Zemanovský senátor: Je tady bordel. Ať už přijde vláda tvrdé ruky a zavřou Kalouska

10.07.2013 4:44

ROZHOVOR Člen senátorského klubu zemanovců Jaroslav Doubrava oceňuje, že policie požádala o vydání Petra Nečase. Byl by rád, kdyby zatkla Miroslava Kalouska. Bylo by podle něho dobře, aby zde byl silný prezident Miloš Zeman po vzoru Vladimíra Putina, který udělá pořádek. Na případu Českých Budějovic se ukazuje, že romskou problematiku je nutné řešit.

Zemanovský senátor: Je tady bordel. Ať už přijde vláda tvrdé ruky a zavřou Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: V delegaci byl přítomen také senátor Doubrava

Co říkáte žádosti o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou tří bývalých poslanců ODS?

Přiznám se, že raději bych viděl žádost o vydání Kalouska. (smích) Myslím si, že to je logický důsledek toho, co se před tím událo. Trochu mě překvapuje, že už dopředu, aniž by znali nějaké důvody žádosti a mohli se seznámit s materiálem, tak poslanci ODS a TOP 09 vyřvávají, že ho nevydají. Já si myslím, že sám Petr Nečas by měl požádat o své vydání, protože jestliže by ho nevydali, tak se nemá šanci dnes očistit. K tomu by došlo až po zániku jeho poslaneckého mandátu. Jestliže je tak nevinný, jak říká, tak nevidím důvod, proč by se měl bránit řádnému vydání a řádnému procesu. Sám zdůrazňoval nestrannost soudů.

Pravicoví politici i někteří právníci varují před tím, že se může jednat o určitou kriminalizaci politiky a běžných politických dohod, které vždy existovaly. Když se podíváme na příklad Vladimíra Špidly, tak patrně také mnohem jednodušeji rezignoval na post předsedy ČSSD a premiéra, když věděl, že bude mít tučně placené místo eurokomisaře v Bruselu. Není to jen praxe, která se nám morálně nemusí líbit, ale je v politice běžná od nepaměti?

Jestli taková praxe byla, tak je nejvyšší čas, aby skončila. Velmi si cením odvahy státního zástupce, který se pod to podepsal, a velice si cením odvahy policistů, že do toho šli a že to dokázali spustit. Vůbec bych to nespojoval s tím, jestli tato nešťastná vláda končí, nebo nekončí. Já si myslím, že těch šmejdovin, kterých jsme byli svědky, už bylo tolik, že to prostě dál nešlo. Jednou se to zastavit muselo a musí. A pevně věřím, že i v budoucnu se najde vůle, že něco takového nebude možné.

Podívejte se, kolik miliard či bilionů se v této republice rozkradlo a o kolik peněz různí lumpové připravili celou řadu občanů a dnes díky amnestii a kvůli tomu, že se vše natahovalo, tak se vysmívají lidem. Jak je možné, že se jim neseberou majetky? 

 

Prezident Zeman jmenuje Rusnokovu vládu. Miroslav Kalousek k tomu říkal, že to je posun ke stylu putinovského Ruska. Publicista Štěpán Kotrba na to reagoval s tím, že Putin udělal v Rusku pořádek a zametl s korupcí a na tom není nic špatného.

Přesně, s tím Putinem je to tak. Já si myslím, že Kalousek je hrůzou bez sebe a pevně doufám, že policejní návštěva přijde i k němu, protože Kalousek je jedním z těch, kteří mají hodně másla na hlavě. To jsou jenom zoufalé výkřiky. Oni ještě nevědí, s jakým programem a s jakým rozpočtem Rusnokova vláda předstoupí, ale už vyřvávají, že ji v žádném případě nepodpoří. Každý z členů Rusnokovy vlády odborníků daleko převyšuje odbornost Kalouska či kvalitu kteréhokoli z ministrů Nečasovy vlády. I když v Nečasově vládě se by se dalo najít pár schopných lidí.

Já bych si moc přál, aby už konečně přišla vláda tvrdé ruky. Vezměte si Němcovou, jak už se třásla na post premiéra. Kdo má poslouchat ty její uplakané hysterické výlevy o tom, jak je jmenování Rusnokovy vlády nedemokratické? Prezident Zeman postupoval přesně podle Ústavy. Všechny ty výkřiky svědčí o tom, že Kalouskové a jim podobní ztrácí nervy a mají obavy z toho, že se někdo začne podrobněji zabývat jejich minulostí a že se přijde na to, co se snaží poschovávat. A takových věcí je určitě více než dost.

Myslíte si, že jde tedy třeba mít silného prezidenta dle vzoru Vladimira Putina či Charlese de Gaulla?

Je třeba mít silného prezidenta, silnou vládu, aby se s tím bordelem, který tady po předešlé vládě zůstal, dalo ještě něco udělat. To na tom musíme být hodně špatně, když chemik v roli státního pokladníka zesměšňuje kvalifikované a studované ekonomy.

Teď přejdeme k jinému tématu. V Českých Budějovicích proběhly dvě protiromské demonstrace. Na akcích nebyli ale jenom členové Dělnické strany sociální spravedlnosti, ale i místní občané, kteří se obávají romské kriminality a asi nevidí, že by se jich zastal někdo jiný. Jak se na tu věc díváte?

Rozumím naštvanosti obyvatel, ale když jsem viděl, že do takového kotle vedli rodiče i své malé děti, tak z toho mám pocit, že by ti rodiče potřebovali vyšetřit na psychiatrii, protože tam se muselo předpokládat, že k nějakému střetu může dojít. Nastala situace, před kterou jsem před časem varoval. Vyzýval jsem, aby pan ministr vnitra nastolil bezpečnost lidí a takovým věcem zabránil. Předvídal jsem, že lidé začnou brát klacky do rukou a začnou si dělat pořádek sami.

Je vidět, že Nečasova vláda tento problém nezvládla a nezvládá. Ukazuje se, jak špatný je dvojí metr na majoritu a minoritu. Vy jste snad jediný sdělovací prostředek, který dokáže tuto věc nazvat pravým jménem. Už je zase snaha tyto věci zatajovat. Podívejte se na Duchcov. První věc nebyla ta, aby se šetřilo, z jakého důvodu tam cikáni zmasakrovali manželský pár, ale začalo se šetřit, jak se to video dostalo na internet. Jakým právem chtějí před námi tajit a schovávat takové lumpárny? Doufám, že nový ministr vnitra tuto věc začne řešit. Věřím, že sněmovna a Senát se už probudí a začne tyto problémy řešit legislativně, protože to je jediná správná cesta.   

Nebylo by dobře, aby se přímo zvolený prezident Miloš Zeman se silnou autoritou  a podporou voličů k této věci také důrazněji vyjádřil ve smyslu, aby zde neexistoval dvojí metr menšiny na úkor většiny?

Ano, určitě si myslím, že by měl prezident zaujmout razantnější stanovisko a dát jasně najevo, že situace je vážná a že je potřeba ji řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…