Zeman nemá soupeře. Roman Šmucler a jeho překvapující postřehy o prezidentovi a křiku na něj

13.04.2016 13:30

ROZHOVOR Vysokoškolský pedagog, lékař, podnikatel a moderátor Roman Šmucler považuje prezidenta Miloše Zemana za mluvčího méně úspěšné většiny a miliardářů, jako je třeba Demokratická strana v USA. Jeho odpůrci však nyní nemají osobnost, která by je sjednotila, dokonce není ani protikandidát, který by měl šanci alespoň na druhé kolo. K návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice říká, že s Čínou nelze nespolupracovat a Tibetu pomůžeme víc při dialogu s ní, než když se nepotkáme.

Zeman nemá soupeře. Roman Šmucler a jeho překvapující postřehy o prezidentovi a křiku na něj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory

Anketa

Považujete se za české vlastence?

94%
6%
hlasovalo: 13066 lidí

Kritika prezidenta Miloše Zemana se dostala i na vyhlašování Ceny Anděl. Zpěvačka Lenka Dusilová z papírku přečetla: „Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu popírajícímu svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, prosím, nebojte se dát najevo svůj názor.“ A David Koller později pronesl:„Já bych byl rád, kdyby se naše vláda o nás postarala a netahala nás na Východ za těma lidma, který to evidentně dělají, je to pan Babiš nebo pan Klaus nebo dokonce soudruh Zeman.“ V čem sedí, nebo naopak v čem kulhá hodnocení prezidenta od obou zpěváků?

Národ je logicky rozdělen. Na jedné straně jsou samostatnější lidé, kteří se o sebe umějí postarat a chtějí hlavně svobodu, typicky umělci. Logicky říkají to, co říkají. A spousta jiných lidí je frustrovaných nerovností, to jest tím, že i když se třeba mají lépe než před 25 lety, tak je štvou úspěšnější lidé v jejich okolí. Nevadí jim oligarchové, neboť jejich bohatství si nedovedou představit, naopak v nich cítí spojence, neboť od nich čekají zaměstnání a nějaký ten „předvolební bonus“. Podobné dělení je všude na světě. Ve Spojených státech je silnější a vyhrává střední třída. Ale to se mění. V Rusku a v Číně je tradičně více systém oligarcha-zaměstnanec. Konflikt a nekonečný boj těchto táborů je nevyhnutelný.

Anketa

Existuje Bůh?

45%
55%
hlasovalo: 16933 lidí

Nynější kritika hlavy státu navazuje na útoky, které na Miloše Zemana mířily nedávno kvůli návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Jak během ní podle vás český prezident obstál, a to ať už z pohledu ekonomického přínosu této návštěvy pro Českou republiku, nebo z pohledu v souvislosti s Čínou často zmiňovaných lidských práv?

Ekonomický přínos návštěvy pro Českou republiku je nyní zanedbatelný, ale třeba přijdou obrovské obchody v budoucnu, nechme to historii, za tři roky si to povíme.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se objevila výzva prezidentu republiky a vládě, aby přestali kolaborovat s komunistickou totalitní Čínou. Signatáři, mezi nimiž jsou Martin Bursík či Michael Kocáb, píší, že se stydí za to, že se oslovení rozhodli vyměnit principiální obhajobu lidských práv za spolupráci s komunistickou totalitní Čínou, a označují to za kolosální selhání „politické elity“. Je namístě se za prezidenta Miloše Zemana kvůli kontaktům s Čínou stydět? Ale nepočínají si stejně i představitelé jiných států?

S Čínou nelze nespolupracovat. Lépe pomůžeme třeba Tibetu při dialogu s Čínou, než když se nepotkáme. Je však potřeba možná více ukázat svoji sílu, ale to můžeme jen jako součást Evropské unie, a to se nenosí. Politika není o vlaječkách, ale o síle a moci. Tedy jako stát velikosti menšího čínského velkoměsta zmůžeme jen málo a opravdu komunikovat s ní můžeme jen přes Brusel nebo Moskvu, podle toho, co si vybereme.

