Chceme tady základnu NATO! pozvedli opět hlas čeští umělci. V době, kdy se rozhoduje

28.08.2014 15:22

Plán NATO postavit na východě Evropské unie vojenské základny jako reakci na ukrajinskou krizi většina českých politiků prý vítá. Nedokáží ale už jednoznačně říci, zda by základny Aliance měly vzniknout i v Česku. To se však pranic nelíbí českým hercům. Připadá jim to alibistické.

Chceme tady základnu NATO! pozvedli opět hlas čeští umělci. V době, kdy se rozhoduje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

Jako příliš mlhavý se zdá umělcům postoj českých politiků k tomu, zda by na našem území měly vzniknout alianční základny, a to vzhledem k situaci na Ukrajině. Zatímco totiž prý jak předseda vlády, tak i ministr zahraničí na jednu stranu říkají základnám ano, a pak zase rychle ne, umělci – tedy alespoň ti, které oslovily ParlamentníListy.cz – mají jasno. Být na místě politiků, tak by vojskům NATO do ČR dveře určitě otevřeli. Udělala by to jak zpěvačka a herečka Pavlína Filipovská, tak i režisér Václav Marhoul. ParlamentníListy.cz se jich ale na tuto věc tázaly již před časem, ovšem nyní, když už se ohledně základen NATO u hranic s Ruskem otevírají dveře, se otázaly opět.

ParlamentníListy.cz již od loňského listopadu objektivně a vyváženě sledují situaci na Ukrajině. Souhrn článků ZDE.

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Filipovská: Asi se mi budou smát

Herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská ParlamentnímListům.cz řekla, že je i její postoj v této otázce jednoznačný. Vojska NATO by podle ní měla do ČR rozhodně zavítat. „Já vím, že se mi za tento názor budou smát odborníci, budou mne i mnozí nenávidět. Ale já takový názor prostě mám,“ vysvětlila.

„Mám takový názor už proto, že vím, že v tom nejsem sama. Totiž takové hlasy se ozývají i od dalších politiků, a to hlavně od těch, kterých si vážím. Podle mne jsou to hlasy moudré. I oni říkají, že my se pořád odkazujeme na to, že je mnoho lidí stále hodně alergických na cizí vojska. Že prý jsme alergičtí na to, aby se zde opět objevili vojáci v jiných čepicích než v těch našich. Ale já si myslím, že ono se to nedá slučovat. I já jsem totiž zažila naplno situaci, když sem přijeli ´bratři´ nás osvobozovat. Nikdo je tu nechtěl a byl to přitom dopředu prohraný boj. Právě tehdy jsem měla hrůzu z těch jiných čepic a jiných vozidel a tanků a tupých obličejů, které ani nevěděly, kam s těmi tanky přijely. To ale bylo něco úplně jiného,“ vysvětlila Filipovská.

„Já si myslím, že když jsme členy NATO - což já pro tuhle malinkatou zemi považuji za čest - tak proč, proboha, je sem nevpustit, nezařídit tady pro ně pohodlíčko? Vždyť oni by na rozdíl od těch někdejších našich ´spřátelených vojsk´ nebyli lidi, co by nevěděli, ve které zemi jsou a proč tam jsou. To by byli lidi, kteří by pro nás, ty obyčejné, přece znamenali pocit bezpečí. Já vím, že hovořím jako laik, ale je to můj občanský postoj. Mně by prostě ti kluci v jiných čepicích nevadili,“ zdůraznila.

Podle ní by naši politici měli přestat kličkovat a velení NATO šikovně o základny Aliance požádat. „Já bych to na jejich místě udělala. Šikovně, ne nějak podbízivě, od toho jsou diplomaté ne? Já bych se o to na jejich místě začala zajímat. Ale já té chuti v současném obsazení vlády příliš nevidím,“ dodala herečka a dcera legendárního herce Františka Filipovského.

Marhoul: Základny NATO v Česku? Bylo by to správné!

Režisér a scenárista Václav Marhoul má také jasno.

„Základny NATO v Česku? Já si myslím, že by to bylo správné. Podle mne je důležité demonstrovat, že jsme schopni naplnit článek číslo 5 Washingtonské dohody. To znamená kolektivní obranu,“ vyjádřil své osobní přesvědčení Marhoul.

Čeští politici by ale v této věci i podle jeho mínění měli být aktivnější a o rozmístění vojsk v NATO sami požádat.

