Zpěvák Bohouš Josef: Lidé nejsou hlupáci. Potřebují autority, které se za ně postaví činy, ne jen pravdoláskou. Tou autoritou je pro mě Zeman

29.09.2016 18:31

ROZHOVOR „Obrovské bezpráví.“ „To my jsme oběti.“ Nejenže zpěváka Bohouše Josefa dopálily zprávy o penězích pro migranty, které komentoval na Facebooku. Zklamání z politické scény prožívá už dlouho, a to hlavně kvůli interpretaci událostí o uprchlické krizi. „Myslím si, že v regionech, kde jsou dnes no-go zóny a velká radikální muslimská ghetta, vypuknou občanské násilné ozbrojené konflikty, proti kterým zasáhne nově k tomu účelu vytvořená unijní armáda. Pak už to přeroste v celoevropský konflikt,“ říká zpěvák. Zmiňuje i to, že lidé jsou citliví na protežování některých skupin.

Zpěvák Bohouš Josef: Lidé nejsou hlupáci. Potřebují autority, které se za ně postaví činy, ne jen pravdoláskou. Tou autoritou je pro mě Zeman
Foto: archiv Bohouš Josef
Popisek: Zpěvák, hudebník Bohouš Josef

Řada lidí popisuje, a už delší dobu, stejný scénář. Když vnímají současnou migrační politiku Bruselu a také některých našich představitelů vlády, prostě bouchnou do stolu a začnou vyjadřovat své názory i veřejně, a to i když se například dříve politikou příliš nezabývali. Patříte k nim?

O politiku jsem se vždy zajímal. Akorát jsem si nechával své názory pro sebe. S internetem a Facebookem se vše změnilo. Dostal jsem se k mnoha informacím a také k řadě názorů, které mi byly blízké. Imigrační vlna a bezpráví byly tou poslední kapkou do již plného poháru. Přišlo mi proto samozřejmé se vyjádřit.

Velký zájem vyvolaly vaše reakce na Facebooku, když jste komentoval vysílání TV Prima, nebo, ať jsem konkrétní, TV noviny této televizní stanice, kde jste nejdřív zhlédl, že nemáme na pomoc dětem s poškozením mozku, ale peníze nám určitě nechybějí na pomoc imigrantům. Šlo o stovky tisíc na bydlení pro jednu muslimku a k tomu plánovaná půlmiliardová investice státu pro uprchlíky. „Je dobré si při volbách pamatovat dotyčné kolaborantské a vlastizrádné strany a politiky,“ uvedl jste. Takže si nemyslíte, že zklamali všichni a že není koho volit? V čem podle vás politici zradili? 

Zklamání z politické scény prožívám už dlouho. Poslední dva roky jsou ovšem nejhorší, a to kvůli tzv. uprchlické vlně. Vládnoucí politici od samého začátku zradili tím, že o ní neříkají pravdu a hrají to na dvě strany. Na Brusel a občany. Naše společnost se pak rozděluje na vítače a odpůrce imigrantů. Potom se člověk např. dozví, kolik na dávkách pobírají různé nepřizpůsobivé menšiny či jedinci, kolik prostředků se vynakládá na integraci neintegrovatelného, a najednou cítím vůči nám, většinovému obyvatelstvu, obrovské bezpráví.

Jak říká exministr Vlastimil Tlustý, politika je o naději a emocích. A dá se předpokládat, že nezajímavé a unylé postoje dnes nikoho neosloví. Pravdou je, že v předvolebních průzkumech vede ANO a možná si získalo příznivce i svým „ne“ uprchlíkům. Zválcuje vše nakonec kvalitním marketingem vicepremiér Andrej Babiš? Věříte mu? 

Nevěřím. To by se nesměl obklopovat lidmi, kteří zrazují naši kulturu a národ ve jménu bruselské muslimizace. Nesměl by nakládat na živnostníky takovou byrokratickou zátěž, která je zničí. Vše jen nahrává do karet velkým společnostem, které si akorát vyčistí a posílí místo na trhu.

