Zeman není prezident, spíš Putinův velvyslanec. Lže, dělá ostudu, podbízí se mase s pivem a bůčkem. Ke Schwarzenbergovi bychom mohli vzhlížet, lituje poslanec Farský

22.08.2015 4:48

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Miloši Zemanovi prý nedělá problém lhát. Má podivné spolupracovníky. Ohrožuje bezpečnost České republiky. Přesto však podle poslance vzešlého ze Starostů pro Liberecký kraj a bývalého semilského starosty Jana Farského příští prezidentské volby nejspíše vyhraje. „Programově objíždí Českou republiku. Trefuje se přesně do nálad, které mu získávají body. Dokonce je někdy i rozdmýchává. Takže je v podstatě neporazitelný,“ domnívá se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zeman není prezident, spíš Putinův velvyslanec. Lže, dělá ostudu, podbízí se mase s pivem a bůčkem. Ke Schwarzenbergovi bychom mohli vzhlížet, lituje poslanec Farský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský u řečnického pultu

Na úvod se zeptám, v čem by bylo jiné prezidentování Karla Schwarzenberga?

Určitě by nebojoval s akademickou obcí, nelustroval by jednotlivé kandidáty na profesory, nerozděloval by společnost. Nedočkali bychom se pravděpodobně ani předčasných voleb, protože prezident Zeman odmítal jmenovat vládu, která by i po odchodu Petra Nečase měla většinu. Trval na jmenování vlády svých kamarádů. Byli bychom v jiném postavení z hlediska mezinárodních vztahů. Kvůli vyjádřením pana prezidenta Zemana ve Walesu na summitu NATO jsme se stali bezpečnostním rizikovým partnerem pro Evropu a NATO. Tohle všechno by se nestalo, kdyby prezidentem byl Karel Schwarzenberg. Se svojí zkušeností z diplomacie, noblesou, nadhledem i nepodbízivostí. Další rozdíl je v tom, že Schwarzenberg by byl schopen témata určovat a někam zemi a společnost směrovat. V tom by byl daleko blíž slovenskému prezidentu Kiskovi. Zeman se jen přizpůsobuje. Bohužel.

Miloš Zeman čelí mimo jiné kritice za své údajné napojení na proruské lobbisty a proruské postoje. Je to úplně nejzávažnější záležitost prezidenta Zemana?

Je nejnebezpečnější. Prezident je vrchním velitelem našich ozbrojených sil. Jako takový má přístup k tajným informacím. Ve smyslu naší rozvědky na Východě, našich agentů, kteří zde sbírají informace. Ze své pozice se k těmto údajům teoreticky může dostat. V momentě, kdy mezi jeho nejbližší spolupracovníky patří pan Nejedlý, který je osobou navázanou zcela otevřeně na Rusko, je dlužníkem státu, a přesto ho prezident Zeman bere jako doprovod na oficiální návštěvu u ruského prezidenta Putina. Nebo pan Mynář, který zázračně zbohatl. Vysmívá se všem dokola. Na prověrku bezpečnostního úřadu čeká tak dlouho, že už si nikdo nemůže myslet, že ji může regulérní cestou dostat. Podle toho je evidentní, že se prezident Zeman obklopuje lidmi, kteří jsou bezpečnostním rizikem pro stát. Můžeme si namlouvat, že se ty informace přes něj k nim nedostanou. Ale věříme tomu? Miloš Zeman vystupuje více jako velvyslanec Putina než jako prezident suverénní České republiky.

Miloš Zeman asi nemá šťastnou ruku při výběru spolupracovníků. Už když byl premiérem, bylo mu to vyčítáno hlavně v souvislosti s panem Šloufem...

Přesně tak. Otázka ale je, jestli to není záměr. Inteligentní je dost, aby si kolem sebe vybral lidi, kteří se stanou terčem, než aby se útočilo přímo na něho. Nastavuje je, aby přijímali rány místo něj. Veřejnost se uspokojí tím, že se dohaduje o Nejedlém, Mynářovi; a Zeman za ně jakoby nenese odpovědnost. Ale on za své spolupracovníky nese přímou zodpovědnost. Co bez problémů umí – a rozhodl tak i soud – je, že lže. V kampani lhal mnohokrát. Jsou věci, na které nikdy neodpoví, na jiné pošle Ovčáčka. Neomlouvá se za věci, za které by se omluvit měl. Jako je případ Peroutky. Ale tohle je všechno mlha. Ten Peroutka je udržovaná kauza, aby nebyla vidět podstata. Že prezident Zeman ohrožuje bezpečnost České republiky.

