Zuzana Roithová promluvila o své kandidatuře na Hrad, předvolební kampani Zemana i gestu kardinála Duky

23.01.2016 10:00

ROZHOVOR Jedna z mála úspěšných ministryní zdravotnictví a bývalá prezidentská kandidátka Zuzana Roithová (KDU-ČSL) už znovu kandidovat na prezidentské křeslo nehodlá. Nechce být ekonomicky zavázána svým sponzorům. Projevy Miloše Zemana spíše považuje za vystoupení lídra některé politické strany či přípravu na předvolební kampaň. Chybí jí více ušlechtilosti od prezidenta. O zavedení registračních pokladen si myslí, že o mnoho víc peněz do státní kasy nepřinesou, nicméně zvýší právní úroveň podnikání.

Zuzana Roithová promluvila o své kandidatuře na Hrad, předvolební kampani Zemana i gestu kardinála Duky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Roithová

Uvažujete o tom, že byste znovu kandidovala v prezidentských volbách? V těch minulých jste určitě nepropadla a získala poměrně dost hlasů od svých voličů. Když byste se tedy rozhodla, na co byste se asi nejvíce zaměřila? Co by bylo vaší prioritou?

Názory ani priority jsem nezměnila - jsou veřejně dostupné. Patří mezi ně i přesvědčení, že kandidát na prezidenta by neměl být zavázán vlivným skupinám díky své politicko- ekonomické minulosti ani díky jejich příspěvkům na kampaň. Proto jsem sama odmítla sponzoring od právnických osob. Z darů od drobných dárců však nelze konkurovat nákladným a neprůhledně financovaným kampaním konkurentů. I když to většina voličů nepovažovala za důležité, nedovedu si představit, že bych od tohoto principu v dalších volbách ustoupila. Je to tedy jeden z více důvodů, proč neplánuji znovu kandidovat.

Domníváte se, že v příštích prezidentských volbách se znovu pokusí získat přízeň voličů prezident Miloš Zeman a například i další bývalá hlava státu Václav Klaus?

Nejsem věštec a myslím, že ani oba pánové nejsou ještě pevně rozhodnuti. Faktem je, že způsob komunikace prezidenta Zemana s veřejností nápadně připomíná spíše předvolební kampaň, než státotvornou činnost.

Anketa

Kterou celebritu byste volili v prezidentských volbách, pokud by kandidovala?

hlasovalo: 17768 lidí

Na Pražský hrad se pomyslně střílí už delší dobu z mnoha stran. Zaslouží si to prezident Miloš Zeman? Mnozí jeho kritikové mu nemohou odpustit bližší politické kontakty s Ruskem i s Čínou, jeho vystoupení 17. listopadu po boku s Martinem Konvičkou, šéfem Bloku proti islámu, a nejnověji dostává „co proto“ i za označení norské sociální instituce Barnavernet za zločince, kteří mají unášet děti. Na druhé straně se těší velké popularitě u svých voličů, běžných lidí, kterým umí naslouchat a v mnoha případech se zasazuje o vyřešení jejich problémů. Jak vy sama byste zhodnotila činnost současné hlavy českého státu.

Zdá se mi, že projevy Miloše Zemana odpovídají spíše pozici lídra politické strany než prezidenta, který by měl společnost spojovat a podněcovat k ušlechtilosti. Od prezidenta očekávám odpovědné, státotvorné, nikoli populistické, povrchní či dokonce vulgární projevy. Obávám se, že na Hradě chybí profesionální tým poradců, schopných poskytovat prezidentovi fundované a nezávislé analýzy aktuálních národních a mezinárodních problémů. Jak jinak si vysvětlit povrchní soudy založené někdy i na polopravdách? Těžko pak odlišit, kdy má také v něčem pravdu.

Kardinál Dominik Duka celebroval v závěru minulého roku v kapli lánského zámku bohoslužbu „za prezidenta republiky a vlast“. Okamžitě se stal terčem kritiky, že slouží Zemanovi, spojuje církev se státem a podobně. Přitom v samotné církevní terminologii existuje možnost sloužit mši za „nejvyššího představitele státu“ i za vlast nebo národ. Udělal kardinál chybu? Stala by se tato událost předmětem kritiky, pokud by přišla v jiné, klidnější době?

