Že krvácíme za cizí zájmy? Proboha! Jana Černochová tvrdě odpovídá Petru Machovi, doktoru Mackovi i komunistům

09.07.2014 14:03

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) rozčílil poslankyni Janu Černochovou (ODS). Ze židle ji zvedly jeho výroky o českých žoldácích na misích NATO. Mach prý těmito výroky oslabuje Českou republiku i Severoatlantickou alianci a nahrává Rusům. Naopak celkem v klidu reagovala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na podobná vyjádření v kontextu s úmrtím čtyř našich vojáků v Afghánistánu od svého bývalého stranického kolegy Miroslava Macka.

Že krvácíme za cizí zájmy? Proboha! Jana Černochová tvrdě odpovídá Petru Machovi, doktoru Mackovi i komunistům
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová, ODS

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Vám velmi vadí výroky europoslance Petra Macha, který se ještě před tragédií, která se stala v Afghánistánu, vyjadřoval v rozhovoru pro DVTV o našich vojácích jako o žoldácích. Na sociálních sítích pak v reakci na neštěstí uvedl, že je mu líto našich padlých vojáků v Afghánistánu a všech vzdálených končinách, kde naše armáda vede často nesmyslné války ve službě NATO, EU či OSN. Co na to říkáte?

Já jsem hned reagovala na výrok Petra Macha u paní Drtinové a v té době jsem samozřejmě netušila, co přijde. Pokud on nazývá Čechy, kteří jsou na misích žoldáky, tak stejným způsobem by hodnotil letce československé perutě RAF, protože ti bojovali pod vlajkou Británie za naši zemi? Rozumíte tomu srovnání? Mně přijde, že někteří lidé si vůbec neuvědomují, že i v historii Československa jsme měli naše vojáky na jiném území, bojovali za naši svobodu a demokracii proti nacismu. Teď bojujeme proti chalífátu. Konflikty už se neodehrávání jen v Afghánistánu, ale přenesly se do Sýrie nebo Iráku. Připadá mi to, že někteří politici jsou ve vyjádřeních nesoudní a nemají všeobecný přehled. Pro nás není konflikt v Afghánistánu vzdálený. Je to pět hodin letadlem.

Vše k úmrtí českých vojáků ZDE

Vy jste se vymezila vůči předsedovi Svobodných, který označil vojáky za žoldáky. Ale také bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek po úmrtí vojáků na sociální síti sdělil, že příslušníci české armády byli v Afghánistánu dobrovolně za žold a kdykoliv mohli jít dělat nějakou méně rizikovou práci. Co si o tom myslíte?

Víte, jaký je zásadní rozdíl mezi panem Machem a panem Mackem? Pan Macek není aktivní politik. Je to glosátor, provokatér a není ani členem ODS. Pan Mach je europoslanec a předseda strany Svobodných, a to je ten zásadní rozdíl. Když si nějaký politický glosátor napíše svou úvahu, je to jeho právo. Když to ale říká předseda strany, která má v názvu Svobodní a nově zvolený člen Evropského parlamentu, tak každý, kdo si tohle přečte, to bere jako názor celé strany Svobodných, protože on reprezentuje tuhle stranu. Pan Macek nezastupuje nikoho, jen sám sebe. Pan Mach řekl i to, že by Česko mohlo být v jiných aliancích, jaké aliance myslí? Volá po návratu Varšavské smlouvy? Z úst předsedy strany, která se teď za Českou republiku dostala do europarlamentu, to má politický přesah i mimo naši republiku. My už jsme zvyklí na ledacos, ale tohle může mít i přesah do zahraničí, protože z pana Macha se stal evropský politik.    

Každopádně proti vysílání vojáků na mise NATO se vyjádřil také senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) a komunisté také dlouhodobě upozorňují na svůj nesouhlas s tím, že na nich přicházejí o život čeští vojáci. Mohou být takové výroky nebezpečné?

