Zemanův ministr, vítěz voleb: Dobry ne? Myslel jsem si, že to jde někam, někteří lidé na mě plivali, ale ukázalo se, že lidé dobré věci ocení

08.10.2016 18:30

ROZHOVOR „Dobry, ne?“ zhodnotil svůj výsledek v senátních volbách Jiří Cieńciała, který nebyl jen těsně zvolen v prvním kole. Potěšilo ho, že lidé dokázali ocenit jeho mnohaletou práci pro Moravskoslezký kraj, na jehož rozvoji chce nadále pracovat.

Zemanův ministr, vítěz voleb: Dobry ne? Myslel jsem si, že to jde někam, někteří lidé na mě plivali, ale ukázalo se, že lidé dobré věci ocení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Cieńciała, bývalý ministr průmyslu a obchodu

Co říkáte výsledku voleb ve vašem senátním obvodu?

Dobry, ne? Dobrý výsledek. (smích)

Čekal jste to?

Ani ne. Neměl jsem žádnou konkrétní představu. Chtěl jsem hlavně, aby to nebyla ostuda.

A proč si myslíte, že jste získal takovouto podporu?

Myslím si, že to je tím, že v tomto regionu nepůsobím dva či tři dny. Žiju tady 66 let od svého raného mládí po vysokou školu a tak dále. Působím společensky a kulturně i tančím v souborech. V Třineckých železárnách se nám podařilo s týmem spolupracovníků i za podpory akcionářů udělat spoustu pozitivních věcí a z Třineckých železáren se stala špičková huť, která pokračuje v investičním rozvoji a dnes v Evropě najde těžko konkurenci.

Takže ti lidé u nás v kraji to vidí. Mám nesmírnou radost z toho, že lidé tu dlouholetou práci dovedou ocenit. Takže jsem z toho tak trochu pookřál. Člověk si někdy myslí, že ta firemní či mezilidská kultura naší populace či civilizace jde někam, ale vidím, že to tak není a že jsou ještě lidé, kteří uznávají, když člověk něco dělá a něco se podaří a bojuje za jejich zájmy. Ukazuje to, že má cenu se zapojovat a dělat věci pro lidi.

Myslíte si, že mělo i vliv, že jste působil jako ministr ve vládě Jiřího Rusnoka jmenované prezidentem Milošem Zemanem?

Působilo to různě. Někteří to obdivovali, podporovali a chválili, ale byli i tací, kteří potom plivali. Záleželo dle toho, jaký má kdo vztah k prezidentu Zemanovi.

Těsně jste nebyl zvolen v prvním kole. Jak tipujete výsledek druhého kola? Neobáváte se, že to bude tak, jak to často bývá, že se všichni spojí proti úspěšnému kandidátovi?

Všechno je možné. Záleží, kdo co bude hrát a jak ta která strana se k tomu postaví a jakou budou hrát politiku ti, kteří neuspěli v prvním kole. Já si ale myslím, že lidé sami dobře vědí, jak mají hlasovat. Voliči rozhodnou.

V krajských volbách poměrně uspělo hnutí ANO, pohořela ČSSD a relativně uspěla koalice SPO a SPD Tomio Okamury. Jak hodnotíte výsledek krajských voleb?

Výsledek ČSSD mě překvapil, protože ty prognózy pro ně původně vypadaly lépe. Doufám, že ta koalice, která u nás v kraji vznikne, bude konstruktivní a tvůrčí a bude mít za cíl pokračovat v tom, co započalo. Tedy v restrukturalizaci našeho krizového regionu. Ale i krajů Ústeckého a Karlovarského. My tady na tom intenzivně pracujeme. V listopadu by měl jít materiál do vlády. Je třeba zařídit přechod krajů ze současné situace, která není příliš pozitivní, aby se dostaly tyto regiony během období pěti let na úroveň regionů nejlepších v Česku. Práce máme jak na kostele.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…