ČSSD postupně mění rétoriku. Před rokem bychom si asi těžko dokázali představit, že by premiér Bohuslav Sobotka hovořil způsobem, že začleňování velkého počtu muslimů u nás nechceme a připouští problémy, které s přijímáním uprchlíků mohou nastat. Pokud jde o reakci ve smyslu, že nelze dlouhodobě dělat politiku proti názorům občanů, pak kde se vzal v české společnosti vlastně až takový odpor k imigrantům? Předpokládám, že také nepatříte k těm, kteří přijímání uprchlíků vítali. Co vás k tomu vede?

Odpor k přijímání muslimských imigrantů je přirozený a jasný. Jde o střet náboženství, kultury, mentality. Naše domácí kotlina je takřka nábožensky a kulturně stejnorodá. Proto se nedivme odporu vůči šíření islámu. Podívejme se do zemí, které jsou jejich cílovými destinacemi. Noví přistěhovalci se nechtějí integrovat do hostitelských společností. Chtějí akorát využít štědrý sociální systém a importovat svoji kulturu (nekulturu). Je to invaze a islamizace Evropy. Uvědomme si, jak probíhá integrace našich nepřízpůsobivých cikánů… A to je pro nás celkem srozumitelná kultura, stejné náboženství a jazyk. Celá EU včetně ČSSD si začíná uvědomovat, že nám teče do bot. Proto začínají částečně zpochybňovat začleňování imigrantů do Evropy. Také nezapomeňme, že se blíží volby a občan je volič. Co se bude dít po volbách, pokud zvítězí ti samí politici, ani nechci domyslet. Už jim na voličích nebude záležet a stavidla imigrace se otevřou.

Jaká je atmosféra v prostředí, kde se pohybujete? Na první pohled to vypadá, že lidé z umělecké sféry jsou spíš naladěni pozitivně v souvislosti s přijímáním uprchlíků, nebo je to jinak?

Abych se přiznal, moc se o tom v kapele ani v divadle nebavíme. Jsem rád, že to jsou dvě prostředí těmito problémy nezatížená.

Objevují se negativní komentáře, nelichotivé vtipy, vulgární projevy, a to nejen v souvislosti s těmi, kteří, řekněme, více zdůrazňují lidskoprávní hledisko skutečností, ale například i v souvislosti s Václavem Havlem, jehož nedožité osmdesátiny si budeme za pár dní připomínat. Když to velmi zjednoduším, proč je už některým lidem k smíchu teze, že by mohla zvítězit pravda a láska nad lží a nenávistí?

Období sametové revoluce bylo pro národ asi jedno z nejhezčích a je nezapomenutelně spjato s Václavem Havlem. Tehdy každý věřil, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Časem jsme zjistili, že to přestává fungovat. Lidé jsou citliví na bezpráví, na protežování určitých skupin obyvatelstva… Nejsou hlupáci a mají toho dost. Potřebují autority, které dovedou otevřeně říci to, co si každý jenom myslí, které se za ně postaví činy, a ne jen pravdoláskou. Ať si každý říká, co chce, ale takovou autoritou je pro mě pan prezident Zeman.

Věříte tomu, že Brusel změní politiku nebo že se dokážeme proti „invazi“, o které jste hovořil, ubránit? Navíc, objevují se názory, že i migrační krize má vliv na rozdělení společnosti v Evropě. Jenže co když se společnost bude radikalizovat více a více? Co když se věci zvrhnou a skutečně začnou vítězit zcela radikální a extremistické názory? Co udělat, aby vše opravdu neskončilo potoky krve? 

Já hlavně nevím, co za imigrací je. Proč Brusel před ní zavřel oči? Kdo uprchlickou vlnu financuje? Vůbec si nedokážu představit, jak z toho ven. Imigranti dobrovolně na požádání neodejdou do svých původních domovů. Brusel má obavy z radikalizace společnosti. Já mám daleko větší strach z radikalizace a extremismu imigrantů. Brusel by měl hájit předně své občany a na imigrantech tvrdě vyžadovat dodržování evropského práva a kultury. Ale je to přesně naopak. To my jsme oběti. Celá EU je jako rozjetý vlak, který se řítí slepou kolejí. Myslím si, že v regionech, kde jsou dnes no-go zóny a velká radikální muslimská ghetta, vypuknou občanské násilné ozbrojené konflikty, proti kterým zasáhne nově k tomu účelu vytvořená unijní armáda. Pak už to přeroste v celoevropský konflikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…