Nejvíce však na sebe upoutal Zeman pozornost při svých nechvalně proslulých Hovorech z Lán. Pokud i tady přijmeme argument, že šlo o „mlhu“, tak byla dost hustá...

Myslím, že i tady šlo o mlhu a zároveň kalkul. Což prezidentovi skvěle funguje na dvou úrovních. Jednak se začnou intelektuálové pobuřovat nad tím, jak si dovoluje mluvit. V ten okamžik není prostor na debaty o tom, jak prezident vystupuje k Rusku, imigrantům, k Mynářovi a k dalším otázkám. Místo toho se řeší, jestli mluví nebo nemluví sprostě. Zadruhé byl Zeman zvolen v přímé volbě a chce být znovu zvolen v přímé volbě. Zásadní rozdíl mezi ním a Karlem Schwarzenbergem je, že se Zeman programově podbízí mase. Takže se třeba setkává s náčelníkem generálního štábu a nejvýše postavenými lidmi v republice v riflích a košili s krátkým rukávem. Uráží lidi kolem sebe. Vypráví, jak má nejraději bůček. Jak pije pivo a kouří, a že je to vlastně zdravé. Snaží se být bodrým člověkem, který si říká o většinovou podporu lidí, kteří k prezidentským volbám přijdou.

PŘEČTĚTE SI CELÝ SERIÁL "POLOČAS MILOŠE ZEMANA"

Schwarzenberg by podle mě fungoval dost jinak. Byl by to prezident, ke kterému bychom mohli vzhlížet. K tomu, jakým způsobem mluví, komentuje, jak se obléká, s kým se stýká. Mohl by být určitým vzorem pro lidi. O to se vůbec prezident Zeman nesnaží. Jde cestou – budu jedním z vás. Podbízí se. Nevěřím ale, že ve skutečnosti takový je. Má to vypočítáno. Ve chvíli, kdy chce vyhrát příští volby, musí se chovat způsobem, jakým se chová. Protože si jde pro většinu. A on ji dostane. Myslím, že příští volby vyhraje. Programově objíždí Českou republiku. Trefuje se přesně do nálad, které získávají body. Dokonce je někdy i rozdmýchává. Takže si myslím, že je v podstatě neporazitelný.

To jsou tedy silná slova... Co se týče podbízení se většinovému názoru, připomnělo mi to vystoupení prezidentova mluvčího Ovčáčka v Událostech, komentářích v úterý 18. srpna. Zde paradoxně tvrdil, že vědci, kteří sepsali výzvu varující před nárůstem xenofobie, rozdělují společnost. Přitom přesně tohle se říká o prezidentovi, a to právě i v souvislosti s imigranty, kdy se patrně trefuje do nálad značné části společnosti, která je z nich vystrašená...

To je přesně ten kalkul. Miloš Zeman ví, že tuhle část voličského spektra nikdy na svoji stranu nezíská. Takže proč by se naopak proti nim nepostavil a nezískal podporu ostatních? Jeden hlas vědce má ve volbách stejnou hodnotu jako hlas kohokoliv jiného. Tím, že se v této otázce postaví proti několika stovkám vědců, získá mnoho tisíc dalších hlasů. Lidé získají pocit, že se nebojí. To se lidem líbí, že se dokáže postavit komukoliv. Jde zase o kalkul.

Je tedy vůbec někdo, kdo má šanci proti Miloši Zemanovi v příští prezidentské volbě uspět?

Popravdě řečeno, nevím. Ale i na Slovensku dva roky před volbami nikdo moc netušil, kdo je nějaký Kiska. Takže můžeme být překvapeni. Když se spouštěla prezidentská kampaň Karla Schwarzenberga, přišlo mi jako zázrak, že by mohl postoupit do druhého kola. Tak doufám, že jsem špatný prognostik a Miloše Zemana někdo porazí. Nepřeji si, aby tady byl Miloš Zeman dalších pět let prezidentem. Abychom dál měli na Hradě člověka, který nemá problém lhát, je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku a využívá těch nejhorších nálad a vlastností lidí k tomu, aby se na tom místě udržel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…