Zeman je hrobník úplně všeho. Pořád lže. Táhne nás k Rusku. Bývalí komunisté už připravují nástupce, zabraňme tomu, varuje aktivista

09.07.2015 10:31

ROZHOVOR Aktivista Petr Suda, který stojí za platformou Listopad ještě neskončil a Občanským liberálním hnutím, si nadále nebere servítky, jak jde o hlavu státu, proti níž zvedal červenou kartu i prosazoval abdikaci. Nechápe, že i senátoři mlčí k tomu, co dělá ústavním soudem usvědčený lhář. Vždyť i téma islámského terorismu a uprchlíků bere prý jen jako demagogii a cestu k posílení moci bývalých komunistů a oligarchů kolem sebe. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odhaduje, pro koho na Pražský hrad připravují půdu právě komunisté.

Zeman je hrobník úplně všeho. Pořád lže. Táhne nás k Rusku. Bývalí komunisté už připravují nástupce, zabraňme tomu, varuje aktivista
Foto: archiv
Popisek: Petr Suda

Kdybyste měl nyní shrnout, co naší republice přineslo působení Miloše Zemana v politice, co byste řekl?

Prezident Zeman je dle mého hrobníkem všeho, o co občanům v roce 1989 šlo. To je vše, co k jeho osobě mohu říci.

Jistě jste pečlivě na konci května probíral argumenty ústavních právníků, kteří se zaobírali návrhem na obžalobu prezidenta z velezrady. Jaký jste si z toho odnesl závěr? Budou nějaké další kroky?

Petice Michala Majznera je zaměřena na velezradu, ale nejedná se pouze o ni. Článek 65 v bodě 2 udává: „Senát může se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku." Tou součástí je Listina základních práv a svobod. A tu Miloš Zeman porušuje pomalu každý den. Prezident permanentně lže a poslanci a senátoři tyto lži tolerují. Nechápu. Vždyť je to člověk, který je dokonce Ústavním soudem ČR uznaným lhářem z roku 2005 (kauza Zeman versus Brezina). Jenže ani to vlastně nikoho nezajímá. V tomto státě jednoduše politici přestali respektovat právo i zákon nejvyšší, Ústavu České republiky. A to je problém, se kterým si naše společnost neumí poradit.

Nemáte pocit, že je nyní nějak viditelnější jeho dopad na pohled světa na ČR zvenčí, než dopad – handrkování – uvnitř státu? Například viz Rusko–Ukrajina, Východ–Západ, ale letos také otevřeně vyzval k útoku na Islámský stát.

Náš stát snad již nemohl klesnout v očích politiků demokratických států hlouběji. Myslím, že nás ve světě nikdo nemůže brát vážně a kredit naší země snad nemohl od roku 1989 klesnout níže. Je to smutné, ale je to tak. Já pevně věřím, že tohle všechno občané našeho státu vnímají a vidí a že si příště dají podstatně větší pozor na to, koho svou volbou pošlou na Pražský hrad.

Před pár dny se objevila informace, že islamofobní český prezident Zeman paří mezi prioritní problémy 57 států islámského světa. Řekl byste, že je Miloš Zeman vnímán AŽ TAK, a sledován tak pečlivě?

Já osobně toto nedokáži posoudit. Jestliže si důsledky svých výroků neuvědomuje Miloš Zeman, pak by si je měli uvědomovat senátoři a poslanci. A ti by měli konat. Mne jejich apatie udivuje a nedivím se všem slušným občanům, že jsou stavem politické scény doslova zhnuseni. Já osobně hrozbu dalšího setrvávání Miloše Zemana v čele našeho státu vnímám a moc si přeji, aby se podařilo Michalovi Majznerovi vzbudit v senátorech podobné pocity.

Když se obecně zeptám na islám a dění kolem muslimů, či obecně uprchlíků, v naší zemi a v Evropě – máte třeba právě v této problematice podobný názor jako Miloš Zeman?

Situace okolo uprchlíků je složitá a bohužel je důsledkem dlouhodobého neřešení tohoto problému. Zeman je podle mne demagog, který využívá různá témata, aby se jednak zviditelnil a jednak, aby odvedl pozornost od postupného přebírání ekonomické, politické i mediální moci nad naší zemí bývalými komunisty a oligarchy. Nicméně uprchlíci problémem dle mého jsou a bojím se, že další demagogové typu Konvičky nebo Okamury se takového tématu rádi chytí, aby z pocitu ohrožení vytěžili maximum pro své mediálně populistické ambice. Nicméně řešení musí najít celá Evropa a snad jej také najde. Pokud ne a bude se opravdu jednat o desítky milionů běženců, pak to bude problém, který si asi nyní ani neumíme představit a jeho důsledky dohlédnout.

Každý nemá stejný názor na prezidenta jako vy. Mnohým lidem se líbí, že káže proti tunelářům, chce zákon o majetkovém přiznání, upozorňuje na „nemakačenka“ pobírající sociální dávky na bydlení a podobně. Je to zjevné hlavně na jeho výjezdech v krajích, kde je oceňováno, že jezdí mezi „normální lidi“ – proti tomu máte jako argument co?

Zeman naší zemi táhne zpět k Rusku a posílá Českou republiku před rok 1989. Budu se opakovat. Je to demagog a dělá vše, aby v naší zemi měli stále větší vliv bývalí komunisté a oligarchové vzešlí z lidí, kteří před rokem 1989 pracovali v podnicích zahraničního obchodu. V tomto bych každému doporučil prostudovat si server Petra Havlíka www.mapovani.cz. Tam jsou vidět začátky a vazby jednotlivých „hlavních hráčů“, kteří mají v současné době největší vliv a moc.

Je podle vás sci-fi, že Miloš Zeman možná zvažuje opětovnou kandidaturu na prezidenta? Jak to odhadujete?

Hlavní je, aby se v příští volbě prezidenta neopakovala situace před první přímou prezidentskou volbou. Je nutné, aby celá kampaň probíhala pod výrazně větším zájmem nejen občanů, ale také větší důsledností v informovanosti o jednotlivých kandidátech.

Kdo by byl rovnocenný či hodnotnější kandidát? Máte konkrétní jméno, tip?

Kdo konkrétně by se měl stát prezidentem? To osobně nevím a o konkrétní osobnosti jsme nemluvili. Osobně si ale přeji, aby se demokratické strany dokázaly domluvit na určité osobnosti, místo aby každý nominoval někoho svého, a tím se vlastně oslabovali navzájem. Bývalí komunisté samozřejmě opět někoho nominují, aby funkci prezidenta obsadili. Já u nich předpokládám, že připravují půdu pro kandidaturu Vladimíra Dlouhého. A toho na Pražském hradě opravdu vidět nechci.

Budete v tomto směru vyvíjet nějakou cílenou kampaň? Například v rámci Občanského liberálního hnutí?

Něco se připravuje, ale... to bude nejspíše na jiný, samostatný rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…