Menšina by měla zůstat menšinou. Jakmile je jich příliš, není to dobré. Bezpečnostní expert z Izraele také odhaluje, s jakou novou taktikou přijdou teroristé

01.10.2017 6:19

ROZHOVOR Íránské vůdcovství je nebezpečnější než Severní Korea, ač se to mnoha lidem nezdá. Severní Korea má od roku 2006 jaderné zbraně. Stále je nepoužila. Kdyby to udělala, učiní tak přímo a bude zničena. Írán tak přímočaře hrát nebude. To si myslí bezpečnostní expert a bývalý člen izraelských ozbrojených sil David Bohbot. Také hovoří o výsledku voleb v Německu.

Menšina by měla zůstat menšinou. Jakmile je jich příliš, není to dobré. Bezpečnostní expert z Izraele také odhaluje, s jakou novou taktikou přijdou teroristé
Foto: Archiv DB
Popisek: Bezpečnostní expert a bývalý člen izraelských ozbrojených sil David Bohbot

Anketa

Bude válka mezi USA a KLDR?

17%
83%
hlasovalo: 2265 lidí

Pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) získala téměř třináct procent v německých volbách, co vy na to? Jaký vliv to bude mít na Evropu?

Moc mě to nepřekvapilo, to ostatně nikoho. V Německu došlo k případům znásilnění i k jinému porušování práv. Bylo jasné, že Němci musí reagovat, a tak si zvolili AfD.

Menšina by měla zůstat menšinou. Je jedno jestli Vietnamci, muslimové nebo Izraelci. Jakmile by jich bylo příliš mnoho, není to dobré pro identitu přijímajícího státu a jeho kulturu. Mám rád Evropu takovou jaká je a nepřeju si mít zde příliš mnoho muslimů nebo Izraelců. Ať to zůstane, jak to je.

Znamená to, že jste zastáncem uzavřené Evropy?

Rozděluji muslimy na dvě skupiny. Tunisany nebo Syřany, kteří přišli legální cestou, pracují a dodržují zákony. To ale není to samé jako syrští uprchlíci, kteří přišli s myšlenkou, že si všechno zaslouží a páchají zločiny. Zastavil bych přijímání uprchlíků úplně. Vyhodil bych z Evropy kohokoliv, kdo vykazuje extrémní chování A je jedno, jestli je muslim, křesťan nebo žid.

Neobáváte se však jako rabín, že se současné protimuslimské nastavení Evropy může zanedlouho změnit opět třeba na protižidovské?

Je to možné, ale myslím, že se to nestane. Neslyším nic, co by to naznačovalo. Naslouchám lidem a podobné strachy opravdu nemám. Nicméně i Hitler, Usáma bin Ládin, Anjem Choudary anebo Sajjid Alí Chameneí k nám hovoří. Poslouchejme je ostražitě.



Zdá se, že Islámský stát ztrácí sílu. Je tomu skutečně tak, je to u konce?

Islámský stát je zejména ideologie, která se rozšířila po celém světě a nezmizí. Daesh je územně velmi narušen v Iráku, ztratil Fallúdžu a nyní Mosul. V Sýrii ztratil devadesát procent území, které měl. Přeskupuje se v Libyi, nicméně ztratil Syrtu. Jeho ideologové tvrdí, že končí s koncepcí být Islámským státem a soustředí se na terorizování nevěřících v severní Africe a v Evropě.

Kurdové se na všech územích, kde žijí, snaží o autonomii, potažmo o vlastní stát. Mají šanci?

Je trapné a smutné vidět, jak Kurdové zůstali sami. Hrdinové, kteří dostali plnou podporu Američanů, jejich zbraně, a porazili Islámský stát, jsou nyní sami. Je těžké věřit, že budou úspěšní, ale jestli  mají šanci, tak teď. Nikdy nebyli tak silní. Sto let čekají na štěstí. Írán je slabý. Investoval hodně do Sýrie a nepotřebuje boj s mistními šesti miliony Kurdů. Turecko v Sýrii taky utratilo hodně peněz a navíc má tři miliony uprchlíků, což zničí jeho ekonomiku. Poslední důležití jsou Rusové, kteří šest let do Sýrie ostatně také dost investovali a to kvůli vojenské, ale taky ekonomické strategii. Válka s Kurdy jim tyhle vize může totálně zničit, což nedovolí. Kurdové se  totiž bez boje nevzdávají.

Pokud si Kurdové zaslouží stát, proč by nemohla vzniknout i Palestina?

