Známý lidovecký mládežník z jihu Čech: Hnutí ANO je špatné auto s drahou reklamou. Prezident se zachoval dětinsky. Snad se lidem otevřou oči...

11.07.2017 18:44

ROZHOVOR „Věřím, že koalice může získat kolem 15 procent a být hybnou silou budoucí české politiky,“ říká ke spolupráci KDU-ČSL a STAN mladý lidovec Šimon Heller. Promluvil i o ČSSD, hnutí ANO a také o Miloši Zemanovi a jeho úloze během událostí, které se odehrály kolem Sobotky a Babiše. „Zapojení Zemana do sporu Sobotky a Babiše nebylo ani zdaleka státnické, ale spíše dětinské,“ míní Šimon Heller.

Známý lidovecký mládežník z jihu Čech: Hnutí ANO je špatné auto s drahou reklamou. Prezident se zachoval dětinsky. Snad se lidem otevřou oči...
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

Jak vidíte koalici lidovců s hnutím Starostové a nezávislí? Část delegátů na sjezdu KDU-ČSL koncem května k tomu měla výhrady. Jak to vidíte vy? Co to podle vás přinese?

Spolupráce KDU-ČSL a STAN má významný potenciál, a i proto pro ni hlasovala drtivá většina delegátů na květnovém sjezdu KDU-ČSL. Věřím, že koalice může získat kolem 15 procent a být hybnou silou budoucí české politiky.

A co říkáte na to, že v minulých dnech proti koalici se Starosty promluvil Jiří Čunek?

KDU-ČSL má přibližně 26 tisíc členů a je logické, že všichni nesdílíme vždy stejný názor. Jiří Čunek je z Valašska a tamní optika je zkrátka jiná než například optika českých krajů.

Na jihu Čech jste nedávno představili kandidátku. Jaká „zvučná“ jména jste vybrali?

Koaliční kandidátka na jihu Čech stojí na úspěšných komunálních politicích. Na kandidátce je 22 kandidátů a z toho 16 současných či bývalých starostů a místostarostů z celého kraje. Naši výhodou je silný lídr, místopředseda sněmovny a KDU-ČSL a bývalý místostarosta Dačic Jan Bartošek. Já sám pak kandiduji na třetí pozici.

Jsme na jihu Čech a tak se musím zeptat i na váš názor na to, co se děje v jihočeské ČSSD. Co si myslíte o vyškrtnutí Jiřího Zimoly z posledního místa kandidátky a co na následné odchody dalších kandidátů?

Jedná se zjevně o vnitrostranický boj, který sociální demokraty poškozuje. Je to jejich suverénní rozhodnutí a na konkrétní důvody jejich kroků se musíte ptát jich.

Jak vůbec s odstupem času hodnotíte to, co se kolem bývalého hejtmana dělo (chalupa na Šumavě, odměny pro pana Bláhu v nemocnici)?

Stavba chaty nadřízenému byla školáckou chybou, plat vyšší než má německá kancléřka pak byla nehoráznost. Nepřekvapuje mě, že to přineslo své důsledky ve změně hejtmana a šéfa Jihočeských nemocnic.

To, co se v ČSSD děje, ta určitá „nejistota“ pro voliče, pomůže to podle vás třeba právě tady na jihu Čech zvýšit preference ostatním stranám? Například i lidovcům? A jak podle vás dopadne jihočeská ČSSD?

Pokud voliči od sociální demokracie odcházejí, samozřejmě to ostatním stranám nahrává. Kdo z toho ale bude nejvíce těžit a jak volby dopadnou, můžeme pouze spekulovat.

V zákulisí se údajně mluvilo o možném vytvoření nové strany nebo hnutí právě z některých lidí, kteří z kandidátky ČSSD odešli. Nikdo to ale nikdy veřejně nepotvrdil. Nemáte o tom nějaké informace?

V kuloárech jsem tuto informaci také slyšel, nicméně vzhledem k tomu, že je přibližně měsíc před podáváním kandidátek, a nic se neděje, nepředpokládám, že by se do voleb nějaký takový subjekt stihl zformovat.

Když se podíváme na celostátní sociální demokracii. Spor mezi Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem nakonec vyústil ve zvýšení preferencí hnutí ANO a snížení ČSSD. Jak vidíte šance ANO v parlamentních volbách a jak si vysvětlujete tu velkou podporu Babiše od mnohých lidí?

Hnutí ANO nenabízí nic víc než marketingový produkt. Je to stejné, jako když prodáváte špatné auto, a místo na vývoj směřujete veškeré své zdroje na marketing. Auto se sice začne dobře prodávat, ale po čase všichni zjistí, že se jedná o špatné auto. U politiky je rizikové to, že pokud doba onoho prozření je příliš dlouhá, může dojít k systémovým změnám, které u moci ono špatné auto udrží. Mluvím například o změně volebního zákona. Politické strany a hnutí mají být postaveny na hodnotách, nikoli na byznys plánu jednoho člověka.

A jak hodnotíte to, co se dělo mezi Babišem a Sobotkou?

Nebylo to pěkné a jsem rád, že KDU-ČSL jakožto třetí koaliční partner nedělal sudího, který by tento střet pískal. Je to spor Babiše se Sobotkou a oni si ho musí mezi sebou vyřešit.

Miloši Zemanovi bylo tehdy vyčítáno, že Babiše neodvolal na žádost Sobotky hned. Proti Babišovi a Zemanovi se pak konaly v některých městech demonstrace. Jak vidíte současné šance Zemana na znovuzvolení prezidentem?

Zapojení Zemana do sporu Sobotky a Babiše nebylo ani zdaleka státnické, ale spíše dětinské. Věřím, že i tyto události otevřely mnoha lidem oči a přijdou k prezidentským volbám hledat alternativu.

Prezident Zeman v minulých dnech opět přitvrdil. Chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi označil nepřímo za chování „svině“ a premiéra samotného označil za osobu „charismatu od okurek.“ Co na to říkáte?

Co na to mohu říct? Pevně věřím, že si za půl roku zvolíme prezidenta, který nebude vulgární a bude mít respekt nejen českých občanů.

Poté, co se Miloš Zeman takto projevil vůči panu premiérovi, objevily se i názory, že prezident stárne, že jde o rozpad o rozpad osobnosti, jak reagoval sám Sobotka. Nebo novinářka Slonková citovala anonymního Zemanova přítele, který mluví o vážném zhoršení stavu prezidenta a jistotě, že ho čeká invalidní vozík. Jak to vidíte vy? Není to spíš opět velmi dobře „promyšlený“ Zemanův „tah“?

Panu prezidentovi přeji pevné zdraví a naší republice zase dobrého prezidenta. Informace o zdravotním stavu pana prezidenta nemám, a dopouštěl bych se proto spekulací, což nechci.

Jak už jsme zmínili, blíží se prezidentské volby. Jakého z kandidátů byste rád viděl coby nového prezidenta? A co říkáte na stále sílící podporu pana Drahoše?

Z veřejně známých kandidátů je pro mě jednoznačně nejlepší možnou volbou právě pan Drahoš.

Dlouho se mluvilo o tom, že Miloš Zeman je v podstatě téměř neporazitelný. Myslíte, že právě pan Drahoš pro něj představuje opravdu to vážné nebezpečí v prezidentských volbách?

Nepochybně. Jsem přesvědčen, že český volič má paměť a bude hledat alternativu k Miloši Zemanovi. A zdá se, že pan Drahoš je pro velkou část naší země přijatelný. Nicméně do voleb je daleko, mohou se objevit další kandidáti a průzkumy je třeba brát s velkou rezervou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…