Zimola: ANO zapomíná, že nejsilnější jsme tady my. A když máte k dispozici vlastní média…

13.04.2014 15:00

NA HRANĚ S XAVEREM Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola komentuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, jaký dopad bude mít pro jím spravovaný region zastavení dostavby jaderné elektrárny Temelín a co v návaznosti na toto rozhodnutí kraji hrozí. Co se týče potyček ve vládní koalici, mělo by si podle Jiřího Zimoly hnutí ANO uvědomit, že vládnout a zároveň ve jménu předvolební kampaně vytrvale útočit na své koaliční partnery prostě není možné.

Zimola: ANO zapomíná, že nejsilnější jsme tady my. A když máte k dispozici vlastní média…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Velmi aktuálním tématem je zrušení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Byl jste vždy velký zastánce dostavby, nevnímáte toto rozhodnutí jako ránu do zad?
Situace na trhu s elektrickou energií je úplně odlišná, než jaká byla v roce 2009, takže rozhodnutí o zastavení tendru z ekonomického hlediska rozumím. Ceny elektřiny od té doby poklesly více než o polovinu. Na druhou stranu věřím, že rozhodnutí o zastavení tendru neznamená definitivní konec plánů na dostavbu Temelína a společnost ČEZ se k otázce dostavby v budoucnosti vrátí. V této chvíli je ale naprosto klíčové, aby Česká republika začala pracovat na nové energetické koncepci, která bude odpovědná jak vůči státu, tak i jejím občanům. To, co se nyní děje na Ukrajině a v Rusku, by nás mělo varovat, abychom nebyli závislí na dodávkách energií, ale vydali se cestou soběstačnosti. Musíme minimalizovat veškerá rizika a diverzifikovat zdroje energií.

Do Jihočeského kraje v souvislosti s dostavbou Temelína plynuly nemalé peníze, co je obsahem dohody mezi krajem a společností ČEZ?
Jihočeský kraj má se společností ČEZ uzavřenou rámcovou smlouvu, ve které byla kraji garantována kompenzace v celkové výši čtyř miliard korun, která měla být vyplacena v horizontu 10 let, ČEZ ji začal plnit v roce 2009. Tato kompenzace byla přislíbena výměnou za to, že kraj nebude aktivně bránit výstavbě nových bloků elektrárny. Z této částky mělo 2,5 miliard korun směřovat na dopravní stavby – výstavbu dopravních sítí, obchvatů měst či protihlukových stěn. Zbylé peníze byly určeny na rozvoj kulturních a sportovních aktivit a společenského života v regionu.

Neobáváte se, že ČEZ nyní zastaví přísun peněz do kraje? Jak chcete jako hejtman tuto situaci řešit?
Naši smlouvu se společností ČEZ považuji za džentlmenskou dohodu, ale samozřejmě předpokládám, že se bude jednat o novém znění. Nepředpokládám, že by nadále platilo vše, co bylo dohodnuto, když dostavba nyní není na pořadu dne. Například neporoste provoz na silnicích či nebudou třeba zvýšené ubytovací kapacity. Ale na druhou stranu, Temelín v jižních Čechách zůstává a bude dále fungovat. Očekávám, že ČEZ se nadále bude chovat odpovědně a bude pokračovat v investicích do rozvoje kraje.

Hrozí, že změna smlouvy může zastavit některé běžící projekty?
Samozřejmě je pro nás zastavení tendru jistou komplikací, protože se již začalo například s výstavbou dopravních sítí nebo obchvatů obcí. Jejich dostavbu bude muset nyní převzít kraj a to znamená finanční náklady. A pak je tu samozřejmě dostavba dálnice D3.

Naznačujete, že zastavení tendru může negativně ovlivnit dostavbu D3?
Dostavba dálnice D3 byla jednou z podmínek, které si Jihočeský kraj pro podporu výstavby nových bloků Temelína vytyčil. Ale i přesto, že tendr je zastaven, očekávám, že D3 nadále zůstává jasnou prioritou. Dálnice D3 je potřeba, nehledě na to, zda Temelín bude či nebude dostavěn. To musí být jasné každému, kdo v posledních letech absolvoval cestu mezi Budějovicemi a Prahou. ŘSD musí urgentně vyřešit problémy s pozemky, dohodnout se s jejich majiteli a zabránit soudním sporům a hlavně už začít stavět. A to nejen proto, aby se konečně vyřešila špatná dopravní situace, ale také proto, aby nepropadly evropské peníze, které jsou na tuto výstavbu alokovány.

