Zelený levičák promluvil o zkostnatělých finančnících, ovládajících Evropu. Dokud je prý nezbaví moci, nehne se z místa

26.02.2015 20:28

ROZHOVOR "Navrhuji získat nové členy z řad pinglujících vysokoškoláků, asistentů vysokých škol a překladatelů, zkrátka z řad zchudlé střední vrstvy, abychom mohli vyházet pravicové liberály v motýlcích. Toho však lze dosáhnout, jak pravil expředseda Martin Bursík, jedině silou, protože silnější pes mrdá," sdělil ParlamentnímListům.cz návod k vylepšení volební bilance zelených jejich levicově zaměřený člen Tomáš Schejbal. Vyjádřil se i k řeckým dluhům, krizi eurozóny, nuzných platech čínských dělníků i hrozbě války. "Rusko a Islámský stát jsou jen papíroví tygři. Bát se máme především amerického vojensko-průmyslového komplexu," domníval se.

Zelený levičák promluvil o zkostnatělých finančnících, ovládajících Evropu. Dokud je prý nezbaví moci, nehne se z místa
Foto: Archiv T. Schejbala
Popisek: Tomáš Schejbal

Jste levicově zaměřený zelený. Jak vnímáte vítězství Syrizy v Řecku. A měla by EU Řecku část dluhů odpustit (stejně se evidentně splatit nedají). Nebo by mělo Řecko eurozónu opustit?

Řečtí zelení jsou součástí této sociálně demokratické koalice. Vzestup levicové vlny napříč jižní Evropou, která patří k poraženým, vidím jako obdobu levicové vlny v Jižní Americe před deseti a více lety. Oba regiony patří k poraženým neoliberálního vývoje. Je správné, že se bouří.

EU by měla odpustit všechny dluhy, samo Německo dluží Řecku válečné reparace. Antropolog David Graeber ve svém bestselleru Dluh píše, že v dějinách přicházejí časy, kdy je třeba restart a dluhy smazat. To je teď.

Krizi eurozóny nelze řešit tím, že vystoupí země, které se staly obětí špatné hospodářské politiky. V první řadě je zapotřebí změnit politiku, která k této krizi vedla, a sice politiku austerity. 

Je eurozóna udržitelná?

Podívejte, eurozónu ovládá Bankovní rada Evropské centrální banky. To jsou zkostnatělí finančníci z elitních konzervativních rodin, bez špetky imaginace a kreativity. Můžeme se bavit o úspěšné budoucnosti eurozóny, až tyto zombies Evropané zbaví moci.

Kapitalismus jako takový zvítězil ve studené válce. Lze zachránit systém liberální ekonomiky a tržního hospodářství, volný obchod po celém světě v čele se Západem? Nebo je naopak nutné kapitalismus nahradit něčím jiným? Čím?

Ano, kapitalismus zvítězil v globálním měřítku a je prvním univerzálním systémem v lidské historii. Ale volný trh v praxi nefunguje bez násilných zásahů států a byrokracie nadnárodních institucí.

Kapitalismus zůstane, dokud nevyčerpá všechny možnosti svého vývoje, a čím bude nahrazen, záleží na poměru sil. Může jít o byrokratickou diktaturu Světové obchodní organizace. Lidé však nejsou jen racionální egoisté žijící v tržních vztazích. Jako biologicky nejslabší živočichové jsou nuceni žít jako sociální tvorové spoléhající na vzájemnou pomoc. Základní jednotkou takového vztahu je rodina, v širším měřítku rody, kmeny. Ale také přátelství a tak dále. V moderní formě jde například o družstevnictví a různé formy solidární ekonomiky. Je možné, že v pudu sebezáchovy lidé svrhnou kapitalismus a sociální povaha člověka zvítězí nad tou egoistickou. 

Lze vlastně vůbec udržet prosperitu nás, Evropanů? Co máme dělat proti Číňanům, kteří pracují skoro za ,,misku rýže"? Navíc jsme zadlužení...

Mzdy čínských dělníků jsou lidskoprávní problém. Článek 28 Listiny základních práv a svobod deklaruje právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky. Listina je součástí ústavního pořádku a má stejnou právní sílu jako ústava, takže spravedlivé mzdy jsou otázkou naší ústavnosti. Proto by měl Člověk v tísni pomáhat čínským dělníkům pracujícím u nás i jinde organizovat se spolu s ostatními dělníky v boji proti svým zaměstnavatelům za svá lidská práva. Stejná práva zaručuje Všeobecná deklarace lidských práv OSN, takže zahraniční politika USA by se měla koncentrovat na veškerou politickou, finanční a materiální podporu čínskému nezávislému dělnickému hnutí v boji jak proti kapitalistům, tak proti diktatuře komunistické strany. Je to podobné jako v případě polské Solidarity, jen s tím rozdílem, že Čína je nastupující supervelmocí, a čínské dělnické hnutí proto nabývá nebývalého historického významu.   

Hrozí nám válka? Máme se bát Ruska, nebo Islámského státu? Jak pohlížíte na tyto konflikty?

Dwight Eisenhower i Frank Zappa věděli, že se máme bát především amerického vojensko-průmyslového komplexu, jehož zájmy se řídí americká zahraniční a vojenská politika, která stvořila současné Rusko i Islámský stát, což jsou jen papíroví tygři. Rusko se především bojí, a pokud jde o Islámský stát, jde o frustrované chlapce z chudých rodin. Dnes jsou to především levicoví Kurdové, kdo v blízkovýchodním regionu bojuje za lidská práva a Američané by je měli maximálně podpořit.

Co říkáte současné vládě sociálních demokratů s ANO a KDU-ČSL v porovnání s předchozími pravicovými vládami pod taktovkou ODS?

ODS měla historickou úlohu, kterou splnila: provést transformaci. Logickou konsekvencí této transformace, jíž vtiskla tvář právě ODS, je vzestup oligarchie ztělesňované Babišem. To, že se s ním po volbách spojila sociální demokracie, je multiplikačním efektem volebních výsledků a tristní úrovně české politické kultury. V podstatě jde o kartelovou dohodu odborářských a podnikatelských zájmů, tedy stejný princip, na jakém fungoval italský korporativismus v éře fašismu nebo Německá pracovní fronta za nacistické diktatury.

Jak je to teď se zelenými? Podle vás je to strana bez voličů. Jaké navrhujete zlepšení? Mělo by pravicové křídlo stranu opustit a odejít do LESa?

Navrhuji získat nové členy z řad pinglujících vysokoškoláků, asistentů vysokých škol a překladatelů, zkrátka z řad zchudlé střední vrstvy, abychom mohli vyházet pravicové liberály v motýlcích. Toho však lze dosáhnout, jak pravil expředseda Martin Bursík, jedině silou, protože silnější pes mrdá. 


 

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…