Zvítězila lobby kolem Vinařského fondu. Šéf Asociace soukromého zemědělství k zákonu o vinařství

22.01.2016 20:47

ROZHOVOR Novela zákona o vinařství přišla na vládu změněna. Přijatelný kompromis byl porušen. Pančování je širším problémem než prodej stáčeného vína. Za dobrým vínem na statek či do vinařství. U levného stolního vína o kulturu prodeje nejde. Kvalitní moravské víno je v rámci EU špičkové. To tvrdí Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR.

Zvítězila lobby kolem Vinařského fondu. Šéf Asociace soukromého zemědělství k zákonu o vinařství
Foto: Archiv ASZ
Popisek: Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství

Pane předsedo, zaštiťujete spolu se senátorem Ivo Valentou konferenci Budoucnost vinařství v České republice, která se uskuteční v Uherském Hradišti příští týden. Vláda ve středu schválila novelu zákona o vinařství. Ministr Jurečka se holedbal, že novelou se zabrání pančování sudového vína. Je tomu skutečně tak?

Ze současné situace máme velmi smíšené pocity, došlo k zásadní změně předloženého materiálu do vlády, a to bez ohledu na to, že probíhalo regulérní připomínkové řízení, a na základě jednání zúčastněných stran byl nalezen určitý přijatelný kompromis, který je nyní jednoznačně porušen a navíc je to procesně nepřijatelné.

Řada vinařů soudí, že premiér i ministr zemědělství ustoupili vinařské lobby – třeba Bohemia sektu a Valticím. Mají pravdu?

My to také tak vnímáme, je to vítězství úzké skupiny výrobců kolem Vinařského fondu s negativním dopadem do společnosti.

Na první pohled to vypadá, že novela by mohla zabránit prodeji pančovaného vína. Dokonce i sankce jsou vysoké. Až padesát milionů korun. Odborníci v oboru ovšem soudí, že se pančuje i víno v lahvích, což novela neřeší. Jak nahlížíte na tento problém?

Myslím, že pančování je mnohem širším problémem než prodej stáčeného vína v prodejnách. Zkazky o dovozu surového vína či hroznů velkými zpracovateli vína jsou velmi často zmiňovány a jsou mnohem větším nebezpečím než pár litrů prodaných někde v Ostravě u okénka bistra.

Z vinařského prostředí zní i hlasy, že bez ohledu na novelu zákona o vinařství a značné sankce si český člověk vždycky najde cestu, jak zákon obejít. Našinec navíc hledí především na cenu. Jak by měl poctivý vinař přesvědčovat zákazníka, aby kupoval kvalitní víno?

Nepřesvědčuje vinař, ale kvalita jeho vín. Ze zkušeností, jež mají členové naší asociace – sedláci, kteří se věnují zpracování své produkce, jednoznačně plyne, že spokojený zákazník se rád vrátí a navíc kvalitní zboží doporučí ostatním. Ze široké škály výrobků, které jsou dnes na trhu, a díky informačním možnostem se o nich dozvědět není pro zákazníka problém zvolit to, co preferuje – zda pouze cenu, či poctivou kvalitu. A za tou se vyplatí vydat se přímo na konkrétní statek či do vinařství.

Jak vidíte současnou pozici českých vinařů v rámci Evropské unie? Kam byste nás zařadil v kvalitě vína?

V oblasti kvalitních vín je situace dobrá a o moravské víno je zájem, to je také tak trochu i jádro problému fám o pančování vína s cílem deklarovat jej za moravské produkty. Jinak se neztotožňujeme s názorem, že musí být zachována kultura prodeje vína. Proč by toto mělo být řešeno u stolního levného vína, opravdu nevíme. Že prodejce či dodavatel vína mají odpovídat za věrohodnost původu zboží, má platit u všech potravinových komodit. Nevíme, proč by na víno měl být v tomto pohledu extra zákon.

reklama

autor: Josef Petrů

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…