Zkušený krajan Jírovec: Clintonová je nebezpečná. Soros a trojské koně neziskovky. Waterboarding na Konvičku, Okamuru...

27.08.2016 19:45

ROZHOVOR Boj proti terorismu je zástupný problém. Je to výborná záminka pro utužování kontroly nad obyvatelstvem a pro vyhazování peněz na zbrojení. Počet obětí teroristických útoků je v Evropě zanedbatelný. Přírodovědec z Kanady Jiří Jírovec, který v současnosti žije víc v Česku než na severu Ameriky, je tentokrát ještě nekompromisnější než jindy. Hillary Clintonová může být podle něj v postu americké prezidentky dost nebezpečná, protože by si tam mohla začít kompenzovat ponížení z kauzy Lewinská.

Zkušený krajan Jírovec: Clintonová je nebezpečná. Soros a trojské koně neziskovky. Waterboarding na Konvičku, Okamuru...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

V současnosti žijete už více v Česku než v Kanadě. Jak se stalo, že stará Evropa pro vás opět získala kouzlo?

Kanada pro mě znamenala příležitost změnit osobní a koneckonců i profesní život. Zkusil jsem odejít v rámci již zapomenutého hesla, že člověk má právo žít, kde chce. Jan Werich kdysi řekl, že svět již není tak velký jako dřív: „Vždyť ho pes oběhne za hodinu.“ Byla to narážka na psa, který tenkrát lítal v sovětské družici. V roce 1986, kdy jsem odešel, byla Kanada pořád ještě příliš vzdálená pro denní styk s domovem. Všechno změnil internet, který způsobil další scvrknutí světa.

Snadnost získávání informací vedla u řady lidí k otázce „Jakpak je dnes u nás doma?“ Jiří Voskovec kdysi definoval domov jako místo, „kde si pověsíte klobouk, nebo se pověsíte“. Máte tedy věšák v Kanadě, ale ten původní český domov se určitým způsobem vrátil do hry. Snažíte se integrovat do nové společnosti a zjistíte, že to je proces mnohavrstvý a zdlouhavý.

Zjednodušení, které spočívá v obviňování podlidí, jimž se říká čmoudi, kozomrdi nebo muslimáci, podle míry nadřazenosti toho kterého autora, že nechtějí přijímat „naše“ hodnoty, ale jen bohatě užívat sociální dávky, svědčí jen o neznalosti těch nadřazených.

Sociologové se problémy integrace nezabývají a proti zdravému rozumu vyhrožují, že několik milionů příchozích může rozvrátit evropský sociální systém. Kdyby do EU přišlo pět miliónů uprchlíků, bylo by to stále jen jedno procento celkové populace. To nemůže nic a nikoho ohrozit.

První dva kroky integrace jsou celkem jednoduché. Jde o zvládnutí jazyka a získání práce. Jazyk nepotřebují lidé, kteří se včleňují do existující menšiny. Všichni ostatní jsou ochotni nový jazyk na potřebné úrovni zvládnout. To samé platí o hledání práce. Být v bohaté společnosti chudý je chmurné a sociální dávky jsou chudoba sama. Složitější je následný krok, tedy sociální integrace. K tomu musí být dva: Ten, kdo se snaží dostat „dovnitř“, a ten, kdo ho tam může pustit. Tato fáze má opět několik rovin a odehrává se v práci, při umisťování dětí do škol anebo v rámci činnosti některého z místních klubů. Není ale lehké získat opravdové přátele. Otevřenější jsou Kanaďané s „evropskou zkušeností“. Ty druhé prostě nezajímáte. Je jedno, jestli jde o absolventy základní školy anebo o lidi s titulem.

Integrace je pro první generaci často obtížná. Narazíte na obecnou nedovzdělanost, danou tím, že proti nepříliš dobrému školství působí reklama, pocit nadřazenosti k okolnímu světu a izolace od světa. Narazíte na šílenou připitomělost televizních seriálů, násilí ve filmech, na sport i umění rozcupované na segmenty vyplňující čas mezi reklamou, začnete postrádat diskuse o tom, co kdo četl nebo viděl. Anebo jdete do kina a od další návštěvy vás odradí nesnesitelný puch praženého popcornu.

