Zvolili jste si burana, ale aspoň nastaví zrcadlo. Sociolog Fedor Gál doporučuje hledat inspiraci pro prezidenta na Slovensku

28.12.2014 14:52

PŘELOM ROKU - CIVILIZACE A MY Sociolog Fedor Gál pro ParlamentníListy.cz zhodnotil uplynulý rok a přidal obecnější zamyšlení nad společenským vývojem. Podle něj je důležité především zachování hodnot svobody a demokracie. Kromě toho ukázal na největší kataklyzma současného světa.

Zvolili jste si burana, ale aspoň nastaví zrcadlo. Sociolog Fedor Gál doporučuje hledat inspiraci pro prezidenta na Slovensku
Foto: Vitalplus.cz
Popisek: Filozof, sociolog, nakladatel a někdejší československý i slovenský politik Fedor Gál

Anketa

Který člen vlády se v roce 2014 nejvíce osvědčil?

5%
29%
11%
3%
0%
0%
hlasovalo: 18579 lidí

Co podle vás dobrého přinesl tento rok českým občanům? Zajišťuje podle vás vláda Bohuslava Sobotky českým občanům lepší podmínky pro život?

Z mého hlediska mají utváření lepších podmínek pro život v rukách především občané samotní. Vláda jim k tomu nabízí „jenom“ servis. Vláda Bohuslava Sobotky by měla méně slibovat a více dbát o svobodný prostor pro všední život lidí. Kydání na ty předchozí vlády je kontraproduktivní. Platí to zejména pro ministra financí Babiše.

Myslíte si, že by prezident Miloš Zeman měl odejít do politického důchodu, nebo zatím na „smetiště“ historie české politiky nepatří? Vygeneruje nám příští rok nějaké výrazné prezidentské kandidáty?

Miloš Zeman názorně předvedl, že hlas lidu nemusí být hlas boží. Přímá volba nominovala do role symbolu české státnosti burana. Pozitivní na tom je, že nastavil společnosti zrcadlo: „Hele lide, podívej se na podobu vlastní tváře!“ Na škodu to není, ale nemusí to trvat zbytečně dlouho. Vždyť i na Slovensku je přímá volba hlavy státu a po sérii omylů byl zvolen Andrej Kiska, který se prozatím jeví jako fajn prezident. Zuzana Roithová je prototyp člověka, který by důstojně reprezentoval stát ve funkci prezidenta. 

Co soudíte o vicepremiérovi a ministrovi financí Andreji Babišovi a jeho působení v politice? Je podle vás tahounem české politiky? A co soudíte o jeho proklamacích, co se týče přípravy mnoha zákonů na odhalení daňových úniků? Třeba exministr Miroslav Kalousek mu v tomto vůbec nevěří...

Andrej Babiš je v české politice nebezpečný precedens: Trojnásobný konflikt zájmů (v oblasti podnikání, vlastnictví médií a ve vztahu ke komunistické tajné policii) není překážkou pro výkon významné exekutivní role. Toto je dostatečný důvod k nedůvěře v jeho proklamace.

Kam podle vás bude směřovat v příštím roce ukrajinská krize? Máte pocit, že konflikt na Ukrajině přeroste do války, která by ohrožovala i Českou republiku? Máme se v tomto případě bát Ruska?

V globalizovaném světě je každá válka ohrožením pro všechny. Válka kousek za hranicemi tím spíše. Bát se Ruska je, po našich historických zkušenostech, namístě. Možná bych místo „bát se“ použil slova „být ve střehu a být připraven na cokoli“.

Lze podle vás odhadnout, jaká budou v příštích letech ve světě dominovat bezpečnostní rizika? (Bude kupříkladu hrozba směřovat - jak již bylo nastíněno - ze strany Ukrajiny, Ruska, Islámského státu, Číny, či ze Severní Koreje?)

Za největší bezpečnostní riziko pro nejbližší léta považuji lhostejnost a pasivitu občanů České republiky a EU, kteří povýší na hodnotu nejvyšší stav vlastních peněženek a talířů. Budiž všechna vámi vyjmenován rizika mementem. Především Islámský stát je přímo démonický obraz možného kataklyzmatu.

Bude podle vás možné udržet prosperitu EU? Protože kritici často hovoří o pádu eurozóny, zajímá mne, zda i vy vidíte tento pád jako reálnou věc.

Slůvko prosperita zavání právě přeceňováním ekonomiky nad vším ostatním. Současná „prosperita“ EU je, dle mého, dlouhodobě neudržitelná. Klíčem je způsob, jakým budou lidé reflektovat kvalitu vlastních životů – jejich smysl. Představa, že se smíří s poklesem vlastního hmotného životního standardu, je sice nevyhnutná, ale současně iluzorní.

Která ze světových mocností se podle vás stane v příštích letech ekonomickým světovým tahounem? V této souvislosti se často hovoří o Číně. Anebo to podle vás může být i jinak?

Ideální by bylo, kdyby se „tahounství“ v současném světě rozložilo mezi vícero uskupení států, bez jediného, nebo dvou, „predátorů“. Jedním z nich by zcela jistě mělo být euroatlantické souručenství. Tady také vidím jedinou šanci pro budoucnost našeho civilizačního okruhu.

Jaká budoucnost podle vás čeká Spojené státy americké, kde na jedné straně roste počet chudých, ale na straně druhé se hovoří o vzkříšení amerického průmyslu? Jsou USA podle vás odcházející velmocí, nebo mají v sobě ještě stále potenciál růstu?

Cykličnost vývoje civilizací je dějinný fakt. Podstatné není, jestli si USA podrží velmocenské postavení, ale co je alternativou. Osobně doufám, že hodnoty svobody a demokracie nebudou vázány na globální hegemonii USA a že alternativou nebudou nesvobodné a nedemokratické poměry.

V souvislosti s budoucností planety se hovoří o Novém světovém řádu a o přerozdělení světa. Podle těchto konspirací dojde kapitalismu jako takovému dech a bude nahrazen něčím novým. Lze podle vás zachránit systém liberální ekonomiky a tržního hospodářství, nebo je naopak nutné kapitalismus zničit a nahradit něčím jiným? A co zkáza naší civilizace ve stylu Mayů či starého Říma?

Konspirační teorie jsou jedovaté výhonky lidského intelektu. Stejně tak vize „překrásného nového světa“ hlásaného „vůdci" a ideology. O budoucnosti víme jediné: Vše bude jinak!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…