Zdeněk Troška: Moje filmy tu budou i za padesát let, po kriticích nezbyde ani trocha smradu. Zeman je opravdový český prezident!

01.11.2017 17:31

ROZHOVOR Režisér Zdeněk Troška obdržel v sobotu vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana a hned poté se tak trochu podle očekávání stal jedním z hlavních terčů prezidentových kritiků. ParlamentníListy.cz si s oceněným filmařem povídaly nejen o samotném ocenění, ale například také o politické korektnosti.

Zdeněk Troška: Moje filmy tu budou i za padesát let, po kriticích nezbyde ani trocha smradu. Zeman je opravdový český prezident!
Foto: red
Popisek: Zdeněk Troška

Anketa

Kdybyste byli prezident, vyžadovali byste od Babiše 101 hlasů, jako chtěl Zeman kdysi po Němcové?

hlasovalo: 9315 lidí

Pane režisére, vy jste mezi těmi, kteří získali v sobotu od pana prezidenta ocenění. Jaké jste měl pocity, když se vám před slavnostním ceremoniálem z Hradu ozvali?

Samozřejmě mě to potěšilo, jako každého, komu se takové pocty dostalo. Přece jen je to nejvyšší ocenění, kterého se u nás může jednotlivci dostat. Velká čest, radost, ale i vzpruha a impulz do další práce. Zároveň pocit zadostiučinění, co se mé osoby a práce týče. Poděkoval jsem a zároveň i poprosil, že bych byl nejšťastnější, kdyby raději cenu udělili mému velkému vzoru, skvělému člověku a umělci panu režisérovi Františku Filipovi, který si ji už dávno zasloužil. Bez jeho skvělých filmů a seriálů by byl archiv České televize poloprázdný a český divák velmi ochuzen.

Vy patříte mezi sympatizanty Miloše Zemana. Co na něm konkrétně oceňujete?

Pan prezident je velice vzdělaný, rozumný muž, jenž dobře ví, co říká a co dělá. Pro mě je pravým českým prezidentem, který nikomu nepoklonkuje, před nikým se nehrbí, říká své názory jasně, na rovinu, bez zbytečné a zavádějící „politické korektnosti“. Nenechává se zastrašovat ani uplácet nikým a ničím, je svůj přes všechnu nevoli a řev svých protivníků, kteří se ho snaží marně zesměšňovat a hanět, zlehčovat jeho úsilí zachovat naši vlast nám, kteří jsme tu doma. Jen si vezměte – všechny své projevy pronáší zpaměti a v několika jazycích, jedno kde, každému do očí řekne své mínění. Mnoha lidem se prostě nehodí „do krámu“, protože ví o jejich postranních a většinou i nečestných úmyslech a praktikách schovávaných za ušlechtilé bláboly o demokratické morálce a etice. Je neuvěřitelně trapné a sprosté, když vidíte mnohé představitele vlády vysmívat se někomu, kdo má nemocné nohy; jejich neuvěřitelná zášť a zavilá, jedovatá nenávist však nepadají na prezidenta, ale na ně samotné a každý pozornější pozorovatel si snadno udělá obrázek, s kým má tu čest. Tím jen sami sebe usvědčují v tom, že mu nesahají ani po kotníky. Něco vám řeknu: Před ceremoniálem nás pan prezident pozval k sobě do salonku a řekl: Vidíte, jak mně špatně slouží nohy. Ale stát se přece neřídí nohama, ale hlavou a tu mám ještě zaplať pánbůh zdravou.

Stejně jako vlastně každý rok tak i letos se na prezidenta z některých míst snesla kritika právě za výběr oceněných. Co na to říct?

Nic. To se přece dalo čekat, nactiutrhači se už těšili, jak všechno a všechny poplivou a zdehonestujou. Nezklamali. Ubohá radost, nemyslíte? Pan prezident řekl, že to ocenění nám svou osobou předává od českých i slovenských posluchačů, diváků a čtenářů, kteří mají rádi naši práci a sami na Hrad své tipy posílali.

Jaké vy sám zažíváte reakce poté, co jste dostal metál?

