Zeman není žádný hlupák a ostatní mu nesahají ani po kolena, rázně vystoupil spisovatel. Připojil fór na téma Babiš

26.06.2017 10:51

ROZHOVOR „Vedení ČSSD musí brnět hlava a všem, kteří se stranou sympatizují, je asi dost smutno,“ tvrdí spisovatel Jiří Kimla. Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek mají podle něj jedno společné: oba umějí „vykecat“ lidem díru do hlavy. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odpovídal i na otázky týkající se evropského dění. Kvóty jsou arogantním výmyslem unijních politiků, kteří si nevědí rady s problémem, na který si sami zadělali, a naši představitelé by jim ty jejich slavné kvóty měli omlátit o hlavu. Domnívá se, že takové chování by pro nás mělo znamenat tvrdou a neustávající revoltu. Zatímco Evropská unie se potápí, na horní palubě se prý tancuje.

Zeman není žádný hlupák a ostatní mu nesahají ani po kolena, rázně vystoupil spisovatel. Připojil fór na téma Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schvalování programu schůze sněmovny

Bohuslav Sobotka rezignoval na post předsedy ČSSD a stranu do voleb povede Zaorálek. Jak vnímáte tuto změnu?

Oni oba politici mají jedno společné. „Vykecají“ vám díru do hlavy. U pana Sobotky po půl hodině záplavy slov nevíte, co vlastně řekl, u jeho nástupce to má aspoň hlavu a patu. Jestli před touto personální změnou padnou voliči na kolena, to ukážou jen volby. Preference jsou sice jen preference, ale vedení ČSSD musí brnět hlava a všem, kteří se stranou sympatizují, je asi dost smutno.

V našem posledním rozhovoru jste řekl o Sobotkovi, že: „V sociální demokracii vyhrál, ale ve volbách moc šancí nedávám, když svoje volební postoje staví na animozitě vůči politice Andreje Babiše, a na výsledcích svého vládnutí. Je to sice aspoň nějaký postoj, ale hodně, hodně slaboučký“ A také: „Hlavně to, že nenaslouchá lidem s jinými názory, že se naopak obklopuje lidmi, kteří ho tlačí ke krokům, jenž jsou voličům a sympatizantům ČSSD nejen nepochopitelné, ale i nepřijatelné. Strana pod jeho vedením třeba nikdy jasně nevysvětlila lidem, proč nechala vyšumět otázku církevních restitucí, proč on několikrát se postavil proti zdanění restitucí. Problémem jsou nehorázné exekuce, kde je také ticho po pěšině.“ Je špatná situace v ČSSD vinou Sobotky? Nadešel už jeho čas?

Víte, to je hodně složitá otázka. Když jsem byl ještě mladý kluk a ocitl se ve vedoucí funkci, řekl mně jeden hodně moudrý pán: Kvalita vedoucího pracovníka spočívá i v tom, jakými se obklopí lidmi! Častokrát jsem si na to ve své profesní dráze vzpomněl, protože ne vždy se mně to povedlo. A teď si představte politiku. Ty tlaky, intriky, slibuji, co jsem slíbil, odvolávám, co jsem odvolal, ten hrozí, ten zesměšňuje, vláčí tiskem a dalšími médii a všudepřítomná opozice. To není pro slabocha, ale ranaře, který umí nejen rány schytávat, ale také je dávat, mít charisma a vize. Vize, kterými dokáže nadchnout nebo aspoň zaujmout a hodně z těch vizí uvést v život. Pan Sobotka bude zřejmě pracovitý člověk, kterému by to slušelo na nějakém úřadu, ale vést stranu bylo pro něj hodně velké sousto. Nechci tím snižovat, co se vládě pod jeho vedením povedlo. Ale jako šéf strany či premiér byl víc než šedivou myší. Navíc, že jeho vláda podpořila fašisty z Majdanu, to už byl vůbec moment, kdy se lidé začali od ČSSD houfně odvracet. Ne všichni, kterými se obklopil, byli těmi pravými. Ne všichni, kterých se nestydatě zbavil, to asi mysleli s partají špatně. Premiérové přicházejí a zase odcházejí. Za chvilku po nich obvykle ani pes neštěkne. Jestli jim těch pár měsíců slávy stálo za to, to vědí hlavně oni.

