Zkušený detektiv, poslanec Ondráček, promluvil o poměrech u Šlachty a na finanční kriminálce. Teď prý může ze všech nejvíc vydělat šikovný miliardář...

10.06.2016 17:30

„Odchodem Šlachty se ÚOOZ nepoloží, protože on a ani jeho náměstek nedělají výslednost útvaru. Jsou image útvaru, neboť kauzy dělají jednotliví vyšetřovatelé, které nikdo nezná a nevidí je. To jsou ti mravenci, ti dělníci. Útvar tak pojede dál. Akorát se nyní činnost útvaru zpomalí a zastaví se některé aktivity, které měli policisté na stolech,“ říká k odchodu ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty poslanec a bývalý elitní policista Zdeněk Ondráček (KSČM). V rozhovoru ParlamentníchListů.cz se ale vyjádřil i k vyhrocené situaci kvůli reorganizaci policie.

Zkušený detektiv, poslanec Ondráček, promluvil o poměrech u Šlachty a na finanční kriminálce. Teď prý může ze všech nejvíc vydělat šikovný miliardář...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Anketa

Litujete, že plukovník Robert Šlachta odchází od policie?

77%
18%
hlasovalo: 13487 lidí

Budu se tázat nyní trošku od konce, protože kvůli vybudování Národní centrály boje proti organizovanému zločinu, kvůli čemuž by se měly sloučit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), dnes ráno podal rezignaci ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Tato věc tak má neuvěřitelně rychlý spád. Šlachta totiž svůj krok avizoval již ve čtvrtek, kdy jednal s vedením policie o plánované reorganizaci a dnes ráno po schůzce na policejním prezidiu tuto věc oznámil už jako faktickou.

Ano, požádal o ukončení služebního poměru. Předpokládal bych, že odejde standardně po uplynutí zákonné lhůty, tedy na konci srpna a v tom mezičase předá útvar, ale jak nyní víme, odchází prakticky ihned, resp. na konci tohoto měsíce. Z toho je zřejmé, že se ho chtějí na prezidiu zbavit. Jinak by mu to neumožnili. Jak také víme, společně s ním zřejmě odejdou i další velitelé z útvaru. To vyvolá chaos a z ÚOOZ to může klidně přejít i na ÚOKFK. Ze strany prezidia se jedná o manažerské selhání a ohrožení chodu těchto útvarů. Nyní může nastat situace, že se všeho chopí šikovný miliardář, který ví, že tihle lidé mají zkušenosti a informace...

Vy jste léta pracoval na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, takže Šlachtu možná znáte. Jaký to je policista?

Roberta znám osobně. Párkrát jsme se potkali, to když jsem zvažoval, zda budu pracovat na ÚOOZ nebo na ÚOKFK. Odpovím prostě. Je to „polda“. Pro něj je práce vším, on je workoholik, takže je pro něj práce všechno a nekouká na to, která je levá a která pravá. Je to navíc i velitel a z toho je jasné, že se nikdy nemůže zalíbit všem. Ovšem důležité u něj je, že maká.

Jak jste již zmínil, z ÚOOZ mohou odejít desítky lidí. Položila by taková věc ÚOOZ na lopatky?

Jako útvar to nepoloží, protože ani Šlachta a ani náměstek nedělá celkovou výslednost útvaru. Tu dělají jednotliví vyšetřovatelé, které nikdo nezná a nevidí je. To jsou ti mravenci, ti dělníci. Je to ale image útvaru. Útvar tedy pojede dál. Akorát se nyní činnost útvaru zpomalí a zastaví se některé aktivity, které měli policisté na stolech. Namísto toho, aby pracovali osm hodin, tak budou pracovat možná tak dvě tři hodiny a zbytek času budou řešit své existenční problémy – tedy jestli také odejít a jestli jim civilní sektor nabídne víc, než stát, anebo zda se jim vyplatí pokračovat v policejní práci. Minimálně toto vše ale zbrzdí proces vyšetřování, který tam nyní probíhá.

Olomoučtí vrchní žalobci začali údajně prověřovat své indicie o tom, zda za zmiňovanou plánovanou reorganizací policejních útvarů mohou být postranní úmysly v podobě odstranění šéfa protimafiánské jednotky (ÚOOZ) Šlachty. Chtějí proto vyslechnout policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka.

Státní zástupci by si ale měli uvědomit, že to nejsou oni, kdo řídí policii. Pokud hovoříme o trestních kauzách, tak jsou to ti, kdo přichází se žalobou k soudu, ukládají policii konkrétní úkoly, ale... Zdá se mi, že státní zástupci to tak trochu přehánějí.

Teď k tomu ale čerstvě podotkla i Unie státních zástupců, že má pochybnosti nad plánovanou reorganizací policie. Jak toto může pokračovat?

