Zklamaný a nemocný Jiří Pospíšil: Teď pořádně nevím, jak dál

21.01.2014 14:26

Jeden z nejoblíbenějších pravicových politiků, exministr spravedlnosti a poslanec ODS Jiří Pospíšil, neprožívá své nejlepší období. Nejenže na kongresu ODS nebyl znovu zvolen do vedení strany a ještě čelí atakům vnitrostranických nepřátel, ale navíc podlehl chřipce. V médiích se objevily spekulace, jestli po takovém zklamání občanské demokraty neopustí a nezakotví v jiné partaji, která by si jeho schopností a podpory voličů více vážila.

Zklamaný a nemocný Jiří Pospíšil: Teď pořádně nevím, jak dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil na 24. sjezdu ODS

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

„Vůbec neuvažuji, že bych někam přecházel,“ vyloučil Jiří Pospíšil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Přestože jste nebyl do vedení strany zvolen, padají na Vaši hlavu od některých spolustraníků ostrá slova. Někdy dokonce vulgární, jako od Petra Štěpánka, který proslul v poslední době především tím, že zkritizoval ODS, připojil se k hnutí Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru a pak se zase vrátil do úspěšnější ODS. Nesvědčí to o tom, že ODS je navzdory proklamacím nového předsedy Petra Fialy stále stejná?

Je den po kongresu ODS, jsem pořád ještě plný smíšených pocitů, nebudu komentovat nějaké expresivní výroky na moji adresu, myslím si, že nejvíc vypovídají o těch, kteří takové výroky vynášejí. Musím si to všechno srovnat v hlavě, ale určitě chci pracovat pro své voliče v Plzeňském kraji. Mám tady silný mandát po sněmovních volbách a ten chci naplnit. To je to hlavní, další věci ještě nepromýšlím.

Neuvažujete tedy o odchodu z ODS, nebo dokonce o přechodu do jiné strany? Už se objevily spekulace, že byste mohl posílit TOP 09.

Vůbec neuvažuji, že bych někam přecházel. Všude jsem říkal, že mám silnou podporu nejen od voličů, ale i od plzeňských členů ODS, jak od členů v Plzni – městě, tak v celém kraji. Odejít od nich bych považoval za nefér. Možná se budu možná méně angažovat a budu se ještě víc věnovat svému regionu, ale abych opouštěl členskou základnu, to bych opravdu dělal nerad.

Zdá se těžko pochopitelné, že ODS nezvolila do svého čela lidi, kteří se těší největší důvěře voličů a kteří dokázali získat v místech, kde byli lídry kandidátek, nejvíc hlasů. A možná především díky tomu se ODS nakonec dostala do sněmovny. Nedává tím strana najevo, že ji názor voličů moc nezajímá?

Trochu vás zklamu, ale dneska už nechci spekulovat, proč kongres takto rozhodl. Já to respektuji, beru to tak, že mi kongres vyslovil nedůvěru, budu se méně angažovat, ale nechci v této chvíli jitřit rány a přemýšlet, proč se to stalo. To by nikomu nepomohlo, výsledek musím brát jako fakt, se kterým se musím vypořádat.

Někteří Vaši kritici Vám dokonce dávají vinu za pád Nečasovy vlády, protože jste prý zodpovědný za „zdivočení justice“, navíc jste údajně ochraňoval lidi, jako je Lenka Bradáčová nebo Hana Marvanová. Nevnímáte toto obvinění jako absurditu, když premiér Petr Nečas přinejmenším vážně chyboval, když v případě své ředitelky kabinetu Jany Nagyové, nyní Nečasové, spojil soukromé zájmy s osobními, což se mu nakonec vymstilo?

Ani nevím, že někdo něco takového napsal. Tohle opravdu nechci komentovat, nejdříve se potřebuji dát dohromady, vyléčit si chřipku, která mne napadla. Mohu jen říci, že všechno, co jsem dělal v pozicích, které jsem díky ODS dostával, jsem vždycky dělal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Samozřejmě, že se vždycky všechno nepovede, to je jasné. Ale nikdy nic jsem záměrně nezanedbal a nikdy jsem ODS vědomě nepoškozoval. Když někdo něco podobného naznačuje nebo říká, je to nesmysl.

Ale byl jste zvolen členem výkonné rady ODS a dokonce jste nevyloučil, že možná budete kandidovat v květnu do Evropského parlamentu. Už jste se rozhodl?

Je to jedna z možných variant, ale zatím to nechci ani potvrzovat, ani vyvracet, protože jak jsem řekl, jsem ve stádiu, že pořádně nevím, jak dál. A nechci činit nějaká prohlášení nebo rychlá rozhodnutí pod vlivem emocí. Teď si dám pár dní bobříka mlčení, budu se snažit vyléčit chřipku a promyslet si, čemu se dál budu věnovat.                         

             

Myslíte si, že jednání kongresu bylo hodně poznamenáno ještě tou kocovinou po neúspěšných volbách, kdy se z nejsilnější vládní strany stala téměř bezvýznamná partaj se šestnácti mandáty ve sněmovně, která na kongresu oslavuje jako úspěch, že jeden její kandidát se sice do Senátu nedostal, ale prošel „až“ do druhého kola volby?

Samozřejmě atmosféra na kongresu byla poznamenána tím, že jsme prohráli několikáté volby. Klíčové je, že jsme zvolili za předsedu strany Petra Fialu. Jsem rád, že stanul v čele strany a držím mu palce, aby uspěl. Opravdu si myslím, že Petr Fiala má schopnosti a kvality na to, aby ODS dobře vedl.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…