Má teď ČSSD větší šance do voleb, když lídrem už není Sobotka?

Na to jsem odpověděl víceméně v první odpovědi.

Změny nastaly i na postu ministra financí, kde Andreje Babiše po vládní krizi vystřídal Ivan Pilný. Je to podle vás krok správným směrem? Jak jste vnímal Babišův odchod?

Blíží se volby a volič začíná být zase zajímavým a potřebným. Preference lítají jinam, a proto bylo třeba sehrát pro podstrakovno okázalé divadlo. Já, Babišovu stranu nevolím, ale toto bylo hodně pumprdentlich. A efekt opačný. A pan Pilný? Podle mě asociál, který by si mohl zkusit v pětasedmdesáti třeba na pár dnů sfárat nebo jít dělat na koleje. Tam bychom třeba viděli, jeho píli… nomen omen!

Dokáže Andrej Babiš této situace využít ve volbách?

Podle mě nemusí pan Babiš nic využívat. Tu nejtěžší práci za něj udělali v ČSSD. A mně se vybavil jeden vtip: Všichni lidé chtějí žít šťastně. Pochopil to Andrej Babiš a dealeři drog.

Prozradíte mi, koho byste za současné situace volil, kdyby zítra byly volby?

I kdyby byly volby zítra nebo až budou doopravdy, budu volit ty, o kterých si myslím, že jsou proti islámské imigraci, snaze Bruselu dělat z nás slouhy a neumožňují rozprodávat majetek do ciziny.

Jak vnímáte chování našich politiků, co se týká migrační krize? Kdo uspěl a kdo naopak? Je tu z vašeho pohledu někdo, kdo se ukázal jako dobrý prognostik?

Dobrý prognostik byl nebožtík Muammar Kaddáfí. Z našich nevím, zda to ti opoziční myslí doopravdy, moc jim nevěřím. Snad jen Okamurovi a v poslední době se mi hodně líbí Marek Černoch. Rád bych ho v budoucnu viděl v politickém prostředí. Z koaličních oceňuji postoj Milana Chovance. V pohledu na migrační krizi podle mě obstál hlavně prezident Miloš Zeman.

Útoků v Evropě přibývá, často jsou útočníci potomky migrantů dřívější doby nebo nově příchozí. Hodně je kritizována Evropská unie, protože nedokáže situaci řešit. Lepší se ve svém konání? Nebo nás stále žene do záhuby, jak tvrdí její odpůrci?

Útočící potomci migrantů jsou odpovědí na vaši otázku, co nám migrační vlny přinesou. Teď a po létech. Protože jsou plni náboženství, které se mně hnusí, a které musím odmítnout. Cílem islámu je expanze a tu jsme teď umožnili otevřením vrat. Evropská Unie řeší nepodstatné věci, podstatné nejsou na programu dne. Nevyřeší ani bezpečnost, pokud tam budou sedět ti, co tam nyní sedí! Je mně líto, že z kdysi nadějného projektu se stal moloch. A teď se tam přiřítí sebestředný frajírek z Francie, kterého nikdo neznal a hned začne poučovat a rozkazovat. Docela zapadl mezi ty povýšené členy Evropské komise a Evropské rady. To je nějaký demokratický model? Copak tam opravdu nepochopili, proč Velká Británie dala Evropské unii vale? Nepochopili a nechtějí pochopit. Straší Ruskem, aby odvrátili pozornost od vlastní neschopnosti a politické impotence. Evropská unie se pomalu potápí, ale na horní palubě se tancuje. A ještě k imigraci. Podívejte se na potomky Vietnamců, Číňanů, Rusů, Ukrajinců, vidíte je někde vraždit, zabíjet ve jménu jakéhosi boha, který je jen jejich? Česko je stát, který umožňuje integraci lidem, kteří o to stojí a kteří jsou ochotni dodržovat jeho zákony.