Při mších bývá zvykem přimlouvat se za odpovědnost a správná rozhodování také politiků. Gesto kardinála – přijít celebrovat do Lán – působilo však jako politické gesto na podporu kontroverzních projevů prezidenta. Byl to myslím tento kontext, který způsobil rozpaky až odpor v řadách věřících i nevěřících občanů.

V souvislosti s migrační krizí se i česká politická scéna začala polarizovat na odpůrce přijímání uprchlíků a jejich příznivce. Rozděluje skutečně prezident Zeman společnost v diskuzi o tomto tématu, jak to tvrdí někteří jeho kritikové, anebo je to jinak? A bude takové názorové rozdělení ve společnosti gradovat i letos?

Nejsou to jenom projevy prezidenta, které polarizují společnost kvůli migraci. Nejen on by neměl šířit strach, ale napomáhat k šíření informací o možnostech k omezování rizik, které má a využívá, a to jak Česká republika, tak i Evropská unie (pokud se na nich jejich vlády dohodnou).

Co si myslíte o zákonu k zavedení Elektronické evidence tržeb?Jedná se skutečně o zbytečné komplikování života podnikatelům a živnostníkům nebo o nezbytné a užitečné opatření, které zvýší výběr daní pro ČR?

Obecně považuji elektronizaci různých dat nejen ve veřejném sektoru za sílící proces, který lze zbrzdit, ale nikoli v rozvinutých ekonomikách zastavit.

To, zda dojde ke zvýšení výběru daní, bude záležet na spolehlivosti elektronického systému, tedy na tom, v jaké kvalitě jej Ministerstvo financí ČR (MF) připraví a smluvně zajistí i pojistí proti hackerům. Oproti představám MF neočekávám, že to bude znamenat zásadní zvýšení příjmů do státního rozpočtu, ale nepochybně to zvýší právní úroveň.

Pokud jde o obsah, tak návrh nemění dosavadní povinnost evidovat pravdivě tržby a odvádět včas daň, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Malým firmám by měl stát finančně a organizačně pomoci s jejím zavedením. Změnu ale samozřejmě pocítí ti, kteří v rozporu s dnešním zákonem tržby v plném rozsahu neevidují a krátí tak daně. Nelze vyloučit, že někteří z nich po zaplacení daní půjdou do ztráty a možná ukončí svou činnost. Systém nebude mít dopad na větší firmy, kteří elektronickou evidenci tržeb z provozních důvodů již mají a odvod jejich daní se tudíž nezmění. Proto neočekávám tak významné posílení státní pokladny, jako ministerstvo financí.

Odboráři navrhují další zvýšení minimální mzdy u nás, která je pořád jednou z nejnižších v Evropě. Podpořila byste jejich návrh anebo si myslíte, že by zbytečně zatížila podnikatele a mohla by způsobit růst nezaměstnanosti?

Jsem dlouhodobě přesvědčená, že výši minimální mzdy je nutné posuzovat podle růstu dávek v nezaměstnanosti. Aby se více vyplatilo pracovat než zůstat na dávkách.

Kdo si myslíte, že na politické scéně letos posílí, a kdo propadne? Ať už díky krajským volbám, nebo případným otřesům ve vládní koalici, nebo vývoji ve světě? Hnutí ANO, ČSSD, komunisté a radikální levice, protievropská a protiimigrační pravice (konkrétně která?), proevropská levice, někdo jiný…?

Nečekám letos žádné otřesy ve vládnoucí koalici a neznám žádný program protiimigračních nebo protievropských stran pro krajské volby. Co ale nepodceňuji, je šíření desinformací a zlovolných pomluv na sociálních sítích živených ze zdrojů podivných serverů. Ale také věřím ve zdravý rozum podstatné části reálných voličů, kteří znají řadu komunálních a krajských politiků osobně a vystaví jim vysvědčení podle jejich práce.

reklama

autor: Jan Štěpán

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…