Zeman vše logicky vysvětlí a názory rádoby intelektuálů se zbortí, udeřil na odpůrce prezidenta Černoch

26.02.2017 18:51

ROZHOVOR „Také já jsem se před volbou amerického prezidenta zúčastňoval různých debat v médiích a byl jsem vždy za zlého kluka, když jsem tam tvrdil, že náš prezident a Donald Trump mají dost společného v tom, jak se otevřeně vyjadřují k některým palčivým tématům, a že to není vůbec na škodu,“ říká místopředseda hnutí Úsvit–Národní koalice a poslanec Marek Černoch. K možné kandidatuře prezidenta Zemana a k jeho dosavadnímu působení pak doplňuje: „Pan prezident se zapojil do tématu migrace a bylo to jen dobře. Kdyby tuto otázku řešili dejme tomu ti, co se dnes rozhodují o kandidatuře na Hrad, tak bychom se museli potýkat s nepříjemnými problémy, které dnes můžeme pozorovat v Německu či jinde v Evropě.“

Zeman vše logicky vysvětlí a názory rádoby intelektuálů se zbortí, udeřil na odpůrce prezidenta Černoch
Foto: Marek Černoch
Popisek: Marek Černoch

Prezident Miloš Zeman se rozhoduje, zda bude podruhé kandidovat. Je jeho rozhodnutí a pak i výsledek volby důležitým mezníkem, který určí další směřování této země, nebo vzhledem k významu jeho funkce fakticky o nic nejde? A půjde vůbec Miloš Zeman do voleb, podle vašeho názoru? Často se také hovoří o rozdělení společnosti na obdivovatele a odpůrce současného prezidenta, myslíte si, že je to opodstatněné, anebo příliš zveličené?

Začnu spíše od konce. Rozhodnutí Miloše Zemana o tom, jestli bude znovu kandidovat, závisí především na jeho zdraví. On už si jednou volbou prošel a je si vědom toho ohromného tlaku, který kolem kampaně vždy bývá. Má také už o několik let navíc, takže právě aktuální stav jeho zdraví bude pro něj tím rozhodujícím faktorem. Jinak prezidentský úřad má určitě velkou důležitost a váhu, i když česká hlava státu nedisponuje až tak významnými pravomocemi, jaké jsou uzákoněné v jiných státech. Může ale vetovat rozhodnutí Sněmovny, vyhlašovat amnestie a má i řadu dalších důležitých kompetencí, jimiž je schopen ovlivňovat politiku. 

To rozdělení na příznivce a zaryté odpůrce Miloše Zemana u nás skutečně funguje a někdy se oba tábory celkem dost zbytečně provokují. Pan prezident někdy něco řekne, o čem je přesvědčený, a to pak vyvolá vzrušené diskuse. Mělo by se to brát více s nadhledem, ale zatím některé výroky skutečně rozdělují společnost.

Nejobecněji řečeno, v čem Miloš Zeman jako prezident republiky prospívá v poslední době české společnosti, a v čem jí škodí? Jak posuzovat jeho podporu Donalda Trumpa, vytěžování tématu migrace, kritiku Merkelové a politiků EU či vyjádření nechuti nad Chovancovým „centrem proti propagandě“, to znamená témata, která teď prezident zmiňuje nejčastěji?

Pan prezident se zapojil do tématu migrace a bylo to jen dobře. Kdyby tuto otázku řešili jiní lidé, dejme tomu ti, co se dnes rozhodují o kandidatuře na Hrad nebo například pan Janda, tak bychom se museli potýkat s nepříjemnými problémy, které dnes můžeme pozorovat v Německu, v Dánsku či jinde v Evropě. A právě ta jeho prohlášení ohledně nelegální migrace rozvířila ve společnosti vzrušené diskuse. 

Já si myslím, že to je jen v pořádku, když se vyjadřuje k závažným problémům, ať už zahraničním nebo domácím, jako byl například záměr na zrušení užitečných dětských center Klokánek. Miloš Zeman je opravdu chytrý člověk, ví, co dělá, a někdy těmi svými prohlášeními chce nastartovat vhodné řešení určitých záležitostí. Na druhou stranu ale někdy i přestřelí a začne se pak zabývat věcmi, které by měl nechat být, jako byla například kauza s Pussy Riot. 

Kauza Peroutka a Mynářova bezpečnostní prověrka jsou už evergreen stejně jako vydírání Jindřicha Forejta, příběhy o prostituci na Pražském hradě, podnikání Martina Nejedlého a podobné kauzy. Číhá někde na prezidenta průšvih, který mu případnou kandidaturu může totálně zbortit?

Já se domnívám, že tyto případy se v prezidentské kampani vytahovat budou, ale nijak zvlášť Miloši Zemanovi neuškodí, jelikož se o nich stále hovoří. Kauza pana Forejta byla vyřešena správně, on se k tomu postavil způsobem, jakým měl, takže v této souvislosti nemůže prezidentovi nikdo nic vyčítat. Ty záležitosti, které jste jmenoval, jsou už „odehrané balony“, a pokud se nenajde něco nového, závažného, případnou kandidaturu Miloše Zemana by ohrozit neměly.     

