezovat a zdůrazňovat potřebné nabízené změny. V letošních volbách se však ukazuje, jak jsou lidé spokojeni s naší vládou,“ říká. Téma uprchlické krize dle něj nesmí zastínit naši aktuální situaci ve státě a každodenní potřeby našich občanů.

Zdeněk Škromach má pro vás před volbami toto zásadní sdělení...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Sázkaře jste nezklamal, jak se cítíte vůči svému soupeři před 2. kolem voleb?

Upřímně jsem rád, že jsem v 1. kole uspěl, moc děkuji za podporu všem svým voličům. Sociální demokraté to v těchto volbách nemají snadné. Pokud kandidujete z opozice, můžete se vymezovat a zdůrazňovat potřebné nabízené změny. V letošních volbách se však ukazuje, jak jsou lidé spokojeni s naší vládou. V demokracii mají své nezastupitelné místo konsolidované strany, které zastupují jasný program, hodnoty a cíle. V tom věřím, že je i má síla. Jsem člověk, který je známý, který má spoustu práce již za sebou, který to, co slíbí, skutečně také v rámci možností své funkce splní! Společnost je nyní v napjaté situaci pod vlivem dění předešlých měsíců v Evropě. Jsem moc rád, že se prokazuje, že voliči jsou přesto schopni nepodléhat populismu některých subjektů a kandidátů, kteří nemají ani skutečný program a jen těžko lze od nich vyžadovat zodpovědnost za dané sliby.

Absolvoval jste nyní kontaktní kampaň, rezonují tato témata i na Hodonínsku a Kyjovsku?

Ano, jednoznačně, lidi nenechává současná evropská situace chladnými a bezpečnost nás všech, našeho státu i Evropy je jedním z témat letošního volebního podzimu. I já osobně jsem přijal zodpovědnost za tuto věc a kandiduji s cílem jistot a bezpečí pro naše občany. Není přijatelné lidi strašit, panikařit z islamizace a teroristů. Na druhou stranu skutečně zodpovědný politik si musí připustit nutnost řešení nastalé situace jak na Blízkém východě, tak v Evropě.

Téma uprchlické krize však nesmí zastínit naši aktuální situaci ve státě a každodenní potřeby našich občanů. Myslím, že je nutné, abychom pokračovali ve snaze o zvyšování příjmů našich pracujících lidí a zajištění lidí, kteří jsou odkázáni na stát, jako jsou senioři a zdravotně postižení. A také promítání reality do naší legislativy, jako je například můj návrh zákona na zavedení tolerance mírné míry alkoholu u cyklistů na stezkách. Byl jsem velmi mile překvapen odezvou lidí vůči tomuto návrhu. Kamkoli přijedu, se mě lidi ptají, kdy to začne fungovat.

Tento návrh je však kritizován odborníky, že jde o populismus, nezodpovědnost a zvyšování nebezpečí na pozemních komunikacích. Nehledě na výši povoleného alkoholu 0,8 promile, která tak úplně jedné sklence vína neodpovídá… Jak vnímáte tuto kritiku?

Navrhovanou míru alkoholu na 0,8 promile nepovažuji za definitivní. Jak znám průběh legislativního procesu v Poslanecké sněmovně PČR je velká pravděpodobnost, že bude snížena například na 0,5 promile. Ale i to byl úspěch. Nejde mi o revoluční řešení. Prosazuji pouze zdravý rozum do naší legislativy, takové legislativy, která reflektuje realitu, praxi a nevytváří zbytečnou šikanu vůči spořádaným občanům. Tato novela není určena pro opilce, ale pro slušné lidi! Přítomnost alkoholu v krvi při způsobení nehody je samozřejmě i nadále přitěžující okolnost, nikterak se nemění postup v trestním řízení vůči pachateli při dopravní nehodě.

Musím však odmítnout údajné „argumenty“ o české nespolehlivosti. Pro mě je český cyklista stejně dobrý jako ten rakouský nebo německý. Vím, že spousta lidí na vinařských stezkách si po požití jednoho nebo dvou pohárků naopak dají větší pozor na cestu. I to je vědecky prokázáno. Navíc 80 procent nehod cyklistů v ČR se týká těch, co nadýchali více než 1,5 promile! To je něco, co se samozřejmě musí tvrdě postihovat. Novela je však určena pro slušné lidi a těch, co pijí nad míru, se prostě netýká.

Myslíte, že to je to, co potřebuje váš region?

Vinařství, podpora turismu a s tím spojená i cykloturistika je jedním z významných témat jižní Moravy. Moravské vinařské stezky již 17 let lákají cyklisty do našeho kraje. Kraj investuje řádově miliony korun do údržby a dalšího rozvoje cyklostezek v regionu, kterých je již několik stovek kilometrů. S turismem přichází investice a další finance do našeho okresu. S tím je spojeno i pracovní uplatnění pro naše lidi. Toto jednoznačně je legitimní téma pro můj region.

Stejně jako další témata, například, že je načase, aby se ekonomické úspěchy státu a investice vlády začaly projevovat také v peněženkách našich občanů! Můj region v minulosti bohužel utrpěl ztrátou mnohých místních podniků a výroby. Naše regiony potřebují konkrétní pobídky pro rozvoj a zvyšování životní úrovně, aby se dařilo nadále zlepšovat zaměstnanost. A především musíme posilovat příjmy za kvalitně odvedenou práci, ze kterých lidé zaplatí své životní potřeby a udrží si životní úroveň a stabilitu. Pracovat se musí vyplatit, aby naše děti chtěly žít v našich obcích a neodcházely pryč. Pro to vše ČSSD v této nadcházející chvíli potřebuje silnou oporu v Senátu.

Co očekáváte v následujících letech, co si berete za vlastní do dalších let v Senátu, pokud budete znovu zvolen?

Rád bych nadále důstojně reprezentoval náš stát a naše podniky v zahraničí. Senát je zárukou kvality naší legislativy a právě zde je prostor pro prosazování zdravého rozumu. Musím dotáhnout do konce své rozpracované podané návrhy, ať už jde o znovuproplácení prvních tří dnů nemoci, reformu exekučního řádu, nebo onen zákon o cyklistech.

Jsem sociální demokrat a zásadně se řídím hodnotami spravedlnosti a solidarity, a právě to musí býti nedílnou součástí našeho státu a naší legislativy. Tak, aby stát fungoval ve prospěch zájmů svých občanů, jejich kvality životní úrovně a bezpečí. Ne nadarmo kandiduji pod štítkem „Těžká váha do Senátu II“! Ačkoli již tolik těžký fyzicky nejsem, věřím, že o to silnější jsem morálně a mohu silným hlasem zastupovat jižní Moravu v Praze.

Jaký vzkaz máte pro své voliče před 2. kolem voleb?

Vážení sousedé, moc vám děkuji za podporu! Je obtížné zvítězit ve volbách, ale věřte mi, je mnohem těžší obhájit. Náš region si zaslouží silné zastoupení člověka zkušeného. A to vám nabízím. Nabízím jasná stanoviska se sociálním cítěním, pro spravedlnost, prosperitu a bezpečí nás i našich dětí. Prosím, přijďte ještě jednou! Výsledky z prvního kola voleb se nepočítají, stojíme opět na pomyslném začátku zápasu za stavu 0:0. Proto vás prosím o vaši účast při hlasování i v 2. kole voleb, které se uskuteční v pátek a sobotu 14. a 15. října 2016, a o váš rozhodující hlas! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…