Zeman je zcela mimo náš civilizační okruh. Podepsal smlouvu s ruským ďáblem. Putin chce rozpoutat konflikt, aby překryl vlastní problémy. Hovoří lídr TOP 09, který chtěl vyhošťovat ruské umělce

13.08.2016 15:14

ROZHOVOR Lídr kandidátky TOP 09 na jižní Moravě a starosta Židlochovic Jan Vitula za největší problém hejtmana Haška nepovažuje ani tak mediální kauzu s fiktivní mluvčí, ale to, že kraj stále nemá hotové zásady územního rozvoje. Haškův styl mu připomíná Miloše Zemana, ale vázanost na proruské struktury je podle Vituly smlouvou s ďáblem.

Zeman je zcela mimo náš civilizační okruh. Podepsal smlouvu s ruským ďáblem. Putin chce rozpoutat konflikt, aby překryl vlastní problémy. Hovoří lídr TOP 09, který chtěl vyhošťovat ruské umělce
Foto: Hana Brožková (archiv KPR)
Popisek: Miloš Zeman a Vladimir Putin

Jak vnímáte aktuální mediální dění kolem hejtmana Michala Haška?

Hejtman Hašek si za ta léta nastřádal velké množství problémů a je docela přirozené, že se takové věci před volbami objevují. V médiích se ale podle mne řeší hlavně drobnosti, jako je „fiktivní mluvčí“. Já za největší problém pana Haška považuji to, že stále nejsou hotové zásady územního rozvoje kraje, protože to podvazuje další rozvoj jižní Moravy. Chápu ale, že pro veřejnost je mnohem pochopitelnější kauza neexistující tiskové mluvčí.

Anketa

Doporučili byste Vladimiru Putinovi zaútočit na Ukrajinu?

10%
90%
hlasovalo: 4550 lidí

Čtyři strany včetně vaší TOP 09 deklarovaly, že po volbách nebudou jednat s ČSSD, pokud ji povede Michal Hašek. Může kvůli tomu sociální demokracie v Jihomoravském kraji skončit v opozici jako po komunálních volbách v Brně? A jak koordinujete „protihaškovský“ postup?

Brněnský scénář se klidně může zopakovat i v kraji. Pokud jde ale o koordinaci, musím říci, že hnutí ANO postupuje v řadě věcí amatérsky. Pokud by myslelo odstavení pana Haška vážně, nevystoupí před médii s tím, že spolupráci odmítají a ostatní ať se k nim přidají. Je pak jasné, že my si musíme vybrat mezi Haškem nebo následováním hnutí ANO, obojí je přitom pro nás dost těžko představitelné.

Michal Hašek má dost silné postavení na venkově, který by současná kauza nemusela ovlivnit. Vy jste starostou v okrese Brno-venkov, vnímáte to také tak?

Domnívám se, že v momentě, kdy už Haškova kauza dosáhla takových rozměrů, může se současný hejtman ve spoléhání na venkov poněkud přepočítat. Dělení na venkov a město je totiž složitější, příměstské části tvoří s Brnem propojené území, které intenzivně s městem komunikuje, a debata o tom, co se děje kolem hejtmana, probíhá intenzivně i na venkově.

Politologové přirovnávají politický styl Michala Haška ke stylu prezidenta Zemana, i Michal Hašek navíc dává najevo svůj kladný vztah k Rusku, například i svou účastí na akci s ruskými motorkáři. Může to mít úspěch?

Od Michala Haška jde o jednoduchý kalkul, on stejně jako prezident Zeman ví, že tato linie je pro něj přínosem, protože populace, která touží po návratu do ruské náruče, je snáze manipulovatelná. U těchto lidí také Hašek ví, že argumenty o jeho problémech hůře uspějí, tato jeho voličská základna je spolehlivá. Jde o kalkul, který uplatňuje už dlouho, je to ale nebezpečné, protože navázat se na tyto struktury znamená podepsat smlouvu s ďáblem. Pokud jde o hejtmanovo vítání gangu Noční vlci, i v tomto velmi vypočítavě kalkuluje, protože věděl, že u velké části jeho voličů mu to neuškodí, a naopak že kauza proběhne všemi médii a zviditelní jej.

Když se podíváme za hranice kraje i Česka, vidíme růst napětí na východní Ukrajině po incidentu na Krymu – Rusko viní Kyjev z terorismu, Ukrajina mobilizuje armádu na hranicích. Může zde dojít k rozpoutání většího konfliktu, než jaký dosud probíhal na východě Ukrajiny?

To je možné, s jídlem roste chuť a Putin se domlouvá s Tureckem, v Sýrii má také velké ambice a je možné, že i na Ukrajině využívá nerozhodnosti Západu. Obávám se, že dění na Ukrajině může v krátkém časovém horizontu přejít do ostřejšího konfliktu. Tomu nahrává i to, že Rusko má velké hospodářské problémy a taková akce by Putinovi mohla pomoci potíže v očích ruských lidí překrýt.

