Známý moderátor od Babiše: V politice bych s každým grázlem vyrazil dveře

05.10.2013 4:44

ROZHOVOR Moderátor Honza Musil je zvyklý říkat věci na rovinu a vše tak, jak si to myslí. Proto před léty odhalil svou odlišnou sexuální orientaci, proto také šel s kůží na trh a nebál se říct pravdu. V současné době moderuje společenské a kulturní akce, ale jezdí také s podnikatelem Andrejem Babišem a s jeho sdružením ANO. Moderuje mítinky a pro ParlamentniListy.cz přiznal, že nejde jen o „kšeft“, ale že hodlá Babišovi dát i svůj hlas.

Známý moderátor od Babiše: V politice bych s každým grázlem vyrazil dveře
Foto: Archiv HM
Popisek: Honza Musil

Honzo, jak se Vám v posledních letech žije v ČR?

Nevím, jestli je to odpověď, která se dá vyjádřit směsí vět. Je to spíše o diskuzní výměně pohledů na svět, na naši zemi s někým, kdo si vyslechne váš názor a vy zase jeho a najdete nějaké východisko. Naše země jako taková je samozřejmě můj domov. Mám to tady moc rád, ale přiznám se, že jsou věci, kterým posledních pár let nerozumím. Myslel jsem si, že jsou zákony, které se mají dodržovat, myslel jsem si, že když se k něčemu politik zaváže tak to platí.

Ale abych odpověděl na vaši otázku - žije se mi dobře. Ale myslím si, že to je to hlavně proto, že mám práci, která mne baví, a že jsem měl to štěstí, že nemusím dělat obor, kterému jsem se vyučil. Celkově si ale připadám jako „Alenka v říši divů" a dodávám, že film. „U nás v Kocourkově" na nás sedí. Mnoho lidí má existenční problémy, každý říká, že na nic nejsou peníze… a já si říkám - kde tedy všechny ty peníze jsou? Říkám si, jak je možné, že člověk, který poctivě pracuje a najednou něco nezaplatí má na krku exekuci, a že ten kdo prošustruje naše státní peníze, si žije jako prase v žitě. Odpusťte mi ten výraz, ale jiný mne nenapadá….

Co Vás nejvíce trápí při pohledu na politickou situaci v naší zemi?

Že politika není politika, ale prasečárna. A to jsem urazil všechny drobné ale i velké chovy užitečných zvířat. Každý si tu dělá, co chce, poslanci až na výjimky nedělají nic a každý se diví, že se 23 let po revoluci nic kloudného nestalo. Tedy samozřejmě - máme svobodu cestování, plné regály v obchodech a můžeme říkat. co chceme. Všechno mě trápí, že školy nemají jasné koncepce, že ti, kteří absolvují nemají kde získat praxi, že ženy na mateřské jsou spíše na obtíž, že mladá rodina nemůže nijak v klidu začít normálně žít… Lidé ztrácejí jistoty. Vidím to na každém rohu při mých pracovních výjezdech po republice.

Co byste, kdybyste tu možnost měl, změnil?

Mám odpovědět, že všechno? Samozřejmě nejsem naivní a nejsem spasitel. Postačí mi, když v naší zemi budou vládnout rozumní lidé. Budu rád, když budou brát svoji práci v parlamentu jako poslání. Budu rád, když pan prezident bude slušný člověk, který kolem sebe neuráží ostatní, ať je to kdokoliv. Víte, říká se, že výchova začíná v dětství. Souhlasím. Ale já bych nechal převychovat povinně téměř všechny politiky. Jestli to má být elita národa, jestli to mají být ti nejlepší z nás - potom se upřímně stydím.

Vadí Vám tzv. hrozba" vítězství levice - spíš komunistů, nebo nečitelnost některých pravicových kandidátů, třeba i bývalých komunistů, kteří tak různě popřevlékali kabáty?

Svým způsobem budu za blázna, ale mně je už jedno jestli vyhraje levice nebo pravice. Střídají se nám tu 23 let a všichni nějakým velkým nebo malým způsobem i s podporou komunistů. Na komunisty každý nadává, ale proč je tedy nezakázali? Teď jsou tady a najdou se mezi nimi, jako v každé straně, ti dobří a ti, kteří si "převléknou" svůj kabát vždy, když se jim to bude hodit. Já bych chtěl, aby se tu konečně věci řešili. Abych věděl, že se moje děti mohou spolehnout na zákony státu, kde žijí, já osobně chci mít klidný důchod a nebýt nikomu na obtíž. Po volbách každý jen říká, že za to mohou ti, kteří tam byli předtím. Kdy se podaří nastartovat věci tak, aby z toho byl užitek pro nás všechny? S každým grázlem bych vyrazil dveře a nesměl by se do politiky nikdy vrátit….