Už na pražském Hradě mi všichni tiskli ruce, fotografovali se se mnou a říkali – tu cenu jste měl už dostat dávno, protože vy jste vpravdě náš národní umělec. Všichni vaše komedie a pohádky a mnozí i opery znají a milují. Rozdáváte radost a smích, umíte těšit, hladit po dušičce, a to je v dnešní nelaskavé době strašně moc. Jste prostě náš. Stovky e-mailů, SMS a gratulací, na ulici, v obchodech, všude v podstatě totéž, radost z ocenění mé práce a rady, abych se na kritiky a závistivce vyp.dl. To je ten pravý Český lev, ať si říká, kdo chce, co chce.

Nejen do vás, ale i do dalších oceněných umělců, jako například do Heleny Vondráčkové nebo Yvetty Simonové se „opřela“ komentátorka Lidových novin Jana Machalická. Označila vás za představitele ryze komerční kultury, zábavy pro nejširší vrstvy. Co na to říkáte?

Copak paní Machalická, ta nikdy nezklame. Jen bych jí vzkázal, jestli ví, co slovo komerční znamená? Obchodně úspěšný, zdatný. Ukažte mi jediného filmaře, který netouží po tom, aby jeho film viděli diváci, aby se prodával, aby se líbil. Blbost. Já nechci točit filmy na jedno použití a pro kina osamělého diváka (kritika). Přál bych si, aby se moje snímky promítaly v cyklech pro pamětníky, protože proto jsem je dělal, aby stále těšily své diváky. Tudíž právě ty nejširší vrstvy. A já jsem šťastný, že mezi ty představitele té zábavy pro nejširší vrstvy patřím. Na písničkách paní Simonové jsme všichni vyrůstali, stejně jako nás těšil zpěv Helenky Vondráčkové. A jestli se jí to nelíbí, snadná pomoc – ať se na moje filmy nedívá a písničky oceněných dam neposlouchá. Ať si čte Hegela, Kanta a Schopenhauera, to jí bude slušet a bude in. Ještě bych jí a jí podobným vzkázal, že ty moje komerční filmy se tu budou promítat ještě za padesát let, ale po nich tu nezbude ani trocha smradu.

Jana Machalická nešetřila přímo ani Miloše Zemana. Napsala: „Od loňského 28. října, kdy Miloš Zeman ocenil Františka Ringo Čecha a Daniela Hůlku, je jasné, že v tomto směru lze od něj čekat to nejhorší. A že napříště nás schválně obdaří, pokud možno, ještě nesmyslnějším výběrem, aby ukázal, že ho nikdo nebude mustrovat, prostě si bude vybírat ze svého milieu. A aby se co nejvíc zavděčil lidu a ukázal intelektuálům, jak jimi pohrdá.“ Jak si její slova vysvětlujete?

Kdyby byl každý z kritiků aspoň z poloviny takový intelektuál, jakým je prezident Zeman, bylo by dobře v české kotlině! A co dělal prezident Havel? Taky oceňoval své přátele disidenty a kamarády z mokré čtvrti. A prezident Klaus své podnikatele a další blízké, jejichž jména, natož cokoliv o jejich pracovní náplni, jsem nikdy neslyšel. Jediná chyba – ani jeden z nich ještě neocenil její intelekt. A to se neodpouští.

Naopak politolog Tomáš Haas prezidenta Zemana v jeho výběru podpořil. „Když je někdo oblíbeným po dvacet nebo třicet let, pak to znamená, že radost, zábavu, podněty k zamyšlení či poučení lidem přinášel po celou jednu generaci. A má to velkou hodnotu. A že podával dlouhodobě mimořádný výkon. Není to žebříček okamžité popularity,“ řekl mimo jiné. Má pravdu?

Samozřejmě. A jakou! Děkuju mu.

Stejně jako v minulých letech i tentokrát někteří politici a rektoři odmítli pozvání na slavnostní večer. Co si o tomto jejich postoji myslíte?

Podle mého názoru trochu trapná póza, nebo možná pokud jsou z pražské kavárny, hrdinský postoj v jejích očích. Možná i uražená ješitnost, nevím, nezabýval jsem se tím. Ale jednou je to pozvání od hlavy státu, a to se neodmítá, byť s ním nemusejí v mnohém souhlasit. Panu prezidentovi je to koneckonců jedno, to je jejich problém.

