Že se nepoděláme? Jan Veleba dodává nové informace ke zrušené návštěvě Číny. Někoho to prý zabolí

03.11.2016 10:47

ROZHOVOR „Z reakce čínského ministra je patrné, že pokud by naši ústavní činitelé nevydali to své prohlášení, tak by se ty sankce mohly vztahovat i na celou republiku a zastavily by například rozvíjející se čínské investice u nás,“ vysvětluje předseda Strany práv občanů a senátor Jan Veleba. „Nerespektovat určitá čínská specifika spojená s exilovou tibetskou vládou si nedovolí ani Spojené státy nebo Velká Británie,“ ještě dodává.

Že se nepoděláme? Jan Veleba dodává nové informace ke zrušené návštěvě Číny. Někoho to prý zabolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Čína zrušila ministru zemědělství Jurečkovi služební cestu do Pekingu, kde měl jednat se svým protějškem o záležitostech ve vodohospodářské oblasti. Čínská strana to odůvodnila faktem, že obě strany vědí, proč se tak stalo, a že delegaci by měl vést Jurečkův náměstek, což se nakonec uskuteční. Ministr zemědělství to samozřejmě spojuje se svojí podporou ministra Hermana, který se oficiálně setkal s dalajlámou. Co si o této záležitosti myslíte?

Čína tím dala zcela jasně najevo, že nesouhlasí s přijetím dalajlámy oficiálními českými politickými osobnostmi, a je tak vlastně i potvrzeno, že prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů mělo svůj velký význam. Protože kdyby to neudělali, tak by následovaly další kroky z čínské strany. Já Čínu celkem dobře znám, byl jsem tam už vícekrát, naposledy letos v dubnu, a vím, že jsou tam velmi citliví na kontakty s tibetskou exilovou vládou. Samozřejmě demonstrují politiku jedné Číny a kdo ta jejich pravidla flagrantně poruší, riskuje sankce. A chtěl bych zdůraznit, že to si nedovolí ani Spojené státy či Velká Británie. A pokud si myslí ministr Herman s mladým panem Jurečkou, že to bude jinak, pak potom například zásadně poškodili české zemědělství. Čína je totiž ohromné odbytiště a u nás máme v současné době krizi našich zemědělských komodit, tedy výkupní ceny masa a mléka i dalších produktů jsou celkem směšné. Když jsem Čínu na jaře navštívil, tak jsem zjistil, že tam velmi významným způsobem vyvážejí potravinářské výrobky Poláci, Němci, Francouzi a další země. U nás se už na větším exportu a potřebných certifikátech k tomu začalo pracovat a kdyby se to povedlo, tak obrovským způsobem pomůžeme českým farmářům. Vždyť oni ztratili loni jen na mléku okolo 4–5 miliard korun. Tím nešťastným krokem, když se pan Jurečka po návštěvě dalajlámy chvástal, že se z Číny přece nepoděláme, tento proces minimálně zabrzdil. 

Pokud jde o věcnou podstatu toho, co bylo: Měl se ministr Herman tedy setkávat s dalajlámou? Podrazil vládu, když se s ním setkal oficiálně, což nečiní politici žádné ze západních zemí? Jaký postoj vy osobně zaujímáte k Číně a Tibetu?

Jak jsem už říkal, já jsem Čínu opakovaně navštívil, a proto znám názory jak jejich politiků, tak i lidí z tamních podnikatelských kruhů. Z toho pohledu je krok pane Hermana podrazem na vládu a Českou republiku vůbec. Bohužel to je možné nyní proto, že máme velmi slabého premiéra. Já si nedokážu představit, že by si to dovolil ministr třeba za premiéra Topolánka, to by určitě rychle skončil. Z reakce čínského ministra je patrné, že pokud by naši ústavní činitelé nevydali to své prohlášení, tak by se ty sankce pak mohly vztahovat i na celou republiku a zastavily by například teprve rozvíjející se čínské investice u nás. K tomu přispěl i mladý ministr Jurečka, který si pustil pusu na špacír, že se nepoděláme před Čínou. Takže se teď ten plánovaný export českých potravin přibrzdí, oddálí anebo zcela zastaví.  

Anketa

Ptáme se nyní, v listopadu 2016: Má Andrej Babiš vaši důvěru?