Vy momentálně moderujete mítinky sdružení ANO Andreje Babiše. Je to pro Vás práce, kšeft, nebo s tímto sdružením sympatizujete?

Všechno. Je to práce, ale není to kšeft. Kdyby s tímto hnutím nesympatizoval - nedělal bych to ani za statisíce. Mohu vás uklidnit, že toto hnutí nehýří prostředky a já sám nabídl, ať si moji cenu určí sami. Dohodli jsme se téměř za nákladovou položku - doprava, hotely. Chci, ať se něco změní. Chci mít pocit, že jsem k tomu mohl alespoň takto přispět. Andreje Babiše neobdivuji. Já si jeho názorů a pracovitosti vážím. Je to fér chlap a upřímně si myslím, že kdyby mu šlo o peníze a moc - obojí má i bez politiky. Má děti, má vnoučata a spousty zaměstnanců.

Ti jej potřebují a ví, že se na něj mohou spolehnout. On se ale rozhodl pro poslání, které určitě nepřichází s otevřenou náručí. Lidé kolem něj mají stejné chyby jako my všichni a politiku se musí učit. Já mám ale důvod jim věřit. Věra Jourová, Jaroslav Faltýnek.. to jsou pro mne záruky kvalitních lidí, ke kterým se postupně přidávají další, kterým není jedno, kde žijeme. Já osobně už nechci zkoušet, že něco změní dosavadní vládnoucí strany… Nerad bych, aby se v parlamentu najednou objevila další strana Lidem, která tam neměla co dělat.

Budete volit ANO Andreje Babiše?

Ano. Budu.

Jaké lidi byste rád po volbách v parlamentnu ČR viděl?

Hlavně slušné a pracovité. To je myslím si dobrý základ pro moji důvěru.

Koho byste tam raději neviděl?

Nejraději bych do parlamentu zákazal vstup všem, kteří tam už byli. Vím, že to ale nejde a vím, že to není fér vůči těm jedincům, kteří tam něco dokázali a jsou slušní. Jak jsem řekl, každá strana má slušné a pracovité politiky, ale já chci, ať mají větší prostor, ať jim věří jejich strana a vyšle je do svého čela. U nás je to ale tak, že tam jsou stále viditelní pouze ti, kterým vlastně už nikdo nevěří.

Jaký je Váš názor na Miloše Zemana, Karla Schwarzenberga či Václava Klause?

Karel je muž, který byl poplatný určité době. Z těch tří jmenovaných mi přijde jako nejslušnější, ale s pohledem do budoucna to už není člověk, který unese tíhu politické profese. Nejlepší jeho léta byla po boku Václava Havla. Ale je pravda, že jsem jej volil jako svého prezidenta. Pro jeho slušnost a světovost. A pan Klaus a Zeman? Nezlobte se… tady si nechám komentář pro sebe.

Je někdo z politických kruhů, který třeba nekandidoval, koho byste na Hradě rád viděl, nebo spíše radši?

Ne. Není.

Co by podle Vás mohlo naší zemi budoucnu pomoci?

Určitě se to stočí zase k vládě. Pan prezident Zeman nám sliboval vládu odborníků a ejhle - ona je to parta politiků SPOZ. Byl bych rád, kdyby ve vládě seděli odborníci. Ti co svým ministerstvům rozumí a vědí jak léčit rány a řešit chyby. Jedině tak se podaří naši zemi vyvést z těch průšvihů, které za poslední roky nasbírala. Tam bych začal.

Neuvažoval jste někdy o "emigraci", nebo o tom, žít prostě jinde - Rakousko, Německo, USA...?

Ne. Naši zemi mám rád. Líbí se mi tady a politika je všude na světě. Já mám jen pocit, že se tu může žít prostě lépe. Nemyslím výborně a bez starostí… ale lépe. Jsme národ, který umí pracovat a tak by to mělo fungovat lépe než třeba v Řecku, které je sice krásné, ale příkladem proto, jak by to mělo fungovat zrovna není.

Když chcete projevit svůj názor, jakou formou to děláte?

Většinou veřejně. Nestydím se za své názory. Hodně si s lidmi povídám, nebo chatuji. Ostatně každý se mnou může takzvaně „pokecat“ na mém facebooku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…