Na Hrad nepřišel ani syn zpěvačky Věry Špinarové. Ten totiž rovnou odmítl ocenění, které jí chtěl pan prezident udělit. Schválila by podle vás Věra Špinarová synovo rozhodnutí? A co vy na to říkáte?

Jak jsem měl možnost poznat paní Věru, myslím, že by takto nejednala. Zapomněl, ogar šumný, že hlasy k jejímu ocenění In memoriam poslali na Hrad lidé, kteří ji měli rádi a milovali její písničky. A přáli si, aby se jí tímto poděkovalo za radost, kterou rozdávala.

S novinářem Petrem Žantovským jsme mluvili o tom, že právě prezidentu Zemanovi, stejně jako bývalému prezidentu Klausovi, neprojde u některých lidí vůbec nic. „Já jsem za posledních nějakých 25 let nečetl v českých mainstreamových médiích snad jediný článek, nebo jsem ho neviděl, o tom, že by Klaus či Zeman udělali něco dobře,“ řekl novinář. Proč to podle vás tak je?

Protože jsme v Česku a tady se nikomu nic, natož úspěch a obliba u lidí, neodpouští. Už babička Boženy Němcové říkala: Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. A tady to platí tuplem. Kdo není dobře zapsán v určitých „ lepších kruzích“, má holt smůlu. Mnohdy jde o systematický hon, jak dusit a znemožňovat jedince, což vidíme dnes a denně kolem sebe. Plivnout jedovatou slinu je přece tak snadné! Závist, nenávist, pomluvy, podrazy, v tom si lebedíme.

Obdivuju drzost těch jedinců, kteří schovaní pod vymyšleným jménem či jakousi značkou ukájejí svou vlastní neschopnost a komplexy tím, že „kritizují“! Když Jágr nedá tři zápasy za sebou gól, už píšou, že patří do starého železa – a sami se přitom neumějí na brusle ani postavit. Nebo že Lucka Bílá odvolala koncert, protože onemocněla angínou. A už chytrolíni píšou, že neumí zpívat. A sami nezazpívají ani hymnu. Helenka Růžičková jim vždy trefně vzkazovala: Víte co? Polibte si prdel ve volným čase, aspoň si zacvičíte. (úsměv)

Někteří lidé se i poměrně útočně vyjadřovali o vašem vztahu k Andreji Babišovi, kterého jste veřejně podpořil a s nímž jste se v sobotu také na slavnostním ceremoniálu potkal. Když jsme se podívali po volbách na sociální sítě, podobných útoků vůči těm, kteří právě Babiše volili, bylo opravdu neskutečně mnoho. Co to vypovídá o demokracii v ČR, když jeden druhého napadá kvůli tomu, komu vhodí do volební urny svůj hlas?

A co? Jsme přece vyspělý demokratický stát v srdci Evropy, jak pořád vykřikujeme do světa a máme svobodu slova, myšlení i jednání. Každý tedy ať jedná sám za sebe. Můžu promluvit, s kým chci, nikdo mi to nemůže a nebude zakazovat. A ti, kdo nejvíc řvou a ukazují na pana Babiše, mají přitom sami na hlavách tuny másla! (Proto je tak drahé!) Za čtvrt století od revoluce mnohé vedoucí strany a jejich představitelé ukázali, jak „uměli“ hospodařit, kam až svým vedením Česko dostali.

Screen: Facebook Andreje Babiše

Stali jsme se bazarem Evropy, všechno, co se tu vybudovalo a čeho se dosáhlo a co nám Evropa záviděla, se (podle příkazů zvenku) zničilo a zašantročilo. Pana Babiše jsem volil i proto, že se nebál na toto všechno ukázat a na rozdíl od všech ostatních dokázal (i přes nepopulární věci jako třeba EET) vyrovnat státní rozpočet, snížit zadluženost republiky, a tím aspoň trochu odlehčit budoucím generacím. Čapím hnízdem, které jinak funguje už deset let a které jako podlý trumf vytáhli zrovna před volbami ve snaze odklonit voliče, oslabit a znemožnit pana Babiše, si jen naběhli. Lidé už nejsou blbí a prohlédli jejich trapnou taktiku a lest, což nakonec ukázaly výsledky voleb.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…