Změnou je i vztah Ruska a Turecka, Vladimír Putin a Recep Tayyip Erdogan se setkali a začalo smiřování obou zemí. Je možné, že si tak Turecko uvolňuje ruce k větší nezávislosti na Evropě a Západu?

To možné je. Celý vojenský puč v Turecku ve mně vzbuzuje velké pochybnosti – buď byl tak amatérsky zorganizován, anebo byl organizován úplně někým jiným. Obávám se, že Erdogan se rozhodl pevněji uchopit moc a zasáhnout proti opozici, vyhazuje lidi ze škol a z médií, je zřejmé, že čistky předem připravoval. Znamená to, že Turecko se mění v extrémně nevypočitatelný sultanát a Evropa by se měla chystat na situaci, kdy bude mít za Bosporským průlivem soupeře, který nebude úplně jednoduchý.

Dohoda EU s Tureckem zastavila příchod migrantů balkánskou cestou, při zhoršení vztahl se ale vše může změnit. Jak podle vás využila Evropa určitý mezičas na přípravu na eventuální další migrační vlnu z tohoto směru?

Z pohledu veřejnosti se to příliš nezdá, ale na politické úrovni a v technických otázkách probíhají intenzivní změny, které mají zvýšit schopnost vyrovnat se s takovou uprchlickou vlnou, a věřím, že pokud k tomu dojde, bude Evropa připravena.

Evropa prožila léto plné teroristických akcí. Máme si zvykat na poměry, jaké jsou například v Izraeli, kde je samozřejmostí množství kontrol apod.?

Pocit, že bylo léto plné terorismu, je spíš důsledkem intenzivní medializace těch věcí. Vedle statistik ze 70. let nejsou současná čísla zdaleka tak vysoká. Tím nechci snižovat závažnost současných teroristických akcí a jejich obětí, to je vždy obrovský problém, když takto umírají lidé. Dnes se tomu ale věnuje v mediální rovině mnohem větší pozornost a lidé pak mají pocit, že terorismus extrémně narůstá. Kromě toho v momentě, kdy do Evropy přibude milion frustrovaných lidí, dá se čekat, že riziko krátkodobě vzroste. Bezpečnostní a tajné služby musí propojit své síly, aby situaci zvládly.

Po útocích v Německu Angela Merkelová znovu zopakovala heslo „Zvládneme to“. Je to pro Německo reálné?

V průzkumech má Angela Merkelová velmi silnou podporu německé veřejnosti i po útocích. Německo je navíc stát, který se umí velmi dobře učit, a myslím, že situaci zvládne.

Kancléřka Merkelová se má na konci srpna setkat s prezidentem Zemanem. Pokud jde o názor na migraci, jsou to téměř opačné póly, co může taková schůzka přinést?

Domnívám se, že to bude setkání dvou naprosto různých světů. Pan Zeman se svou provázaností a závislostí na Rusku je sice partner, se kterým německá kancléřka sice musí jednat, ale nemá se s ním kde myšlenkově potkat.

Evropa se také s určitou nervozitou dívá přes Atlantik na americký prezidentský souboj. Trump přitvrdil, ale i jeho republikáni protestují. Co můžeme zatím z amerického dění vyčíst?

Nejzávažnější podle mne je, že se ve Spojených státech spekuluje o pomoci Ruska Trumpově kampani. Zveřejnění e-mailů Hillary Clintonové bezpečnostní služby v USA označily za průnik ruských hackerů, což je z pohledu dalšího vývoje mimořádně závažné. Na druhou stranu pořád doufám, že americký volič je natolik rozumný, aby nepodlehl této šílené vábničce.

Pozornost Trump nedávno upoutal i tím, že nepřímo nabádal držitele střelných zbraní, aby zastavili Hillary Clintonovou. I u nás je jedna mediální kauza spojena s vrcholným politikem a střelnou zbraní. Myslíte, že je styl Donalda Trumpa a Miloše Zemana srovnatelný?

Trump ve skutečnosti není klasický politik, je to prostě člověk, který si užívá mediální pozornost. V tom se velmi podobá Miloši Zemanovi. Ve světě je vidět, že lidé tohoto typu dostávají větší příležitost, a daří se to i díky sociálním sítím. Už neprobíhá klasický výběr informací přes média, když Trump něco takového řekne, nasdílí to půl Ameriky a informace se pak velmi rychle šíří. I v tom je mu Miloš Zeman velmi podobný.

Už dlouho se u nás hledá prezidentský kandidát proti Miloši Zemanovi. Změnilo se něco třeba po spekulacích o kandidatuře Michala Horáčka?

To je těžké odhadovat, jen doufám, že se najde důstojný soupeř. Pokud by se to nestalo, jen se prodlouží ten trapný stav, kdy máme v čele země člověka, který naprosto nezapadá do našeho civilizačního okruhu. Jestli má šance Michal Horáček, nedokážu dnes posoudit, protože tyto věci jsou velmi nevypočitatelné. Vzpomeňme, že Karel Schwarzenberg měl původně malé šance a nakonec svedl se Zemanem velký souboj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…