Zeman oznámil kandidaturu na Hrad a vysokoškolský pedagog nešetří slovy: Životně důležitá věc. Souzní s drtivou většinou českého lidu...

10.03.2017 7:36

ROZHOVOR „Doufal jsem, že prezident Zeman bude opět kandidovat a nezklamal jsem se. Jedná se o velice důležitý mezník, zejména vzhledem k hrozbě islámského terorismu a migrační krizi,“ říká k rozhodnutí Miloše Zemana obhajovat mandát politický analytik a vysokoškolský pedagog Václav Janoušek (SPO). Bude-li Zeman zvolen, pak se podle Janouška bude opakovat scénář minulých let. Určitě se totiž prý v prezidentově okolí najdou lidé, kteří mu namydlí schody: „Takže nelze vyloučit, že jeho nepřátelé na něj opět ušijí nějakou boudu, ačkoliv by už konečně mohli pochopit, že jejich snaha vyznívá naprázdno."

Zeman oznámil kandidaturu na Hrad a vysokoškolský pedagog nešetří slovy: Životně důležitá věc. Souzní s drtivou většinou českého lidu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Prezident Miloš Zeman se rozhodl, že bude usilovat v blížících se volbách o obhajobu prezidentského mandátu. Je jeho rozhodnutí, a pak i výsledek volby, důležitý mezník, který určí další fungování této země, nebo o nic nejde?

Doufal jsem, že prezident Zeman bude opět kandidovat a nezklamal jsem se. Jedná se o velice důležitý mezník, zejména vzhledem k hrozbě islámského terorismu a migrační krizi. Prezident Zeman je jediný český státník, který má v této otázce dlouhodobě jasno, jeho postoj je pevný a neměnný bez ohledu na brutální a nenávistný tlak, kterému je dlouhodobě vystaven nejenom doma, ale i v zahraničí. Prezident je jediný český státník, který drží Českou republiku ve společenství Visegrádské čtyřky. Všichni ostatní v lepším případě jen dvojace lavírují, snaží se být hezcí i směrem k českému lidu, i směrem k Bruselu, nebo zastávají rovnou bruselsko – merkelovské postoje.

Migrační krize vstupuje, jak se zdá, do nové fáze. V západním světě se již pomaloučku polehoučku začínají ozývat realističtější postoje. Brexit, zvolení Donalda Trumpa, velké šance Marine Le Penové, to vše jsou příznaky toho, že se vítr začíná pomaličku měnit. A v této situaci udržet náš dosavadní kurs považuji za zcela životně důležitou věc.

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19772 lidí


V čem Miloš Zeman jako prezident české společnosti prospěl? A co dalšího by v příštích pěti letech mohl prosadit a dokázat, pokud by byl znovu zvolen?

Prezident Zeman má obrovskou zásluhu na tom, že migrační krize nás naplno nezasáhla. Jeho zásluha je především v této oblasti. On svými postoji souzní s českým lidem, nebo alespoň s jeho drtivou většinou. Přitom se nejedná o populismus, neboť tentýž neměnný postoj zastává už mnoho let.



Co by musel Miloš Zeman udělat, aby zklamal své voliče? Vadilo vám například, když se radoval nad vítězstvím Donalda Trumpa, či jak hovoří o migrantech?

I já jsem se radoval nad vítězstvím Donalda Trumpa a k migrantům a k jejich vítačům mám stejně „vřelý“ vztah jako prezident, takže mi to rozhodně nevadilo. Prezident Zeman by mohl zklamat své voliče, kdyby od těchto postojů pod nějakým vnějším tlakem začal ustupovat. Každý z dlouhé řady českých panovníků vzal na svá bedra obrovskou odpovědnost. Někteří z těchto panovníků této odpovědnosti se ctí dostáli, jiní bohužel méně. Duch českého národa se po celou dobu své historie utváří při vědomí toho, že se neustále v průběhu dějin pohybujeme na samé hraně fyzické existence a neexistence. Z toho vyplývá jednak naše potřeba silného vůdce, který by naši národní loď dokázal provést všemi bouřemi, jednak to utváří určitý národní postoj, který bych nazval pragmatickým realismem (mezi jehož vyznavače se sám řadím).

Mimochodem, kdyby mi někdo chtěl oponovat, že prezident přece není panovník – samozřejmě, že je. Feudalismus, republikánství, komunismus -  to jsou z dějinotvorného hlediska jen dočasná technicko – administrativní uspořádání, která jsou pod rozlišovací schopností těžkého kroku dějin.

