Změny ve vazbě se chystají už dlouho. S politiky to nesouvisí, ujišťuje ministerský náměstek Volák

08.08.2013 20:44

První náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz okomentoval připravovanou změnu koncepce českého vězeňství a zastavil se i u novely, která se týká výkonu vazby. Mediální humbuk, který se strhnul kolem vazebně stíhaných VIP politiků, však podle něj na podobu nového předpisu vliv neměl. Na novele zákona o výkonu vazby bylo totiž pracováno již dávno před tím, než kohokoliv napadlo, že by se doktor Rath, exposlanci z ODS či Jana Nagyová ve vazbě kdy mohli ocitnout.

Změny ve vazbě se chystají už dlouho. S politiky to nesouvisí, ujišťuje ministerský náměstek Volák
Foto: archiv
Popisek: JUDr. Daniel Volák, první náměstek ministra sparvedlnosti

Jaký je rozdíl mezi službou pro pana Blažka a paní Benešovou?
Spíše je zde patrná kontinuita v projektech, které na ministerstvu dlouhodobě běžely dříve, ať už za ministra Pospíšila či ministra Blažka. Je to štafetový běh a aparát na ministerstvu je k tomu, aby nezapadly. Takže ať už jde o dotažení občanského zákoníku či systémové změny ve vězeňství, žádná stopka nepřišla ani nyní, dále se to posouvá a já jsem tomu velmi rád.

Jak se vám pracuje pod paní ministryní Benešovou?
Velmi dobře.

Lépe než pod panem Blažkem?
Nelze to takto srovnávat, protože chování je zde na velmi profesionální úrovni. Navíc paní ministryni Benešovou znám delší dobu a nebyli jsme si navzájem neznámé osoby.

Co říkáte hlasům, podle nichž jsou ministerští náměstci často neodborníci, dosazeni do funkce jen podle politického klíče? Popuzuje vás to jako člena ODS?
Každý si vizitku píše sám. Pokud je někdo jen politickým nominantem a nic dalšího v dané práci nepředvede, nejspíš potom do této skupiny patří. Záleží na každém jedinci. Já osobně mám 20letou právní praxi a každý si svou odbornost musí hlídat, i když je v politice. Podle mého by měla jít odbornost s politickým angažmá ruku v ruce.

Jak nyní vypadá situace ohledně nového vězeňského zákona?
V minulém týdnu schválila vláda již dlouho připravovaný materiál týkající se redukce typů věznic. Ze čtyř současných typů zůstanou jenom dva. Dojde ke sloučení tří typů – dozor, dohled, ostraha – do typu jediného pod jménem věznice. Věznice se zvýšenou ostrahou zůstává nedotčená a budou tam vězněni i doživotně odsouzení.

Kteří odsouzení na tom vydělají?
Vydělají na tom pouze „slušní“ odsouzení – ti, kteří jsou aktivní, kteří chtějí pracovat a kteří se například snaží splácet způsobenou škodu. Pasivní vězni na tom spíše prodělají, to není třeba zastírat. Celá změna je vlastně o mnohem větší míře individuálního přístupu k odsouzeným. Vězeňská služba tak získá možnost samostatně posuzovat a zařazovat odsouzené v oněch nižších kategoriích. Kopírujeme tak trend v celé západní Evropě.

Jak se to odráží v ekonomice vězeňství? Bude to dražší, nebo ušetříme?
Ušetříme. Jedním z ekonomických cílů je úspornější využívání ubytovacích kapacit. Dnes máte v jedné věznici tři typy, kdy vše je nesmírně složité a nákladné. Systém za dvacet let přebujel a zdražil. To, co tady teď máme, je spíše poplatné postsovětskému modelu gulagu a nemá to s moderním vězeňstvím nic společného. Podotýkám, že o tom, zda odsouzený půjde do věznice, nebo do věznice se zvýšenou ostrahou a o následném přeřazení, stále rozhoduje soud.

Kdy tyto změny začnou fungovat v praxi?
Na minulém zasedání vlády byla změna odsouhlasena, nyní půjde do Parlamentu a uvidíme, jak se k tomu poslanci postaví. Účinnost je naplánována od 1. dubna 2014. Trestní justicí je tato změna vnímána kladně a Vězeňská služba je rovněž připravena. Nejde skutečně o žádnou partyzánštinu, ale o dlouhodobě koncepčně diskutovanou věc. Kdybychom tuto změnu neprovedli, byla by Česká republika ostrůvkem Východu v srdci Západu. 

Jak jsme na tom s domácími tresty a elektronickými náramky?
Zde musím k mému zklamání konstatovat, že se nám stále nedaří dospět k nějakému rozumnému číslu a systému, jak elektronický monitoring nastavit, a to i v návaznosti na dopady amnestie. Amnestovány byly všechny tresty domácího vězení (přes 300), všechny veřejně prospěšné práce a všechny podmíněné tresty. Takže zatímco původní záměr byl na dva tisíce náramků, nyní máme v trestu domácího vězení jen pár desítek lidí a nedokážeme to naplnit.

V praxi už to tedy ale běží?
Náramky v praxi zatím neběží. Loni proběhl úspěšný experiment a nyní je na ministerstvu debata o tom, zda se půjde cestou nákupu nebo pronájmu technologie. Bohužel odsouzených do trestu domácího vězení je nyní méně než jsme očekávali. Místo dvou tisíc se tedy asi spíše budeme bavit o pěti stech odsouzených a uvidíme, jak to půjde dál. Jsem zklamán z toho, že to jde takhle pomalu.

Souhlasíte s tím, že vazební stíhání některých VIP politiků rozproudilo diskusi o podmínkách vazby a otevřelo cestu ke změnám ve vazebním vězeňství?
Nesouhlasím. Spojily se zde věci, které spolu vůbec nesouvisí. Vězeňská služba připravovala novelu o výkonu vazby přes rok. Shodou okolností to nyní prošlo legislativním procesem a náhodou se tu objevily tyto vazby politiků. Na těchto zákonech se pracovalo už dávno před tím, než by ještě kohokoliv v tom nejdivočejším snu napadlo, že tito lidé skončí ve vazbě.

Jak tedy vazba bude vypadat? Bude to novodobá tortura, jak říkal doktor Rath?
Rozhodně ne. Stávající předpis byl dvacet let starý, takže zákon o výkonu vazby si už skutečně novelu zasloužil. Teprve tato změna otáčí některá zažitá klišé – např. že obviněný nesmí telefonovat s nejbližšími, nyní s nimi telefonovat moci bude, jen ve výjimečných případech ne. Dále jde o větší možnost návštěv rodinných příslušníků, návštěvy bez přítomnosti příslušníků Vězeňské služby, právo nekuřáků být odděleně od kuřáků a naopak, právo na oddělené ubytování. Současná vazba nyní odpovídá režimu ostraha či zvýšená ostraha, což je nepřiměřeně přepjaté bezpečnostní opatření. Cílem je zkrátka zlidštit a zhumanizovat podmínky v českých vazebních věznicích a podnět k tomu šel od samotné Vězeňské služby.

Jak často se vy jako ministerský náměstek jdete podívat do věznice?
Na inspekční cesty po věznicích jezdím pravidelně jednou týdně. Pravda, nedělám přepadovky a bývám ohlášen, ale i tak si vždy věcí všímám. Situace ve Vězeňské službě se výrazně změnila a za posledních pár let kolem sebe vidím růst profesionály a lidi, které tato práce skutečně baví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…