Co to je do hajzlu za populismus? Ekonomové se vysmáli programu ODS

13.09.2013 4:44

ODS přišla s prvním bodem své kampaně, který nese název První byt a první práce. Vysmála se mu nejenom lídryně pravicového volebního bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková, ale často i pravicoví ekonomové a politici.

Co to je do hajzlu za populismus? Ekonomové se vysmáli programu ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

ODS v kostce nabízí, že absolventi, kteří začnou do třech měsíců po skončení školy podnikat, budou osvobozeni od daně z příjmu. Dále, když firma zaměstná absolventa, který je šest měsíců bez práce, získá na něj 80procenntí úlevu z platby sociálního pojištění. Dále občanští demokraté navrhují, že by lidé do věku třiceti let neplatili daň z převodu nemovitosti.

Husákovy děti ODS

„Blok Hlavu vzhůru! vítá volební program ODS ´První práce, první byt´. Jsme nadšeni tím, jak ODS vyklidila pole všem, kteří věří ve svobodu, individualitu, osobní zodpovědnost, férové podmínky a poctivou práci. Představa, jak mladí lidé, plní síly a odvahy, spoléhají na pomoc státu, vyvolala vzpomínky na socialistické novomanželské půjčky pro Husákovy děti. Je vidět, že lídři ODS se slzou v oku zavzpomínali na svá mladá léta tuhé normalizace a zcela pohřbili pravicové volební myšlenky. Volební blok Hlavu vzhůru důrazně prohlašuje, že mladým lidem nedá první byt ani první práci, ale vytvoří takové podmínky, aby mohli bez zbytečných administrativních překážek rozjet vlastní podnikání a na byt si vydělat,“ uvedla Jana Bobošíková.

ParlamentníListy.cz oslovily pravicové ekonomy i politiky, zda taková opatření nemohou na trhu poškodit a z trhu vytlačit starší, než v návrhu preferované, občany a zda není lepší ulevit v zátěži úplně všem občanům, nejenom části.

Cesta ODS do levicového pekla bývá dlážděna dobrými úmysly

„Je to selektivní záležitost a nesystémové řešení, ačkoli pro některé lidi. Kteří nedomyslí ekonomické důsledky, to může vypadat hezky. Bavil jsem se o tom i se svými studenty a ti sami říkali, že do tří měsíců začít podnikat je nerealizovatelné. Rozhodně to není pravicový návrh a neřeší ekonomickou situaci v České republice, ani mladých,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík.

„Jsem k podobným selektivním úlevám dost skeptický. Daně mají být pro všechny stejné bez ohledu na věk. Je to diskriminace lidí, kteří do toho nejsou zahrnuti,“ míní ekonom Marek Loužek z Institutu Václava Klause.

Podle Lukáše Kovandy z VŠE a think-tanku Prague Twenty jakékoli opatření, které zasahuje do trhu ´shora´, někomu nahrává a někoho poškozuje: „ODS tímto návrhem zjevně cílí na mladý elektorát. Politicky jej chápu, neboť ČSSD vyrukovala s až vyhroceně populistickými sliby – populistickými zvláště k přihlédnutím ke stavu českých veřejných financí. A ODS zkrátka musí nějak reagovat. Z ekonomického hlediska je ovšem návrh diskutabilní, jelikož zvýhodňuje jistou část populace – byť jistě opodstatněně a předpokládám i s dobrými úmysly.“

„Řečeno s nadsázkou: cesta do levicového pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. V tomto světle není návrh ODS autenticky pravicový. Takovým opatřením by byly návrhy razantně omezující přerozdělování veřejných peněz, snižující daně, vnášející dlouhodobou stabilitu do daňového prostředí a podobně,“ dodal Kovanda.

To je do nebe volající provokace! Vždyť ODS zvýšení daně nedávno podpořila!

Bývalý ekonomický expert ODS a exposlanec ODS, nyní lídr Hlavu vzhůru v Jihočeském kraji!, Michal Doktor se z návrhu ODS úplně zhrozil.

„To je do nebe volající provokace! Před třemi týdny hlasovala ODS pro zavedení cenových map a opětovné zvýšení daně z převodu nemovitosti, respektive její zrušení a nahrazení novou daní – daní z nabytí nemovitého majetku! Každý, kdo umí listovat a číst v novém zákonu a jeho vyhlášce, ví, jaké peklo – administrativní i finanční tento zákon chystal. Přestaňte prosím vymýšlet výjimky a nezvyšujte daně!“ napsal Doktor. Ten přivítal, že Senát zákon z dílny Miroslava Kalouska a podpořený ODS ve čtvrtek odmítl.