31%
69%
hlasovalo: 12928 lidí

Dalajláma se před pěti lety vzdal jakýchkoliv politických nároků na Tibet, usiluje jen o zachování lidských práv a kulturních tradic ve své zemi. Vrcholná česká politická reprezentace také ujistila Čínu, že uznává její současnou celistvost. V nedávné dohodě o spolupráci mezi Čínou a ČR se také uvádí, že se obě strany nebudou vměšovat do svých vnitřních záležitostí. Nepřehnal to nyní Peking se zrušením Jurečkovy návštěvy? A jak si vyložit informace o tom, že se Čína uchází o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, ale bez řádného výběrového řízení? Nepohlíží na nás tedy jako na naprosto nerovného, vazalského partnera?

Čína je vůbec nejlidnatější velmocí a druhou ve výkonu své ekonomiky na světě. My jí těžko můžeme diktovat, jak se má chovat, a nemůžeme bagatelizovat ani některá specifika, na kterých si zakládá, což nedělají ani jiné významnější státy, než je Česká republika. Zájmem Pekingu je nyní dostat se více na trh Evropské unie a do střední Evropy. Na Východě je trochu jiný postup pří získávání zakázek a samozřejmě my jim musíme dát v případě Dukovan najevo, že se musí řídit našimi pravidly. A uvidí se, jestli jejich firmy ve výběrovém řízení obstojí, to bych vůbec neřešil a nepřikládal tomu větší význam.      

V médiích, ale i mezi politiky se nyní vedou diskuze, co nám bližší kontakty s Čínou vlastně přinesly. Názory se liší, zatímco jedna strana uvádí, že Číňané investovali jen do nadějných a už zaběhnutých firem (Slávia, Žďas atd.), druhá strana argumentuje, že třetina produkce škodovek jde jen do Číny. Kdo tedy může mít pravdu, co si o tom myslíte?

Připadá mi zatím nesmyslné čínské investice nějak hodnotit. Na to je opravdu velmi krátká doba. Každý investor nějak začíná. Když to také porovnám s některými západními investory, kteří z těch našich lidí tady dělají pouze naprogramované mašiny, tak si o tom myslím svoje. A když jste zmínil Žďas, tak to je určitě významná investice, která bude mít zanedlouho i synergické efekty (spolupráce s dalšími firmami). Čína nás bere jako takové jedno z kapitálových nástupišť do středoevropských zemí Evropské unie a na tom bychom mohli profitovat. 

Oslava 28. října a kauza Brady rozjitřila nálady zejména v hlavním městě, a to především mezi umělci. Opravdu máme demonstrovat za to, že se naše politika pomalu ubírá na Východ, což by zřejmě znamenalo ohrožení demokracie, anebo někteří naši politikové včetně premiéra a prezidenta chtějí mít jen vyváženou politiku na obě strany jako i většina západních zemí? Jak na tento problém pohlížíte? 

Pomíjet východní trhy by bylo velkou chybou, protože ty jsou obrovské a ani země západní Evropy to nedělají. My jsme je v minulosti vyklidili prakticky pro ně, aniž bychom našli rovnocennou náhradu, čímž značně poklesla naše výroba. Renomovaní ekonomové říkají, že 80 procent HDP produkuje v České republice zahraniční kapitál. Mnoho dividend tak směřuje ven a u nás panuje velká strukturální nerovnováha. Tak proč nehledat trhy na Východě? Proboha, vždyť jsme pevnou součástí Evropské unie a NATO, tak se zbytečně nestrašme.

17. listopad, ať už jakýkoliv, bude. A s ním i bilance demokracie, naší cesty ke štěstí a prosperitě a také názory, zda patříme na Západ, či na Východ. Úvahy, co v naší zemi děláme špatně či dobře. Povzneseme-li se nad „pěnu dní“, kterou jsme nyní čeřili, lze říci něco, co by u té příležitosti lidé určitě měli slyšet?

Politikové by se měli už především uklidnit, nebojovat stále mezi sebou a respektovat přímou volbou zvoleného prezidenta. Samozřejmě, že se mohou připravovat už na další volby. Nejsme přece Ukrajina, máme tady demokraticky zvolený parlament, senát, i vládu. Ale jaké teď panují u nás poměry, když jeden místopředseda vlády organizuje trucdemonstraci na Staroměstském náměstí a druhý nejprve podpoří Hermana, že přijal dalajlámu, a pak si odjede na 28. října na své sídlo do Francie, kde přečká všechny ty šarvátky?!
Na Hradě, kde jsem byl, chybělo hodně politiků, což považuji za smutné a skandální, a začal bych i věřit tomu tvrzení skeptiků, kteří vycházejí z našich dějin, že my Čechové si neumíme vládnout kromě krátkého období, kdy nás stmelil  T. G. Masaryk. Prostě to chce víc klidu, více si naslouchat a dělat věci především proto, aby to posloužilo prosperitě naší země.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…