Určitě to vyvolá velkou krizi uvnitř vlády, protože tady je přetahovaná o moc jako takovou. Policii, jako jednu ze silových složek má pod kontrolou – tedy relativní – sociální demokracie prostřednictvím svého ministra, ale hnutí ANO drží justici, zejména státní zastupitelství. Tím mají také vliv na nějaké kauzy – tady hovořím o Lence Bradáčové, či Ivu Ištvanovi, a nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi – a ti zkoušejí prosadit nový zákon o státním zastupitelství, který by jim dával neomezenou pravomoc bez kontroly. Jde tady o přetahovanou o to, kdo bude mít vliv na policii a vyšetřování některých kauz. Státní zástupci by si klíčovou část policie, tedy ty nejzávažnější kauzy, stáhli pod sebe. Ministr Chovanec by tak měl nakonec pod sebou jen pár pořádkářů, pár dopraváků nebo cizinu, ale klíčové kauzy by už až tak úplně pod kontrolou neměl.

Hovoří se také o tom, že tam je návaznost na kauzu Vidkun, tedy na to, co se děje v Olomouci. Detektivové ÚOOZ si totiž prý již v únoru vyžádali od olomoucké policie spisy ke třem případům, o které se podle odposlechů živě zajímali lidé obvinění v kauze Vidkun.

To ale není jen jedna kauza. Těch věcí je už podstatně více, které takto proběhly a znemožnily a paralyzovaly činnost protikorupční policie (ÚOKFK), se kterým Lenka Bradáčová nespolupracuje, protože od té doby co nařkla Martince (bývalého šéfa protikorupční policie Tomáše Martince, pozn. red.) z toho, že ovlivňuje některé kauzy, tak vlastně kontakty mezi Vrchním státním zastupitelstvím v Praze a ÚOKFK jsou na bodu mrazu. Ona proto díky možnostem svých pravomocí tak kauzy nyní dává na ÚOOZ. Vidkun může tak být jenom jedním z hřebíčků, které tam figurují.

Takže třeba i v jiných kauzách tahal někdo za nitky a výsledkem je toto?

To nikdy nerozklíčujete, ale může to tak být. Podstatné je, že to vše přichází tak rychle a s takovou razancí. Prostě, že během měsíce má dojít k takovéto reorganizaci. Na bezpečnostním výboru nás s tím seznámili ve středu, kdy řekli, že následně bude probíhat sdělení velitelům, kterým během týdne prý řeknou, jakou práci budou dělat. Tady na tomto je ale vidět, že se to urodilo nyní v hlavě někoho a ta realizace je proto rychlá.

Výbor pro bezpečnost řešil ve středu především tuto věc?

Ne. Výbor se seznamoval s materiálem, kam bude směřovat policie do roku 2020. Tedy, co se od policie očekává, jaké má představy, jaké má priority a tak dále. Jde tedy o koncepční materiál. Ovšem v tomto koncepčním materiálu o sloučení ÚOOZ a ÚOKFK není ani zmínka. Takže když ten materiál vznikal dejme tomu měsíc nazpátek, tak tohle sloučení útvarů v hlavách lidí ještě nebylo.

Jak jste podotkl, velkým otazníkem je také to, proč to všechno se děje tak narychlo...

Ano, to máte pravdu. Otázka dne zní, proč tato reforma, toto sloučení dvou policejních útvarů není prodiskutované s policisty těch útvarů, protože ti o tom nevěděli a dozvěděli se to až z médií. Ovšem předtím o tom nikdo nediskutoval ani s veliteli útvarů a ani s vyšším managementem těch útvarů. Tedy ani ředitelé a ani náměstci a ani popřípadě velitelé jednotlivých odborů a oddělení o této věci nevěděli a dozvěděli se to také až z médii. Jak znám ale organismus policie, tak to vyvolá chaos. Protože policie, když něco neví a dozví se to takovýmto způsobem, tak na to reaguje. A reaguje na to poplašně.

Měl by kvůli všemu rezignovat ministr vnitra Milan Chovanec?

Ministr je pouze ten, kdo na to dá své razítko a podpis. Slučování útvarů ale není věci ministra, je to věcí policejního prezidenta a pokud dochází k takovéto reorganizaci, tak ministr vnitra k tomu dává pouze svůj souhlas. Ono je to také prezentováno tak, že to vymyslelo policejní prezidium. Chovance tak s tím pouze nyní seznámili a on na to dá nebo nedá své razítko. A nikdo snad ani netvrdí, že on je autorem.

A kdo je tedy autorem?

To já nevím, ale představují to tak, že je jím náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Patří to do jeho gesce.

A měl by odstoupit policejní prezident?

Není teď k tomu podle mne důvod. Pokud by ale nastal problém, že reorganizace fungovat nebude a nastal by problém, že by to vyvolalo další chaos nebo úprk mnoha kvalitních policistů, tak pak by měl někdo vyvodit nějakou odpovědnost za manažerské selhání. Tedy i pan policejní prezident. Pokud se ale ty útvary sloučí, a budou fungovat, tak to není nic proti ničemu.

Hovoří se o ohrožení živých kauz...

Minimálně to paralyzuje chod útvarů. Policie je totiž živý organismus. Jak jsem již říkal: namísto toho, aby se policisté věnovali své práci, tak budou teď možná na chodbách řešit existenční problémy a mezi sebou si budou říkat, zda odejdou, nebo ne. Je to o tom, že změny s nimi nikdo neprobíral. Když nevím, co bude, tak řeším nejdřív sám sebe a pak teprve nějaké kauzy. A to je škoda a chyba policejního prezidia.

 

 

.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…