Advokáti Choděra, Kubíček i Slámová: Šátky na hlavách muslimek můžou být počátkem změny Evropy. Pozor!

29.08.2014 17:39

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová dospěla k závěru, že Střední zdravotnická škola v Praze 10 diskriminuje muslimské studentky, neboť jim nedovoluje ve škole nosit tzv. hidžáb. To vyvolalo vlnu řady reakcí - někteří rozhodnutí schvalují, jiní ho odmítají. Podle advokáta Kolji Kubíčka jde přitom o podobnou (extrémní) rovinu toho, jako by se některé studentky rozhodly chodit do školy v plavkách.

Advokáti Choděra, Kubíček i Slámová: Šátky na hlavách muslimek můžou být počátkem změny Evropy. Pozor!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

ParlamentníListy.cz oslovily ohledně nošení šátků na českých školách hned několik renomovaných právníků a požádaly je o jejich pohled na celou záležitost.

Podle známého advokáta, který na podzim kandiduje do Senátu (za ODS), Oldřicha Choděry, rozhodnutí ombudsmanky spíše situaci ve společnosti zhoršuje. „Staví tak lidi, kteří se o to dosud ani nezajímali, před problém, zda s nošením hidžábu souhlasit, či nikoli. Navíc – i z médií mám pocit, že rozhodnutí téměř každý spíše odmítá a přiklání se k němu hlavně paní Šabatová a dle dostupných informací asi i budoucí školský ombudsman Eduard Zeman,“ řekl ParlamentnímListům.cz Choděra.

Myslí někdo třeba „jen" na hygienické dopady?

Pravdou je, že v poslední době, tím, jak se přiostřuje situace ve světě, narůstají i tendence různých forem nesnášenlivosti. Zda i toto může být pomyslným dalším „polínkem do ohně“, potvrdí blízká budoucnost.  

Choděra však upozorňuje i na další aspekty. „Je třeba přemýšlet i o tom, jaké to vše může mít hygienické dopady. Není tajemstvím, že se na školách velice často mezi dětmi šíří vši, jak se v takové situaci může kontrolovat hlava dívkám, které budou odmítat šátek sundat? Jak se má škola stavit k problému při tělesné výchově?“ uvedl hned několik otázek, které v souvislosti s rozhodnutím známého právníka napadly.

Z hlediska svého oboru však připustil, že v případě nějakého soudního sporu bude zřejmě soud k rozhodnutí veřejné ochránkyně práv Šabatové přihlížet. „Ovšem soud rozhoduje o právech občanů, takže si nedokážu představit, o co by se ve sporu o to, kde a jak nosit muslimský šátek, opíral,“ poznamenal dál Oldřich Choděra pro ParlamentníListy.cz.

Evropané také nevyžadují od  muslimů v jejich zemích nudapláže

Podle něj je přitom dobré mít na paměti, že Evropané, vyjedou-li do některých muslimských zemí, též netrvají na tom, aby tam byly otevírány nudistické pláže, navíc se jejich kultuře přizpůsobují. „Samozřejmě, pokud tam jedu na dovolenou, nebudu se oblékat do jejich tradičního oděvu, ovšem i během krátkodobého pobytu určitá omezení či zvyklosti pro ně typické budu respektovat. Je proto nedobrým signálem, pokud dochází k tomu, že oni to naopak, když k nám přijíždí, respektovat nechtějí,“ varoval Choděra. Toho problém zajímá i proto, že se nyní aktuálně týká školy, která je v pražském volebním obvodu, za který do Senátu kandiduje.

„S názorem Anny Šabatové zásadně nesouhlasím. Na rozdíl od Francie nebo od Belgie, které nošení islámských oděvů zakázaly, je naše republika natolik tolerantní, že na veřejnosti dovoluje islámské oděvy nosit. Demokracie a tolerance přitom předpokládá, že já budu respektovat práva ostatních, ale i oni budou respektovat právo moje. Chce-li někdo navštěvovat naše školy, musí respektovat pravidla, která pro školy platí. Pokud to někomu činí nepřekonatelné obtíže, nebo z nějakých důvodů nechce nebo nemůže, potom nechť se do školy nehlásí,“ uvedl Choděra i ve svém oficiálním vyjádření.