Údajný pokrok se najednou začne jevit jako barbarství a chuť splynout s takovou společností se začne vytrácet. Jenže pak přijedete domů a zjistíte, kolik pakultury již bylo dovezeno. I ten popcornový smrad a fastfoodové karbanátky. Rozhodnout se k částečnému návratu není jednoduché. Důležité je mít se kam vrátit, roli hrají i rodinné vztahy. Není snadné začínat v životě několikrát znova. To je v kostce moje zkušenost.

Jak vnímáte obě severoamerické demokracie, tedy americkou a kanadskou, z pohledu běžného voliče?

Je nutné upřesnit, že jde o takzvané vyspělé demokracie, které v podstatě vylučují, aby občan mohl cokoli podstatného ovlivnit. Federální a provinční volby mají pojištěné dvě, někdy tři politické strany. Jejich vůdcové ovlivňují výběr kandidátů a volby vyhrávají peníze a přístup do médií. Kanadské volby jsou proti českým odlišné v tom, že každá politická strana navrhuje jen jednoho kandidáta na volební obvod. Neexistují žádné preferenční hlasy a rozsáhlé kandidátky, z nichž se mohou dostat do parlamentu Markové Bendové a Romanové Pekárkové.

Volby jsou tedy daleko víc o osobnostech. Předvolební shromáždění jsou poměrně dobře navštěvovaná a lidé na nich diskutují. Je to stejně jedno, protože určitý program může prosadit pouze strana, která nakonec sestaví vládu. Jiná situace je v místních volbách, kde nejsou kandidáti spojeni s politickou stranou. Volič vybírá z lidí, které denně potkává, a jimž může důvěřovat. Městská rada pak musí přece jenom vládnout prostřednictvím kompromisů.

Prezidentské volby v USA jsou příkladem toho, k jakému paskvilu se může demokracie propracovat. Už jen to, že v zemi, která má přes tři sta milionů obyvatel, se nenajde někdo jiný než Donald Trump a Hillary Clintonová. Jde o korupci obrovských rozměrů, kdy bohaté zájmové skupiny financují „svého“ kandidáta a ten jim je jistě vděčen. Obamova poslední kampaň stála kolem miliardy dolarů.

Jak vnímáte „mezinárodní neziskové království“ amerického multimiliardáře George Sorose, jehož nejviditelnější součástí je Open Society Institute?

Soros není solitér, který ze stařeckého rozmaru rozhazuje miliardy mezi neziskové organizace. Rozsah jeho činnosti je tak velký, že není možné, aby nakonec nebyl spojen s establishmentem. Neziskové a nevládní organizace lze považovat za trojské koně, které pomáhají prosazovat zájmy zemí, které je financují. Není bez zajímavosti, že Rusko na svou ochranu přijalo zákon, podle kterého musejí takové organizace, které pracují v Rusku, zveřejnit západní zdroje svého financování. Pozadí Sorosova „království“ a jeho aktivit je těžké rozklíčovat.

Nicméně média mají na stole kvůli hackerům část jeho mailové pošty...

Mě víc než úniky zajímá otázka hackerů. Kdo jsou ti lidé a kdo je platí? Člověk, který se vyzná v informačních technologicích (IT) bude mít v Kanadě na růžích ustláno. Skupina deseti hackerů by musela mít roční rozpočet dvanáct milionů a k tomu náklady na vybavení a pronájem prostor. To jsou dost velké peníze.

Na tomto místě mě napadá například Facebook. Před časem se objevila aplikace zvaná Face Recognition, tedy rozeznávání obličejů. Taková jakoby hra. Mohu zde odkázat na svůj článek, v němž je odkaz na mínění expertů, že jde v podstatě o aktivitu Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Tenkrát to vypadalo jako konspirační teorie, a ejhle, tuto technologii má i česká policie. Facebook je skvělá databáze s miliardou účastníků, jejich fotografiemi a profilem, který se dá docela dobře zjistit prostřednictvím „lajků“.  Možná budeme jednou vzdychat po předsametu, kdy o nás, Státní bezpečnost (StB) sem, StB tam, prakticky nikdo nic nevěděl.