Zástupci Pražského Akademického Klubu 48, Společnosti Edvarda Beneše, Společnosti Antonína Švehly, Mene Tekel a Centra pro dokumentaci totalitních režimů vyzvaly v otevřeném dopise hlavu státu, aby jednala zodpovědně, protože jako vedoucí politik spolurozhoduje o atmosféře ve společnosti. Prezident Miloš Zeman je podle těchto pěti nevládních organizací původcem nenávisti, která otravuje společnost. Nedá se stejně tak říci, že on je terčem nenávisti příznivců poraženého protikandidáta Karla Schwarzenberga?

Miloš Zeman byl zvolen lidovým hlasováním, tedy jeho úlohou je národ rozdělovat a budovat si tábor voličů. Možná v druhém období, až už nebude mít před sebou volby, kdo ví … Přímá volba u nás vytvořila trvalé rozštěpení národa a navíc napětí mezi Hradem a vládou. Až bude vláda i Hrad z různých táborů, bude to ještě horší. To je tak, když se dělají nedomyšlené kroky. Národ má šanci sjednocovat jen prezident volený konsenzuálně Parlamentem a s minimem pravomocí, ideálně sídlící mimo Hrad.

Na domácí politické scéně se ustálil stereotyp. Tzv. pražská kavárna přijde s kritikou prezidenta, on sám, nebo jeho mluvčí se jí vysmějí a následně Miloši Zemanovi v průzkumech stoupne popularita. Neprospívají mu jeho kritici svými často nesmyslnými výpady a také tím, že na prouprchlickou agendu a varování před Východem, s čímž přicházejí, veřejnost moc neslyší?

To není o „pražské kavárně“, což je mimochodem geniální označení, díky kterému vypadá velmi maličká a jen pro Prahu. Národ je rozdělen podle svých zájmů. Prezident je mluvčím méně úspěšné většiny a miliardářů, jako je třeba Demokratická strana v USA, proti tomu jsou „Republikáni“ střední třídy, jenže ti nemají nyní osobnost, která by je sjednotila a dokud se to nestane, nemají šanci.

Většina médií je zaměřena protizemanovsky. Zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda ale nedávno uvedl, že se formuje podpůrná koalice kolem Miloše Zemana. Kromě serveru ParlamentníListy.cz v ní mají údajně být i deník Blesk, týdeník Týden a televize Prima. Pozorujete něco takového a jak mediální scénu a její vývoj ve vztahu k prezidentovi Miloši Zemanovi vnímáte vy?

To je naprostý nesmysl. Klíčová média jsou velmi příznivě nakloněna panu prezidentovi, to vidí každý, kdo tomu rozumí. Průběžně i voliče udržují v napětí tím, že je nutí se vymezovat ve prospěch prezidenta. Třeba komunikace Cen Anděl byla ukázkově ve prospěch prezidenta. Postupně na zpěvácích nezůstala nit suchá, ale s tím musí každý, kdo jde do boje proti většině počítat.

Jak hodnotíte vztah vicepremiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana? Může vyústit v účelové spojenectví pro příští parlamentní volby a přímou prezidentskou volbu?

Jejich voličská základna se takřka kompletně překrývá, uspokojují stejnou skupinu lidí. Musí spolupracovat, i kdyby osobně nechtěli.

Protizemanovští aktivisté uznávají, že do příští přímé prezidentské volby nebude možné proti Miloši Zemanovi nasadit vyhraněného protikandidáta typu Tomáše Halíka, ale někoho, kdo by lidi tak neodrazoval. Kde by měli tzv. pravdoláskaři hledat a rýsuje se nějaký pro ně vhodný adept na prezidentskou funkci?

Pro volbu prezidenta je potřeba široká koalice. Nemá smysl stavět kandidáta pro jednu skupinu, která má třeba pětiprocentní podporu, ta musí být aspoň dvacetiprocentní, aby to vůbec stálo za pokus.

Teplický radní a jedna z mladých tváří TOP 09 Dominik Feri je přesvědčen, že v tuto chvíli je Miloš Zeman v příští prezidentské volbě neporazitelný. Souhlasíte s ním?

Naprosto, v tuto chvíli není protikandidát, který by měl šanci alespoň na druhé kolo.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…