Za nedodržení kvót s námi Brusel zahájil řízení a hrozí pokutami. Co pro nás tento krok Evropské unie znamená?

Kvóty jsou arogantním výmyslem unijních politiků, kteří si nevědí rady s problémem, na který si sami zadělali. Naši představitelé by jim ty jejich slavné kvóty měli omlátit o hlavu. Tento krok by pro nás měl znamenat revoltu. Tvrdou a neustávající. Ale jak jsem se dnes dozvěděl, raději řešíme sankce vůči Rusku. To nás opravdu očistí a povznese!

Mělo by být referendum o vystoupení z Evropské unie a jak byste hlasoval vy?

Nevím, zda by referendum něco řešilo. Podle odhadů nesouhlasí s naší účastí v Unii většina voličů. Možná by se mělo řešit proč a jak to napravit. Mám na mysli stávající postoje unijních elit. Zaujmout tvrdý postoj jako Poláci, Slováci a Maďaři. Šije to i s Rakušany. Nedat se zatlačovat do kouta, a pokud to nepůjde, tak potom vystoupit. Nejsme ale Velká Británie, naše postavení je přeci jen poněkud jiné. Jsme ekonomickou kolonií, takže bychom asi hodně propadli. Ale to je otázka hlavně pro národohospodáře. Já bych v tuto chvíli hodně spekuloval.

Byl byste pro, aby Česká republika přijala euro? Měla by? A proč ano, či ne?

Přijetí eura může být učiněno jen a jen politickým rozhodnutím. Pokud se nemýlím, tak jsme při vstupu do Evropské unie podepsali závazek, že evropskou měnu přijmeme, až budeme splňovat všechny podmínky. Ty plníme, takže je na vůli politiků, kdy to odstartují. Bez ohledu na to, co si o tom myslí obyvatelstvo. Když se podíváme do vedlejšího Slovenska, tam je euro už zavedeno a pokud je mně známo, nemají s ním horší zkušenosti, než s korunou. Pokud setrváme v Evropské unii, tak nás to stejně nemine. Kdysi jsem se ptal slovenské kamarádky, zda je lepší euro, než jejich bývalá koruna. Odvětila, že to neřeší, že ji zajímá jen to, zda bude mít peněz dostatek. Lhostejno, zda to jsou eura nebo koruny. A já jí musel dát za pravdu.

V jednom z minulých rozhovorů jste řekl, že Zeman bude mít váš hlas, protože si ho Česká republika zaslouží. Proč si ho zaslouží? Za co byste ho pochválil a za co naopak zkritizoval?

Miloš Zeman není žádný hlupák a ti, co proti němu kandidují, mu nesahají ani po kolena. Ano, mají možná navenek vytříbenější jednání, ale jejich názory a politický rozhled sotva stačí pochopit celou tu šíři vývoje světa, nemají vize a papouškují názory těch, kteří je pro kandidátku objevili. A to je setsakra málo. Prezident je osočován, že jeho mluva je za hranou, že je opilec, že porušuje Ústavu. Marně si vzpomínám na někdejšího ministerského předsedu Kanady, Paula E. Trudeaua, jehož vystoupení se směla vysílat až po desáté hodině, neboť onen pán si blahé paměti nebral servítky. Možná by mohl prezident někdy stáhnout nohu z plynu, ale pro mě je osobně důležitější obsah sdělení, než bohapusté spisovné hodinové plácání, ze kterého si nic nedozvím. A těm, kteří se cítí být povoláni kritizovat nebo hodnotit, bych doporučil, aby si nařezali všichni stejné metry. Na každého!

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…