Zelená politika? Teď dává největší smysl. Migrace? Tu nezastavíme, není hrozbou. Česko-německý filozof promluvil

04.06.2020 18:42

HŮŘ UŽ BYLO? Berme skutečnost, že Německo je ekonomický lídr Evropy, jako fakt. Stejně tak začít se zelenou politikou v dnešní postkoronavirové době je zcela oprávněné, ba přímo namístě. Při vzpomínce na Václava Havla mnozí kverulanti opomíjejí současnou demokratickou zkušenost a stabilitu. Migraci nezastavíme, protože není hrozbou. Nebezpečí spíše vidíme v Číně a jejím nasazení technologií na špiclování lidí, ze kterého si u nás chceme brát příklad. To uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz česko-německý filozof, dlouhodobě žijící ve Spolkové republice Německo, Jaromír Sýkora.

Zelená politika? Teď dává největší smysl. Migrace? Tu nezastavíme, není hrozbou. Česko-německý filozof promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Před řadou let, po takzvané sametové revoluci, byl vzorem pro mnohé české občany Václav Havel, jehož jméno rezonovalo i v zahraničí. Nyní je situace v Česku taková, že jsme poměrně silně nespokojeni se současným vyvojem. Jak vidíte úlohu Václava Havla, jehož odkaz má pro naši současnost ještě něco říci?

Havla lze velmi zásadně chápat jako symbol a sílu demokratického hnutí, demokratické revoluce, a připomíná nám tím možnost a sílu demokratické změny. Myslím, že tahle vzpomínka a paměť je zvláště cenná, protože spousta lidí zapomněla, jaké možnosti a síly jsou v samotné demokracii. Dnes přijímáme velkou část politického vývoje jako daný, normální a neměnný, aniž vzpomínáme, že poselstvím demokracie je právě možná změna každodennosti a že demokracie, jako jediná forma vlády, dává vládu do rukou lidí. To však není míněno jako forma patosu, jak se často vyskytuje v médiích: říkám to především jako kritiku na nárůst ekonomických nerovností, demontáže sociálního státu, kterým jsou lidé v ČR, ale také v celé Evropě s pochybnými argumenty o účinnosti a potřebě systému vystaveni.

Obáváme se, že silné Německo není jen ekonomický lídr Evropy, ale už i politicky, v rámci EU vlastně vede. Vidíte to pozitivně, nebo jako určitou hrozbu či nebezpečí?

Ve všech známých státních spojenectvích a internacionálních institucích se nechají rozlišit vedoucí státy a státní zájmy. V tomto rozsahu není diagnóza „Německo jako silný stát“ neobvyklá, i když může být pro jiné státy nepříjemná nebo může být problémem spravedlnosti. Spíše mi osobně víc vadí, že silné Německo přirozeně nestojí pro Německo jako takové, ale pro určité zájmy silných aktérů v Německu. Pokud by tam byla jiná rovnováha v rozdělení mocenské síly, bylo by to patrné také na agendě EU. Otázka také dále závisí na tom, jak se nechá EU vůbec jako politický nebo demokratický projekt posuzovat. Pokud jsme kritičtí vůči jejímu demokratickému potenciálu, je nadměrná přítomnost jediného státu sekundární. Zde bych uznal a zdůraznil význam EU, ale rozhodně bych její všeobecnou sféru vlivu decimoval nazpět.

Podle mnohých narušil koronavirus světovou globalizaci a těžko se budou hledat cesty zpět. Tedy: „bylo již lépe“?

Otázka škod způsobených globalizací se vždy vztahuje na určité představy globalizace. Pro lidi, kteří z různých důvodů naši hyperglobalizaci kritizují, není redukce globalizace krizí, nýbrž úspěch. Proto bych s diagnózou škody souhlasil jen částečně. Snížení pohybu zboží a lidí nás vyzývá k tomu, abychom si kladli užitečnou otázku, jaké pohyby jsou vlastně smysluplné nebo nezbytné a kterým pohybům lze zabránit nebo se dají nahradit. Zde je samozřejmě žádná odpověď tou poslední. Ale v čase, který se vyznačuje historickou ekonomizací světa na jedné straně a ekologickými problémy nebo nedostatkem přírodních zdrojů na straně druhé, může být vynucené přemýšlení o alternativních způsobech globalizace velice užitečné – zde mám například na mysli pracovně-cestovní provoz, který se dá nahradit cestou digitální.

EU dává akcent na ekologii i v nynější krizi. Má „zelená politika“ nyní smysl? Nedostaneme se na scestí a nepřeskočí nás asijské státy či USA, kde si s ekologií moc hlavu nelámou?

Z ekologického hlediska má zelená politika v současné době největší smysl. Dá se říci: kdy, pokud ne teď, lze dosáhnout účinného snížení emisí. Kdy se mohou, když ne teď, vyvinout a provést restrukturalizace, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zároveň ekonomické. Skutečnost, že se například v Německu jindy tak silné vědomí o životním prostředí v médiích od koronakrize téměř přerušilo, beru jako znak pseudopolitiky, která chce být ekologická pouze tehdy, pokud nelze očekávat žádné výrazné hospodářské škrty.

Strategie ekologické politiky samozřejmě nemusí být nutně strategií mezinárodní mocenské politiky – ale na jedné straně je sporné, zda EU v globální hře spoluhraje i bez ekologické politiky. Na straně druhé existují dobré důvody objasnit některé politické otázky bez ohledu na globální konkurenční podmínky – můžeme se také ptát na lidská práva: má je smysl implementovat, když to Čína nedělá? Ano! Chtěl bych však zdůraznit, že existují různé formy ekologické, a tedy zelené politiky, a výzvou je tato restrukturalizační zaopatření zavést efektivně a ekologicky.

Hovořilo se o terorismu, studené válce, migraci. Aktuálně spíše vidíme hrozby v suchu, problémy s neoficiálními zásahy do DNA, nebo s takzvaným Velkým bratrem, tedy šmírováním člověka pomocí moderních technologií. Jak to vidíte vy?

Například otázka terorismu zdaleka není uzavřena. Někteří lidé v ní vidí a považují ji za transformovanou, nedílnou součást klasické války. Otázka migrace, kterou bych nutně neoznačoval za hrozbu, je také otázkou, která může velmi dobře charakterizovat a stát se výzvou příštího desetiletí. Tato otázka, stejně jako téma sledovacího systému, jde ruku v ruce s posunem hranic politické moci a jejími možnostmi rozsáhlého shromažďování osobních údajů. Zde lze vidět vývoj, který je slibný, ale i znepokojující zároveň: otevření prostorů k pohybu, omezení osobní policejní moci, rostoucí internalizace chování podle norem, jež jsou doprovázeny možnostmi přístupu, o kterých Orwell jen snil. Neměli bychom si myslet, že náš monitoring je nepatrný jen proto, že Čína má tato zaopatření podstatně důraznější. Mnozí z nás by byli o dvacet let dříve otřesení rozsahem sledování, který je součástí našeho každodenního života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…