Zkušený praktik Zdeněk Škromach: Soupeře pro Zemana zatím schovávají. Horáček je předskokan jako minule Fischer

12.03.2017 20:32

ROZHOVOR Kandidatura Miloše Zemana je dobrá zpráva pro velezkušeného politika ČSSD Zdeňka Škromacha. Prezidentská pozice je podle něj politická funkce a měla by být vyvrcholením politické kariéry. „Překvapuje mě neustálá snaha podstrkovat lidem nějaké hudebníky či akademiky,“ konstatuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Ale hlavní Zemanův protikandidát mezi nimi podle něj zatím není. „Objeví se až před volbami. Michal Horáček je jen předskokan, mouřenín, jako byl před pěti lety Jan Fischer,“ domnívá se.

Zkušený praktik Zdeněk Škromach: Soupeře pro Zemana zatím schovávají. Horáček je předskokan jako minule Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Anketa

Kdo by byl lepší 1. místopředseda ČSSD?

hlasovalo: 5018 lidí

Prezident Zeman podle očekávání vyjádřil úmysl znovu kandidovat na prezidenta. Vy jste nad tím vyjádřil radost. Proč?

Je spousta lidí, kteří Miloše Zemana rádi nemají. Ale také je spousta lidí, kteří ho rádi mají. V těch krajnostech jsou ti, kteří ho přímo zbožňují, a proti nim ti, kteří ho nenávidí. To je vizitka politika, který vzbuzuje emoce. A ty k politice patří. Jsem přesvědčen o tom, že Miloš Zeman má šanci obhájit své prezidentství. Z tohoto pohledu je to pro mě dobrá zpráva.

Všeobecně se pokládá Miloš Zeman za favorita těchto voleb. On sám se jako favorit necítí a odůvodnil to příklady z Polska a Slovenska, kde favorité nevyhráli, a také přirozenou touhou některých lidí po změně. Jak to vidíte vy? Je favoritem, nebo ne?

Na pozice favorita je potřeba být opatrný. Vím to z vlastní zkušenosti. Byl jsem favorizovaný před senátními volbami, jako fakticky vítěz. A to člověka spíše poškodí, protože pro mnohé lidi je to důvod nejít volit. Z tohoto pohledu to vnímají i Miloš Zeman a jeho volební tým. Prezidentský post je politická funkce. Na západ od nás je naprosto tradiční, že na tuto pozici kandidují lidé, kteří prošli politikou, jako ministři, premiéři a podobně. Museli už v životě řešit situace, které se týkaly státu, občanů. Mnohdy museli dělat i nepopulární opatření.

Překvapuje mě ta neustálá snaha podstrkovat lidem nějaké hudebníky, akademiky a podobně, kteří takto nic v životě řešit nemuseli. Prezidentská funkce je politická funkce a měla by být vrcholem politické kariéry. Nikoliv prezentací někoho, kdo přijde odnikud a nikdo o něm nic neví a teprve se začne rozhlížet. Pak to dopadá tak, že stojí mimo všechno dění. Když se podíváme tam, kde tito lidé uspěli – je pěkné, že jsou to filantropové – ale pokud jde o politické dění, je to docela katastrofa.

Michal Horáček: Zemane, my ti dáváme nedostatečnou. Za ty tvoje virózy

Prezident Zeman také slíbil, že nebude útočit na své protikandidáty. Což je chvályhodné, ale je to možné a reálné? Nejen vzhledem k povaze Miloše Zemana, ale i k povaze předvolebních kampaní, které jsou povětšinou dosti vyhrocené. A nejen u nás?

Uvidíme, jak to bude vypadat v praxi a jak se mu to bude dařit. Miloš je samozřejmě pověstný svými bonmoty i tvrdými výrazy. Je to asi reakce na útoky mnohdy intelektuálů, od kterých by člověk čekal spíše věcné nebo vtipné komentáře, a přitom přecházejí mnohdy až do vulgarit. V konečné fázi mu ale přinášejí podporu a přidávají k volebnímu výsledku.

Ještě překvapivější je rozhodnutí nezúčastnit se žádných rozhlasových a televizních debat, což je Zemanova silná stránka... Dají se prezidentské volby vyhrát bez účasti v těchto diskusích? Není to chyba?

Tady je problém v tom, že když se podíváme na debaty třeba teď ve Spojených státech, tak jsou stranické. O tu pozici se uchází několik kandidátů z té které politické strany. Ale ta konečná prezidentská debata probíhá na úrovni dvou kandidátů. V tomto rozumím Miloši Zemanovi, protože v podstatě by to byl hon všech na jednoho.

Pokud vezmeme vymezený prostor, který jednotliví kandidáti mají, byl by znevýhodněn. Všichni by se totiž naváželi proti úřadujícímu prezidentovi a on sám by ten prostor měl jako jeden z mnoha. Pokud bude druhé kolo, tak tam už je to o něčem jiném, jeden na jednoho, a tam to smysl má. Je otázka do budoucna vytvořit nějaké zvyklosti, protože když se tu objeví dvacet kandidátů, pak to může být pro některé skutečně silné kandidáty až nedůstojné zúčastnit se takovýchto přestřelek. 

A co vy? O vás se také uvažovalo jako o prezidentském kandidátovi? Nevím ale, jestli se vám bude chtít jít teď proti Miloši Zemanovi, anebo si počkáte pět let? Je to silný soupeř, levicový jako vy...

To určitě. Vždy jsem říkal, že svoji strategii přizpůsobuji tomu, aby v této zemi uspěla levice. Jsem rád, že Miloš Zeman chce kandidovat. Z tohoto pohledu se chci ještě určitým způsobem zúčastnit debaty, která se povede v rámci sociální demokracie nebo levicových stran ohledně toho, zda stavět kandidáta, nebo nestavět. Myslím, že rozptylovat tu pozornost může být problém. Konečné stanovisko dám do konce června. Bude to i výsledek debaty, která bude vedena v sociální demokracii o podpoře kandidátů. Budu hledat takové pozice a východiska, aby to bylo s Milošem Zemanem a já osobně si vytvářel i určitou pozici pro období, které bude pozemanovské. K tomu si dávám několik měsíců ještě prostor, ke zvolení vhodné strategie.

Jsem ale přesvědčen, že z těch kandidátů, kteří se deklarovali, ten hlavní mezi nimi zatím není. Pan Horáček je jen takový předskokan, mouřenín, podobně jako byl před pěti roky Jan Fischer. A v závěru byl nasazen Karel Schwarzenberg, který byl tím skutečným kandidátem. Podobná strategie bude i teď – zvláště v situaci, kdy Miloš Zeman je už prezidentem. Ten skutečný protikandidát se objeví až před volbami.

Nevíte, kdo to bude?

Některá jména v kuloárech padají. Nebylo by teď strategické je zveřejňovat. 

Jmenuju se Honza Fischer... Nezapomenutelný šlágr kampaně 2013


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…