Můj kamarád byl nedávno v hospodě. Do lokálu vniklo několik těch, co pomáhají a chrání, a začali všechny legitimovat. Dostal se s nimi do diskuse, protože máme svobodu a policajt nemá absolutní právo. Nejsme přece v zemi Havlíčka s jeho „bože, kéž jsem policajtem, to je vyražení, koho chce, toho si zatkne a dá do vězení“. Skončilo to tím, že řekl svoje jméno, aby nebyl předveden. Policajt vytáhl chytrou krabičku, vyťukal jméno a najednou tam vyskočila fotografie, a další informace, a že prý to je v pořádku. Tohle mě zajímá daleko víc než nějaké úniky informací, které mohou být i součástí vztahů s veřejností (PR).

Nicméně po únicích ze Sorosovy pošty začalo hodně lidí vyzývat k tomu, že je třeba zvolit za amerického prezidenta Donalda Trumpa. Co vy na to?

Prezidentská kampaň je v podstatě estráda. Při existenci dvou politických stran a dvou podobných propagandistických mašinérií jsou výchozí preference padesát na padesát. Když se objeví mediálně zajímavý skandál, preference se posunou k tomu, kdo momentálně vypadá „čistější“.



Váš tip na vítěze ve zmíněných volbách, a proč?

To je otázka pro psychologa, politologa a sexuologa. Nejsem ani jedním, takže mohu jen zaspekulovat, že stárnoucí frustrovaná žena, která musela přežít Moniku Lewinskou a veřejně ukazované sperma svého muže na šatech téže – prezident nezasunul, takže nešlo o sex – hledá kompenzaci v pozici, kde by to všem ukázala. Taková osoba je svrchovně nebezpečná, protože se k tomu může využít celý svět.

Trump je chlap, který si už nemusí nic dokazovat. Jen ho napadlo, že by k těm miliardám mohl být prezidentem. Má mladou ženu a nevypadá impotentně. Je kšeftař a dokáže se dohodnout. Má dobrý vztah k Česku, protože měl dvanáct let za manželku Ivanu Zelníčkovou a zřejmě se s ní rozešel v poklidu. Myslím, že Trump vyhraje, pokud najde podporu v celé Republikánské straně. Nemohou být tak blbí, jako kdysi ČSSD, která pomohla na Hrad Václavu Klausovi, i když tam mohla mít Miloše Zemana. V jejich zájmu je nemít v Bílém domě demokratku.


Co si myslíte o neziskové společnosti Federální rezervní systém (FED)? Není to vlastně skrytá „světová vláda“ složená ze samých Sorosů?

To je zase otázka pro ekonoma a specialistu přes banky a peníze. Z dálky vlastní neznalosti mohu spekulovat o tom, že jde o symbiózu vlády a bankéřů, která celkem úspěšně zvládá obrovské zadlužení USA. Našli mechanismus, jak zajistit, aby věřitelé pokračovali v půjčování a zároveň neměli tu drzost poslat na dlužníka exekutora. Myslím, že to byl senátor za ODS Jaroslav Kubera, který řekl, že se jednou ty dluhy budou muset odmazat, anebo bude válka.

Neměli by být tito bankéři svrženi?

Bankéři jsou jako žraloci, kteří loví tak dlouho, dokud je co. Možná ale před vyhynutím strhnou do záhuby celý svět. Zatím vidí kořist a tak po ní jdou. Hodí návnadu půjčky a vytahují zisk. Někdy i část půjčky odepíší v rámci bankovnictví s lidskou tváří. Polsko mělo v roce 1989 dluh devětatřicet miliard dolarů, který nebylo schopné splácet. Šlechetní věřitelé mu tehdy odpustili čtrnáct miliard. V roce 2012 se polský dluh vyšplhal na tři sta deset miliard amerických dolarů.

Radio Jerevan kdysi nedokázalo odpovědět na otázku: „Kde bude SSSR nakupovat obilí, až na celém světě zvítězí komunismus?“ To samé platí pro bankéře: „Co budou dělat, až na celém světě nebude co privatizovat?“ Potíž je v tom, že zatím je hodně peněz i v sociálních programech a zdravotnictví.

A co pro ně vybudovat někde v Zemi Františka Josefa jakési Guantánamo, kam by byli posláni společně s diktátory?

