Že se Zeman k Číňanům chová patolízalsky? To říkají zakomplexovaní idioti. Když přijel dalajláma, oni se před ním plazili na zemi, říká natvrdo Pecina

30.03.2016 22:05

ROZHOVOR Lidé, kteří mluví o servilitě vůči Číňanům, jsou zakomplexovaní idioti. To si myslí Martin Pecina, bývalý ministr vnitra ve Fischerově a Rusnokově vládě. „Známe je. Plazili se po zemi, když přijel dalajláma. Rád bych znal jejich názor na to, zda považují amerického prezidenta za příliš servilního, když se před čínským prezidentem oblékl do čínského oblečku. Což považuji od pana Obamy za docela dobrý fór, který bych mu nevyčítal. Stejně jako když britská královna vezla čínského prezidenta ve zlatém kočáře,“ domnívá se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Že se Zeman k Číňanům chová patolízalsky? To říkají zakomplexovaní idioti. Když přijel dalajláma, oni se před ním plazili na zemi, říká natvrdo Pecina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Právě jsme tu měli na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Jak vy hodnotíte význam této návštěvy a přínos zvýšení ekonomické spolupráce s Čínou? Prospěje nám to hodně?

Bezpochyby. Pokud nás budou Číňané brát jako vstup do Evropské unie, tak to České republice prospěje určitě. Náš mezinárodní obchod s Čínou je už dneska poměrně slušný. Je samozřejmě trošku jednostranný, protože víc dovážíme, než vyvážíme. Takové utužení vztahů – jak je dělá pan Tvrdík a pomáhá mu pan prezident a snad i vláda – je bezvadná věc.

Mohla by pomoci i vašemu severomoravskému regionu, kde se po předpokládaném úplném útlumu těžby uhlí očekává zvýšená nezaměstnanost?

Určitě by pomoci mohla. Jen bych rád upozornil, že těžba uhlí skončila před 20 lety. Teď, co z toho dělá divadlo, že se zavřou poslední čtyři šachty na Frýdecko-Místecku a Karvinsku, je trošku přehnané. Náš region samozřejmě není Praha, ale oproti jiným regionům na tom není zas až tak špatně. Nějaký průmysl tu stále funguje a věřím, že bude fungovat i dál. Spolupráce s Čínou může pomoci celé republice i krajům. To je pochopitelné. Nevím, jestli přijde investor přímo do Ostravy, ale to není to nejpodstatnější. Tím je, aby se točila kola průmyslu, průmyslová produkce rostla, byl odbyt na výrobky, které se v kraji vyrábí. To jsou zejména produkty těžkého strojírenství a hutnictví, tomu Číňané mohou pomoci. Zvláště když si koupí ŽĎAS.

O tom uvažují?

Říká se to a slyšel jsem to někde v televizi. To by bylo významné pro náš region. Protože ŽĎAS, výrobce v hutnictví, těžkém strojírenství, je pro kooperaci s Ostravou velmi významný podnik.

Zeptám se hlasem kritiků. Nebyla však tato návštěva příliš pompézní? Prezidentovi Zemanovi se vyčítá, že se chová k Číňanům příliš patolízalsky. Máte také ten dojem?

Lidé, kteří to říkají, jsou zakomplexovaní idioti. Známe je. Plazili se po zemi, když přijel dalajláma. Rád bych znal jejich názor na to, zda považují amerického prezidenta za příliš servilního, když se před čínským prezidentem oblékl do čínského oblečku. Což považuji od pana Obamy za docela dobrý fór, který bych mu nevyčítal. Stejně jako když britská královna vezla čínského prezidenta ve zlatém kočáře, to také nepovažuji za nic hrozného. Když vítám hosty ve firmě, také se jim snažím vyjít vstříc a ukázat jim něco, co se jim může líbit. Co se říká, je úplně absurdní. Že na stožárech byly čínské vlajky. To je naprosto běžná součást tak vysoké návštěvy. To je naprosto běžné a o nějaké servilitě může mluvit jedině idiot.

Někdo říká, že je dobře, že prezident Zeman dojednává nové obchodní vztahy na Východě, jiní se však bojí, že nás tím dostává i pod jejich politický vliv. Jak to vidíte vy?

To jsou jen prázdné řeči. Nastěhuje se sem deset milionů Číňanů, kteří budou mít volební právo? Nebo jak si představit ten politický vliv? Máme svobodné volby a čas od času se dostanou k moci takoví škůdci, jako je TOP 09. Ti zcela jistě budou mít úplně opačný politický postoj a zcela jistě je Číňani nijak neovlivní. Považuji to za zbytečné a hloupoučké řeči, kterých se mají lidi zaleknout. Ale je to směšné. Jak by k tomu mohlo docházet?

Poslední otázku mám na Turecko. Dočetl jsem se, že jste honorálním konzulem Turecka pro severní Moravu. Je to pravda?

Před dvěma lety jsem byl jmenován, protože jsme jako Vítkovice stavěli v Turecku elektrárnu, která se teď dodělává. Byl jsem panem tehdejším velvyslancem požádán, jestli bych nezastával tuto funkci. Ano, jsem honorálním konzulem Turecka pro severní Moravu.

Na Turecko se ptám proto, že hraje klíčovou roli v uprchlické krizi. EU s ním nedávno podepsala dohodu. Jak ji hodnotíte? Bude fungovat? Pomůže?

Myslím, že je potřeba Turecku pomoci. Má na svém území dva a půl milionu uprchlíků. Pomohl bych jim tak, aby se mohli o uprchlíky starat. Peníze vynaložené na uprchlické tábory na jihu Turecka určitě nejsou vyhozené. Na druhou stranu nechápu, jak by s uprchlickou krizí mohlo pomoci Turecko. Uprchlická krize vzniká tím, že řecké trajekty dováží uprchlíky z ostrovů na pevninu. Jestliže tohle skončí a Řekové řeknou – už žádné další uprchlíky vozit nebudeme – tak uprchlická krize v zásadě končí. Turistika na nafukovacích člunech mezi Tureckem a Řeckem končí v okamžiku, kdy se Řekové rozhodnou, že tyto lidi nechají v táborech na ostrovech, oplotí to tam a budou je pomalu pouštět, nebo vracet, podle toho, jestli mají nárok na azyl, nebo ne. Tím je uprchlická krize u konce. Je to uměle vytvořený problém, který jsou schopni Řekové vyřešit okamžitě na svém území. My bychom jim měli přispět a pomáhat. Buď Řekům, nebo Turkům. Podle toho, kdo bude mít uprchlíky na svém území. Ale pouštět ty lidi do Evropy je šílenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…