V Poslanecké sněmovně byste mohl například i na tuto věc lépe apelovat. Nedávno jste se rozhodl, že budete pokračovat jako hejtman a poslanecké pozice se vzdáte. Nebyla to chyba?
Domnívám se, že regionu a svým voličům jsem mnohem platnější jako hejtman. Vidím výsledky práce, vidím, jak se kraj za ty roky změnil, co všechno jsme zvládli udělat. A zároveň vidím, co všechno je ještě třeba dodělat. Jsem rád, že jsem si mohl práci v Poslanecké sněmovně vyzkoušet, ale po pravdě, je na mě příliš teoretická a neuspokojovala mě. Ale kontinuita práce je zajištěna, když moje místo ve sněmovně převzala Vlasta Bohdalová, která má v Parlamentu velké zkušenosti.

Není to z vaší strany trochu zbabělý útěk?
To si určitě nemyslím, právě naopak. V prvé řadě, již od začátku jsem avizoval, že se ve stanovené lhůtě vzdám jedné z funkcí, a to jsem dodržel. A kdybych chtěl mít své jisté, klid a plat – podotýkám, že vyšší než hejtmanský -  zůstanu ve sněmovně. Poslance nikdo nemůže odvolat, má svoje místo na čtyři roky jisté. Jako hejtman můžu o svoje místo klidně přijít zítra, pokud by se krajské zastupitelstvo rozhodlo, že mě odvolá.

Je o Vás známo, že máte blízko k prezidentovi Zemanovi. Měl on nějaký vliv na Vaše rozhodnutí odejít ze sněmovny?
Je pravda, že s Milošem Zemanem mám dobré korektní vztahy a velmi si ho jako politika vážím, ale rozhodnutí vzdát se poslaneckého mandátu jsem s ním skutečně nekonzultoval. Toto rozhodnutí jsem učinil sám a jediní, s kým jsem se radil, jsou členové moji rodiny a nejbližší spolupracovníci.

Čemu se tedy chcete jako hejtman věnovat?
Moje priority se nijak nemění. V období, kdy jsem byl v Poslanecké sněmovně, jsem nepřestával svoji funkci hejtmana naplno vykonávat, takže plynule pokračuji v započaté práci. O dálnici D3 jsme se již bavili, to je jasná priorita. Chci pokračovat v dalším rozvoji sítě krajských nemocnic, které považuji za páteř celého zdravotnického systému. Kraj investuje do jejich modernizace včetně nákupu nového vybavení. Také jsme se v kraji například začali intenzivně věnovat boji proti lichvě, zneužívání exekucí a pomoci občanům, kteří se ocitnou v tíživých životních situacích.

Jak vnímáte vztahy ve vládní koalici, především nyní v souvislosti s kauzou OKD? Nemůžou současné přestřelky vyústit ve vážnější rozkol, tak jak tomu bylo v koalici ODS-TOP 09?
Tento spor je eskalován především tím, že jedna strana používá metody, které se dle mého názoru neslučují s dobrými politickými mravy. Já jsem vždy odsuzoval řešení sporů skrze mediální přestřelky a vzájemné osočování, což je přesně tento případ. A když navíc máte k dispozici vlastní média…

V prvé řadě musí ANO respektovat, že vítězem voleb byla sociální demokracie a ona je tím nejsilnějším hráčem, má post premiéra a také nese hlavní díl zodpovědnosti. Zdá se však, že ANO na tento fakt jaksi pozapomnělo. Rádi by ve všem měli poslední slovo, ale to, že s mocí přichází i odpovědnost, je již pro ně vedlejší. Nelze vládnout a zároveň dělat jakousi předvolební kampaň a trvale útočit na svého koaličního partnera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…