Advokát Choděra: Nejde o diskriminaci

Podle něj tedy požadavek, aby studenti neměli během výuky pokrývky na hlavách, není diskriminací, ale pouze a jenom pravidlem v českých školách. „Nikdo přece nikoho nenutí, aby do našich škol chodil. Muslimské studentky nemohou však požadovat, abychom se podřídili jejich přáním. Přistoupíme-li na požadavky muslimských studentek, hrozí nebezpečí, že za několik let budou požadovat, aby muslimské šátky nosily i ostatní studentky, aby neurážely jejich náboženské smýšlení,“ varoval ještě právník, s více jak čtyřicetiletou advokátní praxí. Jak dodal, při podobných verdiktech je třeba mít na paměti, jak se muslimské náboženství projevuje a jaké to může mít dopady následně pro celou Evropu.

„Tolerance a vstřícnost by měla mít své hranice. Vychází přece z jakési dobrovolnosti. Pokud se však stane, že například ve Francii vloni dobrovolníci vařili a rozdávali lidem bez domova v mrazech polévku a byli pak pranýřováni za to, že by neměla být z vepřového masa, ale z hovězího, aby ji mohli jíst i místní muslimové, je to přinejmenším zvláštní. Dle mého však varující,“ uzavřel Choděra svůj pohled na věc.

Kolja Kubíček připomíná známé: Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti

Nutno dodat, že potíže s identifikací žen, zahalených v šátcích či dalších tradičních muslimských oděvech, zmínil Oldřich Choděra spíše už jen tak na okraj. V tom se shoduje s dalším právníkem Koljou Kubíčkem.

„O identifikaci v první řadě asi tak úplně nejde – i když samozřejmě pokrývky hlavy či případné zahalení rozpoznání toho, o jakého člověka skutečně jde – ztíží. Myslím však, že ten problém je daleko širší a hovořit o něm by se mělo hned z několika rovin. A především mít na paměti jednu starou lidovou moudrost: Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti. To totiž vystihuje mnohé,“ předeslal Kolja Kubíček.

Naznačil tím, že je nutné se přizpůsobit prostředí, v kterém žijeme, nebo do kterého jsme se rozhodli přijít žít. „Mělo by být proto v zájmu takových lidí, aby se snažili nevypadat jinak, nelišili se nějak zásadně a tím i ostatní třeba neprovokovali. Ten, kdo se obléká jinak a demonstruje tím svůj jiný názor na svět, čímž dává najevo, že se tomu světu, v kterém se nachází, nechce přizpůsobit, se patrně neztotožňuje s prostředím – do kterého ale dobrovolně přišel. Stejné to je i na školách. Nikdo přece nenutí, aby do těch škol všichni chodili. Pokud tedy trvají na demonstraci svého náboženství či příslušnosti, asi by měli zvažovat, jak řešit situaci jinou cestou. A ne ho prosazovat a nás tlačit k tomu, abychom se my přizpůsobovali jim,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubíček.

Škola měla právo rozhodnout. Co když teď některé dívky budou chtít provokovat třeba sexy košilkami?

Ten rozhodnutí školy, aby dívky na výuku chodily bez šátků, chápe a považuje ho za rozhodnutí, na které mělo vedení instituce plné právo. „Jak bychom se asi dívali na to, kdyby se nějaká skupina dívek rozhodla, že bude do školy na vyučování docházet v plavkách nebo nějakých sexy nočních košilkách, kterými bude provokovat? I v takovém případě by se objevily snahy rozhodnutí o zákazu tohoto počínání potlačit?“ ptá se Kubíček.    

I advokátka Klára Long Slámová se na sociální síti k dané problematice vyjádřila. Jako jediná ze zde uvedených právnických es však poukazuje hlavně na to, že při nošení šátků, případně burek či nikábu (kdy je žena zahalená zcela), nebude možné dotyčné osoby dostatečně identifikovat. S tím se ostatně v minulých letech potýkaly i jiné země, částečně to připustily i některé muslimské země.

Long Slámová: Nejen identifikace...Jaké postoje zaujmeme dál?

Například v Teplicích začíná být nyní problém kolem muslimů tam žijících, poměrně rozsáhlý a často diskutovaný. Místní zastupitelé tam chtějí prostřednictvím místní vyhlášky prosadit úplný zákaz nošení nikábu, právě proto, aby přestupky páchající muslimky mohli identifikovat strážníci. Jak upozornil server TN.cz Arabové v Teplicích také často dostávají pokuty za porušování dopravních předpisů, poněvadž je většinou zcela ignorují.

„Jsem zvědavá, zda a jak, se i k tomuto návrhu vyjádří paní Anna Šabatová. Osobně vyjadřuji zastupitelům podporu – a to nejen z důvodů identifikačních…,“ uvedla na svém facebookovém profilu Klára Long Slámová.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…