Co Zeman řekl a co opomněl. Přinášíme první rozbor prezidentova vystoupení před velvyslanci

24.08.2016 17:13

Komentář publicisty a pedagoga doc. Radima Valenčíka k projevu prezidenta Miloše Zemana při setkání s českými diplomaty na Pražském hradě.

Co Zeman řekl a co opomněl. Přinášíme první rozbor prezidentova vystoupení před velvyslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Prezident Miloš Zeman mě svým projevem při setkání s českými velvyslanci zklamal. Proč? Protože bagatelizuje nebezpečí vyvolání jaderného konfliktu s Ruskem, a to přímo z půdy EU a dokonce naší.

Přeháním? Zeman za hlavní nebezpečí považuje rakovinu Islámského státu, která podle invence zasazené do jeho projevu metastázuje. Vtipné a přesné. A děsí i čísla, která uvedl – ze šesti zemí, v nichž významně působil Islámský stát loni, vzrostl jejich počet letos již na 35. Ano. V tom má pravdu.

Ale kdo by si před rokem dokázal představit, že budeme připravováni na akutní nebezpečí atomové války a budeme vyzváni k tomu, abychom si z tohoto důvodu připravili zásoby jídla a vody na deset dní?! (To, že tato výzva zazněla nikoli u nás v EU v ČR, ale u nás v EU v Německu, mě příliš neuklidňuje, spíše naopak.)

Zeman s ironií uvedl, že některé země NATO, které jsou blízko Ruska či přímo sousedí s Ruskem, chtějí základny NATO na svém území. Původně prý mělo jít o brigádu, dnes se jedná jen o praporu, který má zanedbatelný vojenský význam. Jenže podívejme se, co se děje přímo u nás:

* 30. srpna až 20. září bude probíhat na našem území cvičení „Ample Strike“ (česky „Vydatný úder“), které je vlastně nacvičováním prvního jaderného úderu na Rusko. Cvičení bude probíhat s použitím strategických bombardérů USA a vůbec není „ošetřeno“, že na letadlech nebudou jaderné zbraně hromadného ničení (nikoli jen taktické).

* 17. září až 18. září Dny NATO a Dny Vzdušných sil AČR za účasti nejmodernějších taktických letounů NATO, což může být zneužito k doplnění techniky v případě, že „Vydatný úder“ přestane být „jen“ nacvičováním prvního jaderného úderu na Rusko.

* K tomu současné vyvolávání napětí a vojenských střetů na hranicích Ukrajiny s Ruskem včetně gradujícího použití v dané oblasti zakázané těžké techniky.

Pokud (slovy Kmoníčka převzatými a rozvinutými Zemanem) je Ukrajina jen chřipka, ale Islámský stát metastázující rakovina, pak z provokací vůči Rusku, ke kterým je zneužíváno i naše území, se může velmi rychle vyvinout fatální mozková příhoda. Rychlý konec. A kádéčka (pro nepamětníky = balený soubor konzerv sloužících k zabezpečení vojáka potravinami na jeden den) nám budou k ničemu. Zeman má pravdu, když ve svém projevu říká, že Putin není blázen, a že se ho tudíž nemusíme bát, že on Pobaltí nenapadne. Obávám se však, že totéž nelze říci o straně, která napětí s Ruskem provokuje. Jako kdyby Zeman její přehmaty a fauly neviděl, resp. decentně, i když s trochou sžíravé ironie je viděl jen v oblasti neúspěšného tažení proti militantnímu islámu.

Možná však, že Merkelová, která si svou návštěvu z hlediska výše uvedeného dokonale načasovala, Zemana a nás všechny uklidní. Že přijíždí jako posel míru a dobrých zpráv. Že nebude vybrané účastníky osobních setkání v předstihu informovat, že je nutné počítat s ruskou provokací, na kterou bude muset přijít rázná odpověď. A to i s použitím jaderných zbraní. Že neupozorní účastníky schůzek na to, aby si tito vyvolenci ani netroufali pomyslet, že provokuje někdo jiný než Putin.

Pokud se týká blízkovýchodní politiky, tam byl Zeman výborný, jako tomu bylo doposud vždy. Ale jak jsem již zmínil, divím se, proč si sám sobě nepoloží otázku, proč tam naši spojenci za naší aktivní účasti postupují tak neefektivně. To je přinejmenším zarážející. V jeho projevu to zaznělo jen okrajově, když zmínil, že podle německé zpravodajské služby je z milionu „merkelovských“ uprchlíků, které Německo přijalo, 15 tisíc aktivních bojovníků Islámského státu.

Myslím, že pobavily i jeho trochu populistické výpady vůči normalizující se EU v oblasti inkoustu do laserových tiskáren a traktorových sedaček. Ale je asi posláním politika takovéto blbosti zesměšnit, a získat tím politický kapitál. Ostatně prezidentské volby se přibližují a i na to je třeba myslet.

Doc. Radim Valenčík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: .

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…