Prezidentští kandidáti, kteří se hlásí nebo se o nich mluví: Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. Koho z nich má šanci Zeman porazit? Padla úvaha, že druhé kolo Zeman pravděpodobně vyhraje, ale může být vyřazen už v prvním kole. Co třeba kdyby přišel někdo ,,zemitější“ než Zeman, třeba senátor Kubera?

Ano, senátor Kubera, jak jste řekl, je zemitý, svérázný politik, což mají Češi rádi, takže není bez šancí. Ale jsou tady i další možní kandidáti, například syn Jana Wericha Jiří Petrášek, ten by mohl mít také úspěch, protože u nás máme rádi osobnosti se smyslem pro humor, jež říkají otevřeně své názory bez přehnané politické korektnosti, prostě ty, které se s tím nemažou. Co se týká akademiků, tak ti pak mají dobré vyhlídky ve velkých městech, nicméně si myslím, že pokud se rozhodne kandidovat Miloš Zeman, současní kandidáti ho zcela zásadně ohrozit nemohou. Určitě ne takový pan Horáček, který se už prezentuje s jistou arogancí a s přehlížením části společnosti. Měla by to být opravdu osobnost, o které se dá říct, že je prezidentem všech. Přímá volba prezidenta je totiž velmi důležitým demokratickým nástrojem.     

Miloš Zeman se raduje, že má dobré vztahy s prezidenty Ruska a Číny a teď navíc i s prezidentem USA. Raduje se právem? Může návštěvu USA obrátit ve svůj triumf? Změní se do konce roku například vztah USA k Rusku tak, že se Zeman bude smát kritikům? Čeká Zemana sladká odměna za roky, kdy byl označován za „ruského konfidenta“, nebo je to jeho iluze?

To, že má Miloš Zeman solidní vztahy se všemi prezidenty světových velmocí, je pro Českou republiku jen dobře. Také já jsem se před volbou amerického prezidenta zúčastňoval různých debat v médiích a byl jsem vždy za zlého kluka, když jsem tam tvrdil, že náš prezident a Donald Trump mají dost společného v tom, jak se otevřeně vyjadřují k některým palčivým tématům, a že to není vůbec na škodu.

Je také určitě ku prospěchu, když se diplomatické aktivity vhodně rozprostřou na více stran, když se s většinou zemí komunikuje. Izolace či přezíravý postoj k některým významným státům, které si to nezaslouží, je určitě špatně.  

Zeman, Babiš a ČSSD – politický trojúhelník. Potřebuje Babiš Zemana tak, aby ho podpořil a nestavil svého kandidáta? Může si ČSSD dovolit nepostavit Zemana jako svého kandidáta? Skončí ČSSD takovým volebním průšvihem, že ji převezmou Zemanovi lidé? A je tu ještě jedna věc: Tomio Okamura. Může ten se ucházet o post na Hradě?

Znovu začnu od konce té vaší otázky, myslím si, že Tomio Okamura tentokrát kandidovat nebude. On odmítl spolupráci s SPO (Strana práv občanů), takže to je pro mne důkazem toho, že do volby prezidenta zřejmě nepůjde. Hnutí ANO, tedy Andrej Babiš, spíše podpoří Miloše Zemana, než by postavil svého kandidáta.

U sociální demokracie to už bude složitější. Tam funguje stále početná skupina podporovatelů současného prezidenta, ale mezi těmi není současný premiér ani jeho nejbližší spolupracovníci, kteří, podle svých posledních prohlášení, nejsou zrovna kamarádi Miloše Zemana. Proto si myslím, že ČSSD může hrát při volbě prezidenta takovou roli mrtvého brouka. Samozřejmě bude velmi záležet na tom, kdo se po parlamentních volbách dostane do čela socialistů, od toho se pak budou odvíjet další možnosti. To znamená případná Zemanova podpora, postavení vlastního kandidáta či zachování neutrálního postoje, o kterém jsem už hovořil.   

Jen v poslední době Jan Kraus, Vavřinec Hradílek, Gabriela Koukalová, Leopold König, další sportovci, herci, umělci, ale i vědci a intelektuálové... Většina z nich se staví proti Zemanovi. Proč to tak je, je Zeman tak hrozný? Může to být tím, že v žádném případě nejde ve stopách Václava Havla?

Ono je to podobné tomu, co dělají umělci, známí zpěváci a herci nyní proti Trumpovi v USA. Tam ty jejich protesty jsou ještě daleko ostřejší. Je to taková póza. Mnohdy se tak chtějí někteří intelektuálové zviditelnit. U nás i jinde to má i svoji historickou návaznost, kdy se umělci často vymezovali proti establishmentu. V současné době ale ta jejich vyjádření nemají takovou váhu, protože pak stačí jedno dvě vyjádření od prezidenta, který vše logicky vysvětlí, a ty názory některých rádoby intelektuálů se potom zbortí. Jak už jsem říkal, jsou to mnohdy nepromyšlené pózy, které nemají velkou váhu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…