Že tu imigranti budou zachraňovat ekonomiku? Který hlupák vám to řekl? Pro část muslimů jsme psi, radši nás v zájmu Alláha podřežou. Podnikatelský předák Baránek má skutečný strach

05.07.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Vracet uprchlíky zpátky a uzavřít pevněji schengenský prostor je podle prvního místopředsedy Strany soukromníků ČR Rudolfa Baránka recept na vlnu migrace z arabských zemí a Afriky. „Těch ubohých lidí je mi jako křesťanovi hrozně líto, ale na druhé straně se musím dívat na to, že pro velkou část muslimů jsme psi a podřežou nás kdykoli v zájmu svého Alláha,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Baránek. A stejně razantně by se postavil řeckému premiérovi, kterého považuje za vyděrače.

Že tu imigranti budou zachraňovat ekonomiku? Který hlupák vám to řekl? Pro část muslimů jsme psi, radši nás v zájmu Alláha podřežou. Podnikatelský předák Baránek má skutečný strach
Foto: hns
Popisek: Rudolf Baránek v půlnočním rozhovoru

Anketa

Volili byste Martina Konvičku, kdyby vstoupil do politiky?

hlasovalo: 11171 lidí

Jak se díváte jako zástupce podnikatelů na názor, že uprchlíci, kteří k nám přijdou, pomohou naší ekonomice, protože nastoupí na volná pracovní místa, o něž nemají Češi zájem?

Neřekla jste mi jméno toho hlupáka, který to řekl, ale to je jedno. To je člověk, který buď neví, co mluví, a jak říkáme u nás na  Podluží, má hlavu jen na klobúk. Když se podíváme na schengenský prostor, už nejsme oploceni ostnatým drátem. Myslím si, že takovou pracovní sílu nepotřebujeme. Jen člověk neznalý může říci, že utečenci, kteří sem přijdou, budou soustružníci a jiní zámečníci. To je samozřejmě nesmysl. Myslím, že problém s migrací je obrovský a byl v minulosti zanedbán. Ukazuje se, že v souvislosti se všemi těmi revolucemi, které proběhly, jako arabské jaro, Sýrie apod., bylo uděláno hodně chyb. Snad kromě Egypta, kde to armáda umí nějak udržet v mezích, nejsou tyto národy na žádnou svobodu připraveny. Oni chtějí a umějí žít jen kmenově. A to, co odtamtud utíká, nejde třídit. Těch ubohých lidí je mi hrozně líto, jako křesťan je skutečně lituji, ale na druhé straně se musím dívat na to, že pro velkou část muslimů jsme psi a podřežou nás kdykoli v zájmu svého Alláha. Myslím, že Evropa má obrovský průšvih a že by se měla hledat cesta, jak je sem nepustit.

Ale na území Evropské unie už jsou jich přece desítky tisíc. Co s nimi? O pár desítek tisíc se máme podělit, ale přicházejí další.

Jestliže migranti nelegálně vlezou do Itálie, do Řecka a do Francie a existuje Schengen, tak situaci neřeší to, co dělají Rakušané v Brennerském průsmyku, kde utečence vysazují z vlaku. Jak chcete vysadit z vlaku celý sever Afriky a Střední východ, které jsou v pohybu? Byl jsem proti povinným kvótám, byl bych pro to, abychom s utečenci z některých regionů, jež jsou křesťanské a které vydrancoval Islámský stát, začali jednat a snažili se jim pomoci, popřípadě jim tady poskytli azyl. Ale mám strach z jiné věci: budeme se bavit o kvótách nebo o počtech uprchlíků, které přijmeme dobrovolně, ale oni sem přijdou a nebudou se ptát, jestli jsou nějaké kvóty.

Prostě se valí Evropou, Itálie je vytlačuje ven, protože sama má hospodářské problémy. Nevím, jak to naše vláda chce řešit. Jsem rád, že nesouhlasila s povinnými kvótami, to mi připomíná Státní plánovací komisi, přidělujeme vám tolik tun železa a tolik tun cementu a vy s tím musíte nějak vystačit a postavit nějaké další stavby socialismu. Ale tím problém nezmizel, stejně k nám přijdou a bude to velký problém. Jsem přesvědčen, že se s příchodem utečenců zvýší kriminalita. Je logické, že když jsme byli dlouho oploceni a nebyli jsme zvyklí žít s lidmi, kteří měli jiné náboženství, že příchod lidí jiné kultury i náboženství v nás vyvolává strach a pocit ohrožení. Jsem tedy pro nesmírně rozumné přemýšlení nad tím, jak pomůžeme lidem, kteří jsou náboženstvím blízcí naší kultuře a tomuto prostředí.