To je ale zcela jiný příběh. Kurdové nejsou ohroženi Tureckem, chtějí jen žít poklidně a normálně. Situace v Izraeli tomu neodpovídá. Ne všichni Palestinci jsou špatní, ale Hamas je zavázán ke zničení Izraele.

A co nezákonné okupování palestinských území Izraelem?

To je námět na celý rozhovor, ale alespoň krátce odpovím. My neokupujeme palestinské území. Do roku 1917 bylo toto území okupováno Osmany, poté Brity. Když se Britové rozhodli odejít, chtěli rozdělit území na dva státy. Arabská liga a Arabové žijící v Izraeli ten návrh odmítli. Začala válka a všechna teritoria, kterým dnes říkáme okupovaná palestinská území, byla okupovaná ilegálně ne námi, ale Jordánskem a Egyptem. To území kontrolovali dvacet let a nevytvořili palestinský stát, ignorovali Jeruzalém. Palestinci to přijali. Území, které jsme si od nich vzali, bylo od Jordánska a Egypta a předtím jim nepatřilo. To je fakt. Byli jsme nuceni jít do války a válku jsme vyhráli. Nezačínejte válku a potom si nestěžujte na to, jak dopadla.

Mnozí tvrdí, že okupování palestinských osad je hlavním důvodem nepokojů v Izraeli...

Osady nejsou důvodem. Ještě předtím, než byl vytvořen Izrael, jsme byli denodenně vražděni. Máme několik menších osad, které jsou jen provokací. Většina Izraelců je proti nim, já také. Všechny ostatní osady jsou v mých očích legální a měli bychom je držet, jestliže bude šance k míru, můžeme zvážit kompromis. Nicméně dnes vládne Hamas a jeho členům nelze důvěřovat.

V Gaze jsme evakuovali všechny osadníky, odveleli všechny vojáky, otevřeli křižovatky a nechali volný průchod do Egypta s minimem kontroly. A víme, jak reagovali. Vypálili všechny synagogy a továrny, které jsme za sebou nechali. Zvolili Hamas, unesli vojína Gilada Šalita a začali nás bombardovat. Po Gaze se to samé mělo stát se Západním břehem Jordánu. No, ale kdo by s takovou odezvou pokračoval? Leda blázen.

Ohledně lidských práv Palestinců se objevují slova jako apartheid, genocida a tak dále...

Apartheid je diskriminace některých obyvatel. Ti nesmí volit, nemají žádná práva. Děje se to v Libanonu, v Kataru i v Sýrii. Takhle tam žijí Palestinci a nikoho to nezajímá. Arabové žijící v Izraeli jsou svobodní, rovní s ostatními, mohou volit. Mnoho izraelských Arabů jsou úspěšní podnikatelé, doktoři, právníci a tak dále. Genocida je masové vyvražďování civilistů založené na etnických důvodech. Víte, kolik Palestinců násilně zemřelo od roku 1947 do dnešího dne? Tedy po sedmdesát dlouhých let? Okolo 36 000 lidí, a to jsme s nimi ve válce. Nazývat to genocidou nebo to přirovnávat k holokaustu je lež, nesmysl a nic víc. Podívejte se na čísla ve Rwandě, v Darfúru nebo v Arménii či Iráku. Tam jde o miliony, tam šlo o genocidy, ale zase, to nikoho nezajímá.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu často hovoří o nebezpečí Íránu. Nemyslíte si ale, že třeba Severní Korea je mnohem větší nebezpečí?

Íránské vůdcovství je nebezpečnější než Severní Korea, ač se to mnoha lidem nezdá. Severní Korea má od roku 2006 jaderné zbraně. Stále je nepoužila. Kdyby to udělala, učiní tak přímo a bude zničena. Írán tak přímočaře hrát nebude. Dá bomby do rukou tajným z jednotek Quds, kteří se o to postarají. Buď s nimi zaútočí sami anebo je jen předají dalším teroristickým skupinám, jako je třeba Hizballáh. Ty je bez rozmyslu použijí a kompletně zničí poslední ideje o bezpečnosti, které ještě máme. Zavládne absolutní strach, a tomu musíme zabránit.

To je důvod, proč Netanjahu nedávno mluvil k Íráncům. Vedle fanatických radikálních muslimů tam vyrůstá mladá generace, která podobné experimenty nechce. Jestli se tihle mladí dostanou k vládě, půjde o počátek nové éry vztahů. Jestli se tak nestane, jsme všichni v nebezpečí.

Naposledy jste varoval před bombovými útoky ve vlacích a vagón londýnského metra se opravdu terčem stal. Co bude dál?

Útoky mohou být nyní namířeny na turistické atrakce či obchodní centra. Buďme připraveni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…