U Zemana se střídaly z hlediska důvěry veřejnosti průšvihové periody – evergreenem se staly zvláště kauza Peroutka, či Mynářova bezpečnostní prověrka. Později to byla aféra s neudělením vyznamenání pro pana Jiřího Bradyho a kauza údajného vydírání hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Číhá podle vašeho soudu někde na prezidenta ještě nějaký průšvih?

Já jsem se už ke kauze Peroutka vyjádřil. Prezident vůbec neměl kauzu Peroutka otevírat, je to totální marginálie. K těm ostatním kauzám můžu říct jen to, že určitě se v prezidentově okolí najdou lidé, kteří mu mydlí schody. Takže nelze vyloučit, že jeho nepřátelé na něj opět ušijí nějakou boudu, ačkoliv by už konečně mohli pochopit, že jejich snaha vyznívá naprázdno.

Dá se očekávat, že nyní budou mít média k Miloši Zemanovi jiný přístup než doposud?

Nemyslím, jak říká docent Robejšek, média jsou v celém západním světě v podstatě jedna skupina lidí s týmiž levicově – progresivistickými názory, kteří se pasovali do role morálních autorit, jakési morální internacionály. Takže ve Spojených státech média vedou kampaň proti prezidentu Trumpovi, u nás ji vedou a pravděpodobně povedou i nadále proti prezidentu Zemanovi.  

Spekuluje se o prezidentovu zdravotním stavu. Bude podle vás schopen zvládnout fyzicky předvolební kampaň, navíc když by současně musel vykonávat své prezidentské povinnosti?

Pevně doufám, že bude. Jeho působení ve funkci prezidenta je již volební kampaň sama o sobě, ačkoliv rozhodně nelze podceňovat, když prezident navštíví nějaký kraj nebo továrnu a mluví s lidmi naživo. Nicméně zdraví má člověk jenom jedno a tomu by měl prezident svoji kampaň přizpůsobit.

Jak se díváte na Zemanovu podporu vůči ministrovi financí Andreji Babišovi? Politolog Jan Kubáček připomněl spíše opomíjenou, ale nikoliv vyloučenou variantu, že by nakonec mohl na prezidenta kandidovat Andrej Babiš. Je to podle vás možné?

Kandidaturu Andreje Babiše považuji v těchto volbách za vysoce nepravděpodobnou, ačkoliv ji nevylučuji v těch dalších. Andrej Babiš mě opravdu - diplomaticky řečeno - netěší tím, že jeho politika de facto likviduje drobné živnostníky a malé podnikatele, které já naopak považuji za páteř národa. Nicméně prezidenta Zemana kvůli tomu nepřestanu podporovat, teď je pro mě téma číslo jedna migrační krize. Potřebujeme prostě to, co nazývám mobilizačním myšlením. Totálně se soustředit na jednu, tu nejdůležitější věc.



Který z doposud známých Zemanových protikandidátů má největší šanci stát se prezidentem? Může to být třeba Michal Horáček? A co Marek Hilšer, či Jiří Drahoš, anebo Martin Stropnický? Koho z nich se má Zeman obávat?

Prezident Zeman se absolutně nemusí obávat žádného z těchto kandidátů. To, že Kroměřížská výzva nedokázala vygenerovat jiného protikandidáta, svědčí o totální zoufalosti této skupiny lidí. Kde nic není, tam ani smrt nebere. Metaforicky řečeno, Žluté ponorce dochází palivo?

Miloš Zeman se raduje, že má dobré vztahy s prezidentem Ruska a Číny a teď i s prezidentem USA. V této souvislosti řekl pro ČTK končící ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček, že Pražský hrad doufá, že se podaří dosáhnout posunu v rusko-amerických vztazích, aby ještě letos mohl Miloš Zeman navštívit Rusko... Bude to průlomová cesta?

Opravdu nevím, proč by prezident měl čekat na nějaký posun v rusko – amerických vztazích, aby mohl navštívit Rusko. Náš prezident je nejvyšším představitelem suverénní země a bude navštěvovat toho, koho uzná za vhodné. Jinak jsem samozřejmě rád, že náš prezident má dobré vztahy se všemi zmíněnými prezidenty. Prostřednictvím těchto vztahů může sehrát významnou úlohu ve formování světové politiky. A samozřejmě je dobré mít dobré vztahy s vůdci světových velmocí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…