Zlý muž ČSSD: Kalousek je programově impotentní a Zeman mu sundal hřebínek

11.10.2013 16:47

ROZHOVOR TOP 09 ve své kampani útočí na prezidenta Zemana, protože je programově impotentní. ParlamentnímListům.cz to řekl lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. Zmínil také zásadní projekty jako dostavbu dálnice D8 a splavnění Labe, což podle něho do kraje přinese investory a pracovní místa.

Zlý muž ČSSD: Kalousek je programově impotentní a Zeman mu sundal hřebínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Když se zaměříme hlavně na váš Ústecký kraj. Jaké jsou podle vás největší priority v tomto kraji pro budoucí vládu?

Priorita je jedna a největší, když to řeknu obecně. A to je hledat východiska pro zaměstnanost v Ústeckém kraji. To je základ. Aby se investoři a potencionální hospodářské subjekty mohli v kraji rozvíjet, je potřeba sem dát jistotu dopravního napojení Ústeckého kraje na stávající infrastrukturu státu. To znamená dokončení dálnice D8 a splavnění Labe. Až bude tohle dokončeno, staneme se lukrativní a zajímaví pro řadu investorů.

Tím nemyslím jenom ty velké investory, ale i malé podniky do sta zaměstnanců, což by mělo být jednou z priorit nové vlády. Podporovat malé firmy od jednoho do sta zaměstnanců, které jsou flexibilní na výkyvy trhu. Taková je jedna z možných cest, jak se na severu mohou věci změnit.

Zmínil jste dálnici D8, což je téma samo o sobě. Její dostavbu dlouhodobě blokují různí aktivisté. Jak to efektivně a co nejrychleji vyřešit?

Jedno takové řešení existuje. Je to silné řešení, které je stejné jako v případě obchvatu Plzně. Udělat zákon lex D8, tedy speciální zákon, který by to vyřešil. Pravdou je, že v takovém případě na dálnici D8 nemůžeme použít evropské peníze, protože EU by to pak neumožnila. Na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že máme studii ČVUT, která říká, že každý den nedostavby D8 stojí český stát 640 milionů korun. Proto si myslím, že stojí za to, abychom na to vytvořili samostatný zákon. K dokončení zbývá nějakých 14 – 16 kilometrů.

Pokud jde o silnou moc nevládních organizací, je to velké téma i do budoucna. Nechtělo zapojení do stavebních řízení těchto organizací a aktivistů lépe ošetřit?

Není to nic neřešitelného. Máme zákon o vlivu stavby na životní prostředí a existuje celá řada norem. U toho se ale prokázalo, že jsou špatné. Je třeba upravit zákony tak, jako je to i v sousedních zemích, kdy do územního plánu mohou vstupovat tyto organizace, ale jenom takové, které mají sídlo v daném místě a regionu, kterého se to týká. V případě D8 do toho nemají co mluvit Děti Země z Brna, ti tady nebydlí. Tohle musí zákon vymezit.

Problémem vašeho kraje je také řada sociálně vyloučených lokalit. Ve včerejší televizní předvolební debatě o potřebě řešení mluvili všichni zástupci stran. Co pro to udělala minulá vláda, zvláště s ohledem na ODS a TOP 09, které kandidují?

Neudělala vůbec nic. Nebo spíš udělala problém. Je to čitelné jednoduše, stačí se podívat na čísla. Řešení problémových lokalit je řešení, které říká: Vytvořme pracovní místa pro tyto lidi, tedy pro lidi s nízkou či žádnou kvalifikací. Snižme jim prostor v tom, aby mohli manévrovat mezi dávkami a prací. V této chvíli pro ně není práce.

Do roku 2006, než nastoupily vlády pánů Topolánků, Nečasů a Kalousků, které tupě škrtaly, vydávalo se na veřejně prospěšné práce 6 miliard korun a o vyloučených lokalitách v současných rozměrech nebylo nic slyšet. Existovaly, ale nebyl to takový problém. Ve chvíli, kdy zemi převzala pravice, lidé ztratili práci, a kvůli nim se na veřejně prospěšné práce vydává už jen 2,4 miliardy. Když se ale podíváme na to, kolik se dává na příspěvek v sociální nouzi, za dva roky to vyrostlo o 9 miliard korun. Kdybychom tyto peníze překlopili do aktivní politiky zaměstnanosti a vytvořili třeba veřejně prospěšná místa, lidé by nepotřebovali almužny a snížilo by se tím i napětí ve společnosti a potlačily by se formy rasismu, které ten problém vyvolává.  

Dlouhodobě se v naší zemi debatuje o pravomocích soukromých exekutorů. Já jsem nedávno viděl exekuční příkaz, který na základě dluhu 13 tisíc korun nařídil zabavit a prodat celý dům…

Zaznívají radikální návrhy na úplné zrušení soukromých exekutorů. Já jsem pro kompromis, aby všechny exekuční věci vycházející z obchodního zákoníku, tedy záležitosti mezi právnickými osobami, byly ponechány soukromým exekutorům. Ale všechno, co vychází z občanského zákoníku a týká se fyzických občanů, by měl řešit stát jako třeba v Německu. Stát musí hledat východiska, nemůžeme vytvářet armády otroků. Je třeba rychle zahájit diskusi a nastartovat změny, o kterých jsem mluvil.

Jak vidíte situaci kolem možného budování kanálu Dunaj-Odra-Labe? Je to reálné? A co by realizace tohoto projektu mohla přinést?

Abychom mohli mluvit o kanálu Dunaj-Odra-Labe (DOL), musíme rychle rozhodnout o splavnění samotného Labe od Pardubic až na státní hranici. V té chvíli pojďme mluvit o kanálu DOL, a to v kontextu, že jsme dohodnuti s Poláky, Slováky a ostatními státy, protože tohle je evropská stavba. Je to velmi významný projekt, který má ohromný potenciál.

Miroslav Kalousek o kanálu DOL tvrdí, že to jsou vyhozené peníze a šlo by jen o pomník prezidenta Miloše Zemana…

Miroslav Kalousek si nevidí na špičku nosu. Jeho výsledky jsou jasné: Tupé škrty, nárůst dluhu státního rozpočtu, jako houby po dešti rostou další problémy. To jsou důsledky Kalouska jako ministra financí od roku 2006. Z jeho strany jde jen o volební rétoriku, nikdo tomu nevěří. Úvahy o kanálu Dunaj-Odra-Labe jsou velmi správné, ale nejdříve musí dojít ke splavnění Labe. Pak budeme silní v kramflecích. Miroslav Kalousek tomu nerozumí.

Co říkáte na kampaň TOP 09, která se vlastně jen vymezuje vůči prezidentu republiky? Proč nezmiňují jiná, programová témata?

Díky Miloši Zemanovi spadl hřebínek Miroslavu Kalouskovi a jeho loutce Karlu Schwarzenbergovi. To je dopad tady toho. Oni se programově nijak vymezovat nemohou, jsou impotentní. Nic jiného než programová impotence to není. TOP 09 nemá o čem mluvit. Stačí se podívat na výsledky jejich politiky. Česká republika má sice 300 nových dolarových milionářů, ale také máme o 100 tisíc lidí víc, kteří spadli pod hranici chudoby. S TOP 09 si nedělejme vrásky a nemám ani strach, že by to nepochopila veřejnost. Člověk se o jedna kamna dvakrát nespálí.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…