Zeman již sám sebe neřídí, domnívá se primátor Hradce Králové

27.04.2017 16:04

Zdeněk Fink vede město již sedm let. Byly to z pohledu rozvoje Hradce Králové úspěšné roky? A jaké jsou jeho plány do budoucna? Nejen s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Prozradil nám také, jak si představuje ideálního prezidenta, i to, jak hodnotí prvního a posledního prezidenta ČR.

Zeman již sám sebe neřídí, domnívá se primátor Hradce Králové
Foto: oficiální stránky města
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Již sedmým rokem vedete Hradec Králové. Jak se za tu dobu město proměnilo? Na co jste nejvíce pyšný?

Město se příliš nemění, naštěstí, ale myslím, že je rozumně a dobře spravováno. Pyšný jsem nikdy nebyl, není to dobré, a jak se říká, předchází to pádu. Myslím, že se nám dobře podařilo dokončit projekty z předchozích období, jako byly knihovna, nová mateřská škola a další. Výrazně městem zahýbalo i založení a. s. Mountfield HK a její působení v našem městě.

Je něco, co se vám prozatím realizovat nepodařilo, ač byste rád?

Jsou to rekonstrukce historického náměstí a přilehlých prostor a průtahy kolem křižovatky Mileta.

Jste nejen primátorem, ale také zastupitelem kraje. Pokud se ale nemýlím, do sněmovny jste prozatím nikdy nekandidoval. Proč? A neuvažujete o kandidatuře letos? Dostalo se vám nabídky?

Celou dobu se prezentuji spíše jako komunální politik, do kraje jsem kandidoval jako zástupce největší krajské aglomerace. Nikdo mi žádnou nabídku nedal.

Co byste rád ještě stihl do konce volebního období, jaký je váš největší cíl?

Jsou to již výše zmíněné tzn. Velké náměstí a křižovatka Mileta a také fotbalový stadion.

Podařilo se městu vyřešit déle než rok trvající boj o dokončení hal, které začal investor stavět bez povolení? A co když společnost CTP Invest haly obslouží z druhé strany po soukromých pozemcích stavbou nové křižovatky? Nešlo tomu zabránit?

Se společností CTP začal soudní proces po jejich žalobě na město, které si je právně hodně jisté.

Jste přesvědčen o tom, že na soudní spor s CTP Invest o náhradu škody je město připraveno. Co ale kdyby přece jen prohrálo? Kolik by pak muselo firmě zaplatit?

Pokud by město mělo takový spor prohrát, nemusí podle mne existovat samospráva obcí.

Jaký význam by vlastně nyní pro město mělo, kdyby spor s investorem vyhrálo? Máte zákonné prostředky, jak na vlastní náklady donutit firmu stavbu odstranit?

Následovalo by zákonné odstranění stavby, ale to je věc státní správy.

Město chce v budoucnu upravit křižovatku Fortna. Nechalo proto již vypracovat i studie, které prozradí konkrétní vhodná a technicky možná řešení tohoto frekventovaného uzlu. Kdy by se mohlo začít a jaké odhadujete náklady?

Celý projekt je součástí čerpání dotací v královéhradecko-pardubické aglomeraci navazující na mnohá další opatření, nelze ho vyjmout a hodnotit jednotlivě. V současné době je jen ve fázi studie.

Již více než 30 let se staví dálnice D11. Úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří, kde nyní probíhá archeologický průzkum, by se mohl začít stavět od září. Svá vyjádření o dostavbě dálnice do Polska do roku 2025 ministr dopravy ale nyní mírní. Troufnete si odhadnout, kdy dojde k jejímu dokončení?

Myslím, že povinnost státu je rok 2029, ale kdo by chtěl odhadnout konec? Věštec. My jako město jsme svoji práci odvedli výkupem zbylého pozemku a dále spolupracujeme. Kéž by se tak choval i stát, neměnil projekty a uskutečnil původně slíbené realizovat.

Je něco, co by mohlo zvrátit dokončení posledního chybějícího úseku před Hradcem Králové, který by měl být dokončen letos v létě? A znáte již konkrétní datum?

Nevidím tam problém.

Příští rok se začne stavět lávka přes Labe, o které se v Hradci Králové mluví už neuvěřitelných šestnáct let. Bude spojovat třídu Karla IV. se zónou u Aldisu, kterou v příštích letech nejspíš čeká prudký rozvoj a nová výstavba. Máte na stole již nějaké nabídky od investorů, případně vlastní vizi?

Investorem lávky je město, jinak v lokalitě bude investovat ČSOB a o investici usiluje i společnost Lindor s bytovou výstavbou.

Bude město novou výstavbu něčím limitovat? Mám na mysli například výškou budov či typem zástavby.

Lokalita podléhá přísné královéhradecké regulaci.

V Hradci Králové si exprezidenta Václava Havla skutečně cení. Ve městě má svou lavičku, dvoreček, jeho jméno nese také galerie na Malém náměstí, v rodném domě Josefa Beka. Jak vy osobně na Václava Havla vzpomínáte?

Já osobně jen v dobrém. Měl jsem ho rád. Byl mi sympatický i z krátkých osobních setkání ve společnosti. Z dnešního pohledu možná mohl něco posunout jiným směrem. Vhodnější člověk tu v danou chvíli podle mne nebyl.

Ptala jsem se i proto, že se blíží prezidentské volby, v nichž svůj mandát bude obhajovat Miloš Zeman. Jaký je podle vás prezident?

Chytrý člověk. Velmi, velmi nemocný muž na jeho věk. Velmi neukázněný v jídle a pití. Myslím, že již neřídí sám sebe.

Prozradíte nám na závěr vašeho favorita na prezidentský stolec? Jaké vlastnosti by měl mít?

Chtěl bych za prezidenta slušného, vzdělaného člověka se všeobecným přehledem, schopného dobře reprezentovat svůj úřad. Například Miloše Zemana s jeho názory, postoji a zdravotním stavem tak před 20 až 25 lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…