Komunisté těmito výroky nikoho nešokují, mají tuto rétoriku dlouhodobě a byli proti našemu vstupu do NATO. Vždy hlasují v Poslanecké sněmovně proti misím. Mají konstantní názor a myslím si, že u nich to nikoho nezaskočí, protože jejich názor lidé znají a komunisté si z toho udělali své politické téma. Ani bych jim to nevyčítala. Názor pana senátora Doubravy neznám a nevím, co říkal.

Uváděl to, že odmítá, aby naši vojáci krváceli za cizí zájmy….

Proboha, to nejsou cizí zájmy, to jsou naše zájmy. Tak jako naši letci hájili zájmy Evropy před nacistickým Německem, tak stejným způsobem alianční vojáci hájí teď naše zájmy. Jsme součástí NATO. Demokraticky zvolení poslanci a senátoři hlasovali o vstupu České republiky do NATO, a pokud demokratickým způsobem volby prošly, tak nikdo nemůže zpochybňovat to, že pro nás vyplývají i nějaké povinnosti. A pokud jsme součástí Severoatlantické aliance, tak je to úplně stejné, jako když jsme společně se spojenci bojovali proti nacismu. Teď bojujeme proti celosvětovému chalífátu. Zlu se nesmí ustupovat, v tom má naprosto prezident Zeman pravdu.

Taliban a islamizace Evropy je obrovským problémem, který se v budoucnu může dotknout i České republiky. To, že jsme byli ušetřeni útoků, nemusí mít dlouhého trvání. Útoky už se odehrávaly v zemích kolem nás, například v Madridu, Londýně, Paříži, Moskvě. Nebyly to země, které by byly v tažení proti islamismu nějak významné, a přesto si je islamističtí teroristé našli a spáchali tam útok. Chceme čekat se založenýma rukama v klíně, až něco takového potká i Českou republiku, a nebo se chceme jako Evropa tomu bránit a nechceme, aby byla na území Evropy prolita krev? Zapomínáme na 11. září, na to, co se stalo před rokem v Bostonu? Já na to nezapomínám a jsem ráda, že jsme pod křídly Severoatlantické aliance. Na rozdíl od společné obranné politiky Evropské unie, která selhává a vidíme to všichni na případu Ukrajiny versus Rusko, NATO neselhává. Pokud budeme těmi výroky pana Macha oslabovat Českou republiku, oslabovat celou Severoatlantickou alianci, tak komu to prospěje? Zase Rusku, a to je geniální stratég, který z éry Sovětského svazu používá úplně stejnou metodu zasívání pochybností do hlav politiků jako je pan Mach.

Myslíte si, že naše politická reprezentace špatně vysvětluje, proč byli čeští vojáci posláni na mise? Že i to je třeba důvodem internetových diskusí, kde je lidé označují za žoldáky?

Na tuto otázku by spíš odpověděl sociolog, kde se to v lidech bere. Naše armáda je profesionální deset let. Nevím, jestli si prožívají další země bývalé Varšavské smlouvy, které přešly ke stejnému modelu jako my, to samé. Neumím to odhadnout, ale musím říci, že mě to strašně mrzí. Každý člověk, když vyhrajeme fotbalový nebo hokejový turnaj či wimbledon, má plná ústa našeho češství a jak jsme strašně fajn národ, ale ve chvíli, kdy se řeší věci jako je navýšení rozpočtu pro naši armádu, tak se vždycky říká: „Proč se bude kupovat další technika?“ Myslím si, že lidem chybí národní hrdost a uvědomělost o tom, že bez armády bychom nebyli suverénním státem a bez armády bychom nedokázali to, co se nám podařilo. Včera uváděli v televizi statistiku a říkali, že vesměs lidé vzdělanější podporují armádu a naše vojáky na misích. Možná do diskusí pod články přispívají lidé méně vzdělaní nebo pod závojem anonymity si léčí své frustrace, těžko říci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…