V Praze teď byla Angela Merkelová. Vedle ní si natřásal peříčka nýmand Bohuslav Sobotka a zase žvanil o evropské armádě, ochraně vnějších hranic Schengenu. Kdyby nebyl srab, řekl by, že není třeba nové armády a nových peněz na zbraně. Bojí se špitnout o tom, že uprchlickou krizi působí chaos a války, které Západ v rámci svých geopolitických her vyvolává.

Tihle lidé nikdy nepřipustí, aby vznikl soud, který by je mohl soudit. Mají kolem sebe ochranku, a ještě víc ochranky a detektorů kovů a psů na čmuchání výbušnin. Možná se jednou poserou strachy až k smrti a bude od nich pokoj. Jenže pak vstanou noví bojovníci.

Dejte průchod své fantasii a navrhněte pro ně nějakou hezkou dystopii...

Jako mírumilovný člověk bych neuvažoval o defenestraci. Takže, v šest do lomu a lámat kámen, aby si obnovili pracovní návyky.

Jsou podle vás Evropa, potažmo Česko bezpečné, když se teroristické útoky přibližují stále více k hranicím?

Evropa není v nebezpečí kvůli terorismu. Evropu a svět činí nebezpečné politici, kteří připravují válku proti Rusku a udržují potřebná ohniska nepokoje, která ji posléze vyvolají. Připomeňme si, že v sedmdesátých letech přišly do západního Německa přes tři miliony Turků. Bylo jedno, že šlo o „ty psy pohanský“, jak je charakterizoval Švejk. A nestalo se nic. Tehdy byl v Evropě křesťansko-protestantský teror, provozovaný nositeli našich skvělých hodnot.

Otázka je, co ty hodnoty vlastně jsou, a od kdy se mají počítat. Naše civilizace kdysi vtrhla do Nového světa a nepřijala nic z tamní kultury, kromě zlata a brambor. Jejich civilizaci zdecimovala ohněm a mečem. Naši germánští sousedé uměli zdatně utínat hlavy – patnáct tisíc mezi lety 1933 až 1945. A náš Josef Mašín mladší se ve skautu i hrdlo podříznout naučil. Euroatlantická civilizace vymyslela jaderné zbraně, napalm, kazetové bomby, munici s ochuzeným uranem, chemické i biologické zbraně a fosforové bomby. Budiž jí připsáno k dobru, že to všechno použila, až na atomovou bombu, i sama proti sobě. Protože vedle zbraní oplývala i zdegenerovanými vůdci.

Čím tedy můžeme podpořit naši atlanticko-evropskou hrdost? Že vyhrajeme nějakou další válku? Že dorazíme Rusy jako kuželky? Válka proti teroru je záminkou pro utužování kontroly nad obyvatelstvem. Když spadly věže v New Yorku, řekl George Bush junior přibližně toto: „Serte na teroristy, jděte nakupovat a pokračujte ve svém způsobu života.“

V zákulisí se hned začalo utužovat, ale ne proto, že by snad šlo o lidi. V USA se ročně postřílí na třicet tisíc lidí a stejný počet zahyne při dopravních nehodách. Dát peníze do dálnic anebo omezit přístup ke zbraním, to ani náhodou. Na terorismu se jen všichni přiživují. Okamurové, Černochové, Konvičkové a jejich klony. Příčina migrace je nezajímá. Někdy dají dokonce k lepšímu, že jde o výsledek akce jakýchsi sil, které se snaží zničit ty naše pověstné hodnoty. Waterboarding na ně, aby museli říct, odkud to vědí.

Teď je v módě boj proti burkám. Nedávno jsem viděl jednu ženu v burce. Mladou, s kočárkem, dvěma dětmi a pěkným obličejem. Asi má chlapa, před kterým se svléká, ale nestojí o zvědavé oči jiných. Třeba se jí nelíbí vystavovat vlastní tělo tak, jak to dělají pro televizi plážové volejbalistky. Boj proti terorismu je zástupný problém. Je to výborná záminka pro utužování kontroly nad obyvatelstvem a pro vyhazování peněz na zbrojení. Počet obětí teroristických útoků je v Evropě zanedbatelný.

Ozbrojíte se?

Ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…