Zeman je pro národ kulturní a morální pohroma, říká písničkář a šéf PEN klubu

24.11.2013 4:50

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman staví na svých horších stránkách. Pro národ je to skutečná kulturní a morální pohroma. Copak si ho někdo může vybrat za svůj životní vzor? Takto vážně se zamýšlí písničkář, básník a předseda Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček. "Až bude EU potřebovat diktátora, jsem k dispozici," dodává nakonec nevážně.

Zeman je pro národ kulturní a morální pohroma, říká písničkář a šéf PEN klubu
Foto: Archiv JD
Popisek: Básník a písničkář Jiří Dědeček

Kandidát ruských skupin, jak jste označil Miloše Zemana, se stal prezidentem. Jaký jeho čin či projev byl pro vás úplně největším zklamáním?

O činech mluvit nemusím, ty se daly očekávat, když víte, kdo za jeho volbou stojí a komu se musí z vládnutí zodpovídat. Ale co se projevů týče,  jsem hluboce zklamán nekulturní samolibostí a nečekaně špatným vychováním. Všichni máme nějaké horší stránky, ale většinou se je snažíme potlačit či zastřít. Zeman na nich naopak staví, což je pro národ - už tak dost zdevastovaný Klausovou érou - skutečná kulturní a morální pohroma. Copak je možné, aby si člověk něco takového vybral za svůj životní vzor?

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka přežil puč a dává dohromady koalici. Nemyslíte si, že půjde o dost křehký organismus?

Ano, myslím si, že pokud vznikne vláda v připravované koalici, nebude silná, protože nebude jednotná. Ale pořád jsem optimista a nechci nikoho zatracovat předem. Třeba se dočkáme pěkných překvapení.

Další ROZHOVORY PARLAMENTNÍCHLISTŮ.CZ .

Proč podle vás dopadly pravicové strany jako sedláci u Chlumce? Velká ODS zhubla, strany jako Suverenita, Svobodní, Konzervativní strana nebo Hlavu vzhůru se ani nepřiblížily tříprocentní hranici...

Já myslím, že u každé z nich se ty důvody do značné míry různí, společným jmenovatelem snad může být jen jakési rozčarování takzvanou pravicí. Je nepochybně zaviněno někdejším premiérem Petrem Nečasem, který nejenže pravicovou politiku neuplatňoval a k posledku už se ani nesnažil ji alespoň hlásat, ale navíc ji neuvěřitelným způsobem zesměšnil. A co je tak tragikomicky směšné, to nebudí důvěru. Miroslav Kalousek má určitě pravdu ohledně daní, ale proč by se mělo občanům chtít je platit, když mají pocit, že se jejich peníze rozplynou v pochybných aférkách?

Co si myslíte o tom, jak Václav Klaus po prezidentském angažmá koketuje s politikou? Takové to ale ano, ale ne. Nečeká na lepší konstelaci, nebo na zvolení do Evropského parlamentu? A co by jeho zvolení pro Česko znamenalo? 

Nevím, myslím, že ten člověk už v politice skončil - a je mi docela lhostejné, jestli na něco čeká. Jeho politická prozíravost se naplno projevila podporou slabomyslného projektu Hlavu vzhůru s Janou Bobošíkovou v čele. Ale kdyby náhodou byl přece do Evropského parlamentu zvolen, bude jen jednou z mnoha kuriózních figurek, které se po Bruselu potulují a které nikdo nebere vážně.

Podle mě jste volil TOP 09. Ale jen hádám. Stane se tato strana opozicí, která bude schopna přistoupit i na rozumné návrhy koalice? Jakýsi obecný politický konsenzus totiž v tuzemské politice od rozpadu Československa a odchodu Václava Havla z politiky chybí, nebo ne?

Hádáte skoro správně, kdybych byl mohl volit, asi bych volil TOP 09. Ale byl jsem v době voleb v Malajsii, zhruba 700 kilometrů od našeho zastupitelského úřadu, a tak jsem urnu po zralé úvaze vypustil. Byla by to v mém případě volba bez nadšení, z nouze, s tou nadějí, že strana nebude politiku chápat jako osobní souboj, že se přestane chovat jako sekta a bude schopna o rozumných návrzích koalice diskutovat.

Jak jste jako člověk se sympatiemi ke Straně zelených vnímal její volební výsledek?

Myslím, že nedopadli nejhůř, i oni se musí zbavit rozhádaného sektářství a některých ultralevičáků, aby byli volitelní pro větší množství lidí. Velmi bych to Ondřeji Liškovi přál. Zatím mají, co zasluhují.

Je třeba se „oligarchů made in Czech“ Andreje Babiše a Tomia Okamury bát?

Když někdo slibuje, že udělá pořádek, že vymete ten Augiášův chlév a že si na ty nahoře posvítí, vždycky je třeba mít se na pozoru. Není to nic nového, už to tady mnohokrát bylo a obvykle to zavání rázným potlačením demokratických svobod a černými holínkami. Ale zdá se mi, že tak daleko rozhodně nejsme. A k oběma zmíněným. Řekl bych, že Babiš je přece jen jiný než Okamura. Chytřejší? Upřímnější? Nějak se mi nechce celé jeho hnutí zavrhnout, když se ještě ani nestačilo projevit.

Neřítí se Česko k nějakému typu vlády tvrdé ruky? Ostatně nezanedbatelná část občanů po tom nejspíš volá...

Určitě zde žijí politici, kteří by byli ochotni tvrdou ruku nabídnout, a voliči, kteří by po ní ze zoufalství sáhli. Ale právě v tom vidím účelnost báječného zařízení zvaného Evropská unie, které všechny tyto snahy až dosud dokázalo filtrovat a omezit jejich působnost v čase i prostoru na pomíjivé jevy lokálního významu. Kdyby ovšem EU jako celek stála o skutečného diktátora, jsem k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…