Podobný názor sdílí i ekonom i předseda Strany svobodných občanů Petr Mach: „Výhoda pro jedny vždy znamená poškození druhých. ODS prosadila společně s TOP 09 zvýšení daně z převodu nemovitosti ze tří na čtyři procenta, takže výhoda pro jedny by byla vykoupena vyšším zatížením ostatních. ODS prosadila ´solidární přirážku´ na daň z příjmu fyzických osob, takže výhodu pro jedny zaplatí druzí. Jediným spravedlivým a ekonomicky rozumným by bylo snížit daně všem, jak chtějí Svobodní. Není rozdíl v plánech ODS a ČSSD: dotace, úlevy a vysoké daně.“

ODS se podílí na zločinu na lidech

„V tomto návrhu ODS opět předvádí brutální sociální inženýrství. Divím se, že do nárokových parametrů pro úlevu nepřidali ještě sexuální orientaci. Jediný správný a pravicový přístup jsou přece nízké a jednoduché daně jednotné pro všechny firmy všech velikostí a všechny občany bez rozdílu věku, pohlaví či barvy pleti. To jediné spolehlivě sníží cenu práce a nastartuje ekonomiku,“ říká spoluzakladatel Hlavu vzhůru! Boris Šťastný.

„A úlevy na daň z převodu nemovitosti? Ta samotná daň je přece zločin na lidech. Jako poslanec jsem navrhl její úplné zrušení, protože podruhé zdaňovat majetek pořízený z už jednou zdaněných peněz a omezovat svobodné nakládání s ním mohou chtít jen komunisti. To zrušení se bohužel už nestačilo projednat. Teď ODS navrhuje jen další a další výjimky, další zaplevelení již tak zahnojeného daňového systému. Fuj tajbl,“ dodal Šťastný.

„ODS by měla vystupovat proti dani z převodu nemovitosti bez výjimek!“ uvedl stručně člen NERV a docent ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz.

Ekonom Tomáš Munzi z VŠE míní, že zásadní a systémové pro trh s nemovitostmi a dostupnosti bydlení pro mladé je liberalizace a depolitizace územní a stavební regulace: „Její míra dusí českou ekonomiku a stavebnictví a má asociálnídůsledkyy pro mladou generaci“.

Bože, jak hluboko ODS klesla...Co to je do hajzlu za populismus?

„Je vidět, že ODS nevím kudy a kam a tento návrh je výraz zoufalství. Je to samozřejmě v rozporu s tím co ODS kdysi prosazovala a měla by prosazovat, tedy snižovat daňovou zátěž všem, a nevytvářet další výjimky. Místo toho, aby snižovali počet výjimek a sjednocovali a zpřehledňovali daňový systém, tak do něj vnáší další nesystémové kroky a výjimky. Tento přístup není pravicový. ODS tedy nadále pokračuje v realizaci levicové politiky. Jakmile dáváte výhodu někomu, tak je to na úkor někoho jiného, a to je levicové. ODS by si měla říct: Bože, jak hluboko jsem klesla,“ řekl redakci exministr financí Vlastimil Tlustý.

„Myslím, že dobře tento nový program ODS vystihuje citát člena ODS Dušana Makovského na facebooku: "Co to je do hajzlu za populismus? Sem vstoupil k socanům, nebo co?" ODS se svými sliby i politikou výrazně podobá ČSSD. ODS na začátku tohoto roku prosadila zvýšení daně z převodu nemovitostí ze tří na čtyři procenta. A nyní jde do voleb s tím, že selektivně některým lidem daň odpustí. To může udělat jedině socialistická pravice. Autentická pravice naopak trvá na tom, aby daně byly nízké pro všechny bez rozdílu a ne pouze pro vybrané skupiny obyvatel. Pěkně se na tom ilustruje rozdíl mezi Svobodnými a ODS,“ říká ekonom a lídr Svobodných v Královéhradeckém kraji Vít Jedlička.

Jedlička připomíná, že Svobodní mají v programu úplné zrušení daně z převodu nemovitostí, daně dědické, daně darovací a spotřebních daní z plynu, elektřiny a uhlí s ohledem na skutečnost, že tyto daně jsou pro stát i daňové poplatníky administrativně drahé a jejich výnos pro státní rozpočet nízký.

„Svobodní mají také za cíl, poté vyrovnají rozpočet, úplné zrušení daně z příjmu. Stát dnes lidem z platu bere různými daněmi více jak 50 procent jejích příjmu a s tím je potřeba něco dělat. Situace kdy třetí nejbohatší Čech Andrej Babiš dostane 50milionovou dotaci od EU na stavbu svého ranče není normální a lidi by měli vážně zvážit jestli současné aktivity státu nevyžadují zásadní redukci,“ zlobí se Jedlička.

Snižovat se má nezaměstnanost všech

Podle exposlance ODS a lídra Hlavu vzhůru! v Královéhradeckém kraji Miroslava Jeníka by se měla zátěž snižovat všem bez ohledu na věk. „Velmi riziková skupina z hlediska zaměstnanosti jsou lidé nad 50 let, ženy samoživitelky a lidé s postižením. Ať se mladým pomáhá, ale jsem-li mladý, jsem silný a dokážu si přece pomoci sám. ODS používá termíny dotace, což je typicky levicový pojem,“ dodává.

