Petice Kocába, Putny, Fištejna, Hřebejka či Menzela za tvrdý postoj k Rusku se dočkala odpovědi. Publicista jim připomněl něco, co neuslyší rádi

17.03.2015 10:21

Na webu altpress.cz se Daniel Veselý vyjádřil k otevřenému dopisu českých intelektuálů, nazvanému burcujícím způsobem: „V Evropě je válka: Neopakujte zradu v Mnichově 1938“. Výzva určená západním lídrům podle něj obsahuje množství značně zavádějících tvrzení.

 Petice Kocába, Putny, Fištejna, Hřebejka či Menzela za tvrdý postoj k Rusku se dočkala odpovědi. Publicista jim připomněl něco, co neuslyší rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

Petice, kterou podepsali například Jefim Fištejn, John Bok, Jan Hřebejk, Michal Horáček, Jiří Menzel, Michael Kocáb, Martin C. Putna, Fedor Gál nebo Roman Joch, pojednává o ruské vině za ozbrojený konflikt na Ukrajině. Stalo se tak prý poté, co občané povstali a svrhli Moskvě nakloněný zkorumpovaný režim. Zcela přitom podle Veselého ignorovali fakt, že prezident Janukovyč měl řádný mandát z voleb, a jeho nástupci nastolili režim otevřeně nepřátelský nejen vůči Moskvě, ale i vůči vlastím, rusky mluvícím obyvatelům.

Aktuální seznam signatářů petice ZDE

Tuto klíčovou událost, bez které nelze pochopit nic, co se stalo poté, naši petenti zcela opomíjejí. Stejně jako chování ukrajinské vlády, nesoucí podle Veselého někdy znaky válečných zločinů, o to šílenějších, že jsou páchány na vlastním obyvatelstvu.

Pro zajímavost: Rozhovor ParlamentníchListů.cz se signatářem petice Martinem Bursíkem

                              Jiný signatář petice Michael Romancov pro ParlamentníListy.cz komentoval přejezd armádního konvoje USA přes naše území

„Signatáři dopisu sugerují, že jde o konflikt výlučně zosnovaný imperiálním Ruskem, bagatelizují jeho podstatu zakalenou černobílou optikou a tvrdí, že Západ se uchyluje k politice „appeasementu”, jakou uskutečňoval ve 30. letech tváří v tvář Hitlerovi,“ píše Veselý. Jemu prý taková analogie přijde nejen zavádějící, ale i vulgární.

Celý komentář ZDE

„Západní země vždy potřebovaly svého „Hitlera“ v různých jeho reinkarnacích, ať už šlo o Noriegu, Husajna, Miloševiće , Ahmadínežáda a nyní Putina, aby ospravedlnily vojenské intervence ne nepodobně jako skutečný Hitler, příkladně při přepadení Polska a rozpoutání nejtragičtějšího konfliktu v historii,“ myslí si autor.

Vměšování Ruska podle něj skutečně není vhodné a odsuzuje je. Velmi by jej však prý zajímalo, kde byli signatáři dopisu, když Spojené státy napadly Irák, Kosovo, Afghánistán nebo Libyi. Nemluvě o opakovaných izraelských agresích do Gazy. „Ani v jednom případě, pokud vím, tyto veřejně činné osoby nevyjádřily semknutý odpor proti agresi a zjevnému zadupávání mezinárodního práva hluboko do země. To obsedantní představa boty ruského vojáka za krkem je jiná káva,“ poznamenal Veselý.

Slovy o hrozbě expanze bezohledného agresora podle Veselého autoři petice podporují vojenskou eskalaci konfliktu. Přitom zcela opomíjejí, že boj s tímto „agresorem“ již dávno probíhá, zejména v podobě demonstrace síly operací Atlantic Resolve, při které v Polsku a baltských zemích operují stovky vojáků americké armády.

„Je až groteskní vidět, že čeští a slovenští veřejní intelektuálové preferují krajně nebezpečnou eskalaci konfliktu, nehledě na skutečnost, že již stávající vojenská reakce západních států může krizi dramaticky vyhrotit,“ zdůrazňuje Daniel Veselý. Jakoby prý sebevědomý Západ zapomněl, že nyní nemá co do činění s bezbrannou Venezuelou nebo Kubou, ale s jadernou velmocí.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…