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

„Určitě by se měli takto chovat, a to přesto, že nás se ony základny de facto netýkají, neboť nejsme na hranici. Jde tady hlavně o Slovensko, Polsko a pobaltské státy. Politici by ale jasně měli ukázat, že jsou tím pevným článkem, že s tím souhlasí a že to budou podporovat. Je to můj osobní názor. Jediná věc, v čem je problém, tak jsou obchodní zájmy s Ruskem – to je jediné, o co neustále kráčí,“ naznačil Marhoul problém.

„Já si myslím, že úplně stoprocentně by se tyto vazby nepřetrhaly, neboť Rusko bez Západu fakticky nemůže existovat, nemůže hospodářsky růst,“ řekl.

Podle něj by se ale rozhodně měly nějakým způsobem restrukturalizovat základny NATO v Polsku. „Tam jde o to je posílit, nebo nějak restrukturalizovat pro zpevnění jednotek. Tam jsou ale rozmístěny hlavně jednotky rychlé reakce, nejde tedy o základnu klasickou, ale o základnu, kde jsou vojáci rychlé reakce, což jsou speciální vojska,“ doplnil Marhoul.

Politici už prý dávají zelenou

O plánu NATO vybudovat kvůli ukrajinské krizi základny ve východní Evropě mluvil podle britského listu Guardian generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen. „Potřebujete nějaká přijímací zařízení v hostitelských zemích, abyste mohli zajistit tak rychlé posily. Takže to bude zahrnovat umístění dodávek a zařízení s předstihem a přípravu infrastruktury, základen a velitelství,“ řekl Rasmussen v těchto dnech.

„Plán NATO postavit na východě Evropské unie vojenské základny jako reakci na ukrajinskou krizi většina českých politiků vítá, proti jsou pouze komunisté,“ napsal ve čtvrtek navíc k tomu deník Právo s tím, že ale prezident Miloš Zeman je v tomto velmi zdrženlivý.

Zeman totiž na dotaz, zda by i Česká republika měla přemýšlet o zbudování alianční základny na českém území, odpověděl: „Základny NATO je zapotřebí vybudovat v oblasti hraničních států s Ruskou federací, pokud o to ovšem tyto státy samy požádají.“

Připomeňme, že o této věci se šířeji hovořilo již letos v červnu. Právě tehdy se ale čeští politici velmi pohádali, neboť jedni nechtěli, aby alianční základna v Česku vyrostla, druzí naopak tuto myšlenku podporovali. Zvláště poté, kdy ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že je vůči takové možnosti skeptický, protože jsou lidé v Česku na cizí vojska stále citliví.

Rozporuplnou reakci tehdy vyvolal i výrok premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Česká republika nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě," řekl. Později premiér vysvětlil, že odmítá zbudování základny v Česku, ale nemá rozhodně námitky vůči posílení aliančních prostředků v Evropě.

Kníže: Ať vojáci příjdou co nejdříve

Mezi těmi, kteří si myslí, že by vojáci NATO měli do Česka přijít co nejdříve, je například bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

„Abychom jasně odpověděli Putinovi, k čemu vede jeho politika, aby si nedělal iluze, že může naše spojenectví rozložit,“ zmínil k tomu šéf TOP 09 s tím, že naopak vítá slova prezidenta Obamy. „To, že Obama chce posílit v Evropě, je chvalitebný krok, ale my bychom to neměli používat jako výmluvu, proč se sami nestarat o vlastní obranu a jen pozorovat, co Američané dělají,“ řekl Schwarzenberg letos v červnu.

Tehdy na jeho slova reagoval například Jan Burian, básník, písničkář, prozaik a syn českého avantgardního divadelníka E. F. Buriana.

„Já s názorem Karla Schwarzenberga souhlasím naprosto. Myslím, že názor pana premiéra je téměř velezrádný. Protože, co on řekl, tak to vlastně znamená nemyslet na svou obranu. A pokud se někdo neumí poučit z dějin, tak ať se z nich – prosím – poučí teď,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Burian.

Multiinstrumentalista, skladatel, textař a hudební dramaturg Jan Spálený by také nebyl proti tomu, aby se na našem území rozmístila vojska NATO.

„Já nevidím tak daleko jako Karel Schwarzenberg, ale domnívám se, že je dobře, když se i na našem území rozmístí vojska NATO,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz před dvěma měsíci Spálený.

„Samozřejmě, že mne děsí představa válečného konfliktu, neboť jsem zažil konec druhé světové války. Takže to jsou zábrany, které vy, mladí, nemáte. Ale i přesto si myslím, že bude dobře, když se vojenská přítomnost vojsk NATO na našem území posílí,“ dodal tehdy Spálený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…