ČT mohutně koupala Andreje Babiše závažnými nařčeními. Spočetla mu úplně všechno. A on...

15.07.2014 7:35

Od hnojiv přes nákladní auta, biopaliva až po krokodýlí farmu. Pestrý rejstřík podnikatelských aktivit představují firmy vicepremiéra Andreje Babiše prakticky všude po celé republice. „Jeho Agrofert získal za poslední léta čtyři miliardy dotací a veřejné zakázky za 14 miliard,“ konstatovali reportéři ČT.

ČT mohutně koupala Andreje Babiše závažnými nařčeními. Spočetla mu úplně všechno. A on...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Záběry na Babiše, jak rozdává koblihy v předvolební kampani, pak potřesení rukou s prezidentem republiky a snímky jeho podnikatelského impéria. Vlivný politik je v permanentním střetu zájmů, alespoň tak jeho podnikání versus postavení v politice označil Marek Wollner v úvodu reportáže v pořadu Reportéři ČT. Střet zájmů vicepremiéra Andreje Babiše vyjádřili redaktoři v číslech a spočítali mu jeho firmy i zakázky. „Dosud nikdy u nás nezískal tak významné funkce jeden z nejvýznamnějších podnikatelů v zemi,“ uvedl na úvod reportáže její autor Michael Fiala. Připomenul pak kritiku, která zní na adresu Babiše z Bruselu a popisoval, jak se překrývají jeho ekonomické a politické ambice.

Agrofert je ve všech českých krajích

Andrej Babiš vstoupil do politiky loni, v té době Agrofert podnikal v 10 zemích, kde měl 201 firem. „Agrofert jsem vybudoval od nuly. Agrofert není produkt kuponové privatizace ani divoké privatizace,“ upozornil v pořadu České televize Babiš. Reportéři také spočítali, že u něj pracuje 34 000 lidí a za posledních 10 let vydělal skoro 50 miliard korun. Agrofert je ve všech 14 českých krajích a má celkem 153 firem. Podnikají ve 129 oborech průmyslu, obchodu a služeb. Reportér ČT pak připomenul některé zásadní podniky jako je severočeská Lovochemie, největší výrobce hnojiv v Česku, firma Preol, největší tuzemský zpracovatel řepky a výrobce biopaliv, Agrotec, největší prodejce nákladních aut a zemědělských a stavebních strojů nebo napajedelská Fatra, chemička Deza a Precheza. Do „Babišova“ patří také přední dodavatelé masa, mlékárny, pekárny nebo krokodýlí farma.

V Agrofertu prý funguje kult osobnosti

Se světem politiky se Babišovy firmy potkávají přes veřejné peníze. Dotace dostává od českého státu a Evropské unie. Od roku 1999 dostávalo dotace 94 ze 153 českých firem Agrofertu. Reportér upozornil i na veřejné zakázky od státních, krajských i městských firem. Za poslední roky získal Agrofert zakázky za 14 miliard korun. „Děláte z toho velké sumy, musel byste shromáždit všechny daně a odvody, které Agrofert zaplatil. Vy to zkreslujete,“ reagoval Babiš pro ČT. Redaktoři si ale posvítili i na jeho vztahy k Ministerstvu financí. V této souvislosti nejdřív jmenovali dvě firmy. Pod Ministerstvo financí spadá chemická firma Preol a Čepro, která zpracovává ropné produkty. Čepro zadává veřejné zakázky firmě Preol. Poslední zakázku získala letos 16. dubna. V pořadu pak na střet zájmů Babiše poukazovali právníci, analytici i ekonomičtí novináři. Jeden z nich upozornil i na kult osobnosti. „V Agrofertu existuje zcela nepochybně kult osobnosti Andreje Babiše. Oni dělají vše, co mu na očích uvidí. Komunikuje s nimi,“ uvedl jeden z oslovených ekonomických novinářů. Babiš naopak zdůraznil, že pro Ministerstvo financí pracuje i v sobotu a v neděli.

Babiš koupil noviny, aby redaktoři nelhali

Na střet zájmů obvykle upozorňují média. Jenže v České republice je specifická situace. Babiš ovládl mimo jiné MF Dnes, Lidové noviny i nejposlouchanější Rádio Impuls. I na tuto skutečnost upozornili Reportéři ČT. „Jinak jsem se nemohl domoci práva. Koupil jsem média proto, aby psala pravdu,“ vysvětlil Babiš redaktorům. Jenže reportéři poukázali i na to, že Andrej Babiš bude mít pod sebou také daňové kontroly podniků. A co to může znamenat v praxi, ukázali na příkladu. Babišovi se před časem nelíbilo, jak píše server Echo24 a tak pohrozil finanční kontrolou. Za vyjádření se pak omluvil. Reportéři ČT uvedli, že od ledna do dubna deník MF Dnes útočil na premiéra Bohuslava Sobotku v souvislosti s privatizací OKD, a připomenuli, že Babišovo Ministerstvo financí posílá zástupce do dozorčích rad některých státních společností.

Andrej Babiš střet zájmů vytrvale popírá

Podle zákona o střetu zájmů nesmí politik podnikat. Nic mu ale nebrání, aby firmy vlastnil i poté, co vstoupí do politiky. A tím se řídí i Andrej Babiš. Prodat Agrofert nechce. Andrej Babiš vytrvale konstatuje, že jeho působení ve vládě a podnikatelské sféře nepředstavuje střet zájmů a nejde ani o ohrožení důvěry kontrolních systémů evropských dotací v České republice. Žádné zákony naší republiky prý neporušuje, podniká za stejných podmínek jako ostatní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…