Bojím se eskalace války. Premiér Sobotka varoval občany před novou železnou oponou

03.09.2014 12:02

REPORTÁŽ Konflikt na Ukrajině nelze řešit obchodní válkou, ale diplomaticky za jednacím stolem. Své stanovisko k sankcím vysvětloval premiér Bohuslav Sobotka v Olomouci na předvolebním setkání s občany, kam přijel podpořit místní kandidáty. „Přál bych si, aby Evropa svými kroky hospodářskou situaci ještě nezhoršovala,“ uvedl Sobotka, který varoval před novou železnou oponou.

Bojím se eskalace války. Premiér Sobotka varoval občany před novou železnou oponou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda vláda Bohuslav Sobotka v Olomouci

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Před krajským úřadem rozbili v úterý večer oranžový stan sociální demokraté. Na setkání s občany jako první dostal slovo předseda vlády Bohuslav Sobotka, který přijel do Olomouce podpořit kandidáty do Senátu a komunálních voleb. „Dnes jsem v Olomouckém kraji celý den. Setkal jsem se s občany v Přerově a v Uničově,“ upozornil premiér, který požádal o podporu kandidátů sociální demokracie. „Pamatuji si dobře, že před čtyřmi lety v Olomouci ČSSD vyhrála. Získala nejvíce hlasů od občanů, ale byla odsunuta do opozice, protože se tu dohodly pravicové strany v čele s ODS a ignorovaly skutečnost, že to měla být ČSSD, kdo měl mít šanci nominovat v Olomouci primátora. Je potřeba, abychom věci dotáhli do konce,“ dodal s tím, že město by si zasloužilo právě vládu ČSSD.

Sobotka má v plánu oslovovat voliče v republice

Premiér bude před volbami cestovat. „Myslím si, že by bylo špatné, kdyby se premiér, poté, co vyhraje volby a sestaví vládu, zavřel ve Strakově akademii a mezi lidi nešel,“ uvedl Sobotka. Celé září a začátek října tak předseda vlády využije k tomu, aby projel celou Českou republiku. „Zajímá mě, jak lidé novou vládu hodnotí a co by chtěli. Jak kampaň skončí, tak si sedneme se členy vlády nejen za ČSSD, abychom naše zkušenosti vyhodnotili,“ přislíbil a pak upozornil na valorizaci penzí, zrušení poplatků ve zdravotnictví, porodné na druhé dítě, financování stavby mateřských škol, zvýšení minimální mzdy a zvýšení mezd ve státním sektoru.

Sobotka: Řada lidí se bojí války

Sobotka hovořil o hospodářském růstu v republice. Pak se vyjádřil k ohrožení země v důsledku konfliktu na Ukrajině. „To, co možná ohrožuje prosperitu a hospodářský růst je situace na Ukrajině. Je to něco, co už má bezprostřední dopady na evropské hospodářství a já bych si přál, aby Evropa svými kroky hospodářskou situaci ještě nezhoršovala,“ uvedl premiér s tím, že je potřeba hledat diplomatické řešení konfliktu. Nejde jen o konflikt na Ukrajině, je to také konflikt mezi Evropou a Ruskem a Ruskem a Spojenými státy o to, do jaké integrační skupiny bude Ukrajina patřit. Takové věci se nemohou řešit válkou, obchodními sankcemi a obchodní válkou, ale za jednacím stolem a je potřeba dosáhnout dohody,“ dodal.

Sobotka pak varoval před zhoršením situace: „Velmi se bojím eskalace války, bojím se toho, aby eskalovaly sankce. Nechtěl bych, aby vznikla nová železná opona, která bude na východní hranici Evropy, aby se po 25 letech, kdy se nám dařilo s Ruskem rozvíjet mírové vztahy, došlo ke katastrofě a dalšímu rozdělení.“ Veřejnosti pak vysvětloval, proč nemá radikálnější postoj vůči navrhovanému zpřísnění sankcí.

„Jako premiér se snažím postupovat uvážlivě. Nebudu schvalovat sankce, o kterých nevím, co vlastně představují. Chci, aby Česká republika postupovala zodpovědně a společně s Evropskou unií, ale musíme mít právo ke všem těmto věcem říci vlastní názor. Proto jsem v sobotu odmítl souhlasit se sankcemi, protože jsem neznal jejich přesný rozsah,“ řekl Sobotka. „Teď k sankcím uplatníme připomínky, budeme se snažit maximálně ochránit českou ekonomiku od zbytečných opatření, která by stejně k žádnému rozumnému politickému cíli nevedla. Řada lidí se bojí války a vláda je od toho, aby se snažila v těchto nebezpečných časech republiku ochránit,“ dodal.

V Olomouci chtějí MHD pro seniory nad 70 let zdarma

Kandidátem na olomouckého primátora za ČSSD je Antonín Staněk. „Naše rodinné stříbro, naše historické město se vyprodává, a to způsobem, který není zrovna nejšťastnější,“ upozornil mimo jiné Staněk na předvolebním setkání a představil i další členy kandidátky. „Velkou prioritou pro nás je, aby senioři nad 70 let měli městskou hromadnou dopravu zdarma. Olomouc to nepoloží. Možná nezrealizujeme navíc další předražený projekt,“ doplnil k programu pro Olomouc Staněk. Kampaň přijel podpořit také ministr zdravotnictví: „Odmítáme další experimenty ve zdravotnictví,“ ujistil Němeček, který dál informoval také o plánovaném zlevnění léků. „Potřebujeme vaši podporu, nejsme stranou miliardářů, kteří by si koupili noviny, jež by psaly tak, jak to budeme potřebovat. Potřebujeme vás a věřím, že s vaší podporou naše pozice posílí a budeme moci program prosazovat,“ dodal.

Zaorálek: Francouzi prodávají Rusku válečné lodě

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který také přijel kandidáty podpořit, stejně jako jeho předřečníci vyzval občany, aby přišli k volbám. Vyjádřil se i k mezinárodní politice. „Jsme v situaci, kdy Evropa je obklopena konflikty. Ve středu vyrážíme na summit NATO, kde se bude jednat o tom, jakým způsobem se k tomu postavíme. Chtěl bych podpořit to, co řekl premiér Bohuslav Sobotka. Neexistuje jiné než diplomatické řešení. Nikdo soudný nemůže chtít, aby konflikt eskaloval.“ Podle Zaorálka je vhodné, aby Česká republika pečlivě zhodnotila dopady sankcí. „Je problém, když v Evropě vidíte situace, kdy Francouzi prodávají válečné lodě Rusku a my bychom jim neměli prodávat obráběcí stroje. Musíme vědět, zda sankce mají smysl. To je podmínka suverénního státu. Vezmeme si na zhodnocení čas,“ dodal.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…