Vláda se rozhodla, že dobrovolně přijmeme několik set lidí, ale jen na severu Afriky je podle odhadů připraven milion dalších, kteří by chtěli do Evropy…

Vždycky jsme měli strach, co se stane, když vykročí Číňané. A teď se k nám valí Arabové a Afričané. Ale jejich náboženství – islám – je podle mne daleko nebezpečnější. Co víme o tom, kolik sem bude s vlnou utečenců nasazeno radikálních islamistů, kteří budou základem budoucích teroristických buněk? My si musíme vážit toho a hlídat si to, že tady žádný výbuch nebo podobný hrozný teroristický čin nebyl. Čím to je? Ukazuje to naši bezvýznamnost.

Není také důvod velké vlny migrace v tom, že Evropa má tak velkorysou migrační a sociální politiku? Dnes každý, kdo překročí nelegálně hranice, může v Evropské unii požádat o azyl. Nemělo by se to změnit?

Rozhodně. Měli bychom je vracet. Měli bychom je naložit na lodě, které je zavezou zpátky. A uzavřít pevněji schengenský prostor.

Souhlasíte s názorem, že pokud Evropská unie nebude schopna čelit sílící vlně utečenců, která přichází do Evropy, začne se rozpadat, protože jednotlivé členské státy začnou uzavírat své národní hranice, aby ochránily své občany před invazí běženců?

Rakousko na Brenneru řeklo jasně ne a vysazuje je na nádraží. A myslím, že se může stát, že někde dojde i na uzavírání hranic. Přitom Evropa má daleko více problémů. Podívejme se, co s námi dneska hraje bolševik v Řecku. Říká: vy nám nechcete pomoci? Jak si to vůbec dovolujete? Řekové chtějí zvyšovat důchody, ale přitom tam mají dvakrát vyšší penze než my tady. Tak kde jsme? V Řecku vyhráli čistokrevní komunisté, je to komunistická strana, jen se jinak jmenuje. A řecký premiér létá k Putinovi do Moskvy, hraje to s Evropskou unií v tomto stylu, je to prostě vyděrač.

Byl byste pro to, aby Evropská unie přestala Řecko finančně podporovat a aby zadlužené Řecko vyhlásilo bankrot, když odmítá přistoupit na reformy?

Myslím, že bankrot v Řecku měl být vyhlášen už dávno. Ten problém ztratil ekonomický rozměr, je to vysoce politický problém. Nejhorší je, že Evropa neumí rozhodnout, neumí se domluvit a rezolutně Řekům říci: hoši, do pondělka. Ne do pondělka před čtyřmi roky a do dalšího a dalšího pondělka. Postoj evropských politiků k Řecku mi připomíná výrok, který v jedné veselohře říká pan Menšík svému synovi: tohle je sedmdesáté druhé vážné varování. Takhle to v případě Řecka donekonečna být nemůže.

V čem vidíte hlavní problém Evropské unie? V nejednotě členských států?

Ano, v nejednotě. Evropská unie je velká myšlenka, která se postupně drolí na maličkostech. Co by se skutečně stalo, kdyby se Putin roztáhl ještě dál? Zase bychom vyhlásili sankce, že bychom nějakého jeho ministra nepustili do Evropy? Řeklo se, že se do Litvy a do Polska dá výzbroj pro pět tisíc vojáků, protože ti se agresivní politiky Ruska bojí, a Putin už zase řve. A do toho ho přijme papež. Veškeré zhoršení politické situace má vliv na ty nejslabší v řetězci – nezaměstnané. A co se týká ekonomiky – na živnostníky. Musíme se chránit, protože velké geopolitické problémy změní situaci na trhu tak, že úspěšný živnostník, aniž začne dělat něco jinak nebo špatně, příští měsíc skončí. To je strašně citlivé, a to tihle socani a velkopodnikatelé netuší nebo nechtějí slyšet.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…