Z programového návrhu ODS ale nejsou nadšeni ani někteří občanští demokraté. „Považuji za chybu hospodářské politiky dělit nezaměstnanost na problém ´mladých´a neproblém ´starých´. Jde o celostní problém, který musí být také řešen celostně – politikou podporující hospodářský růst jako jediné cesty jak bojovat s nezaměstnaností kohokoli. Jít cestou výjimek a výhod pro vybrané skupiny považuji za nesprávné,“ uvedl europoslanec ODS Ivo Strejček.

ODS by měla bojovat za snížení daní, které zvýšila

„Samozřejmě, že selektivní daňové zvýhodnění je nespravedlivé a není vyloučeno, že nám ho novináři otlučou o hlavu s tím, že si kupujeme mladé voliče. Na druhou stranu ve srovnání se socialisty, komunisty či kryptokomunisty je to jen nejmenší zločin, kterého se před volbami kdo dopouští. Levicové a populistické nadbíhání voličům od socialistů a komunistů je a bude neuvěřitelné a stane se definitivním hřebíčkem do rakve pro naše veřejné rozpočty. TOP 09 s pravicovou daňovou politikou nepřijde a s ohledem na uplynulé čtyři roky ani nemůže, protože by ji to nikdo nevěřil. Takže ODS zůstane se svými návrhy na pravici jedinou aspoň trochu autentickou stranou a proto ODS fandím,“ říká exposlanec ODS Pavel Bém.

„Úlevu na sociálním pojištění jako aspoň drobný motivační stimul pro řešení rostoucí nezaměstnanosti považuji za supr nápad, bohužel s ním nejspíše zůstaneme s pár poslanci ve sněmovně sami. Měli bychom se také přihlásit ke spoluzodpovědnosti za iracionální a zcela nepravicové zvýšení složené daňové kvóty v posledních čtyřech letech, hodit je na hlavu Miroslavu Kalouskovi jako hlavnímu viníkovi a zavázat se voličům, že uděláme vše proto, abychom tuto nesmyslnou daňovou zátěž opět snížili a vrátili na stav aspoň roku 2006. Pak bychom se konečně stali skutečnou pravicovou autentickou ODS – na pravici jedinou takovou stranou. A voliči by se k nám možná vrátili. Aspoň ti podnikaví, aktivní a nezávistiví. O takové jsme vždy také stáli. Nikoli o ty druhé: líné, rovnostářské, závistivé, pasivní. Ti ať si volí socialisty, komunisty, zemanovce anebo TOP 09 s ´nezávislými starosty,“ dodal Bém.

Nikdo se o tom s občanskými demokraty nebavil

„K prezentovanému programu ODS se nechci příliš vyjadřovat. Nevím o tom, že by se o zatím prezentovaných návrzích vedla někdy v minulosti v členské základně nějaká širší diskuse a nebo, že by současně prezentovaný program vycházel z návrhů nějak prezentovaných na celé šňůře nedávných ´ideových konferencí´ ODS. Vnímám to tak, že aktuální volební nabídka vzniká v úzkém kroužku těch, kteří přivedli ODS svou minulou politikou k těmto předčasným volbám, ti také za ni nesou odpovědnost. Já sám cítím aktuální programové priority pravicové strany trochu jinde než jen v nadpisu příběhu života a supermarketové nabídce nějakých akčních slev a výhod, ale koho by právě prezentované opatření mohlo nějak poškodit, jak se ptáte, mi není jasné. Stejně tak mi ovšem není úplně zřejmé, komu by mohla opravdu pomoci,“ uvedl exposlanec ODS Aleš Rádl.

„Nemyslím si ale, že je úplně špatné, pokud ODS tímto svým aktuálním programovým vymezením chce znovu veřejnosti sdělit, že svou politikou chce podporovat určité konkrétní chování konkrétních společenských skupin, protože tyto skupiny to od ODS snad ještě očekávají. Každopádně je tento nový přístup podstatným a pozitivním posunem proti období, kdy Nečas dostal politiku ODS zcela do vleku nenapravitelného lidovce Kalouska a škodil všem, a to plošně,“ dodal Rádl.

Je to dobrý nápad

Někteří ale návrh ODS hájí. „Ulevit někomu od daní je lepší než danit všechny stejně. Samozřejmě ulevit všem by bylo ještě lepší, ale to je dnes asi politicky komplikované,“ uvedl rektor CEVRO Institutu Josef Šíma.

„Nezaměstnanost absolventů je velký problém a navrhovaná opatření mohou být jednou z cest k řešení,“ myslí si předseda Unie malých středních podniků ČR a exposlanec ODS David Šeich.

„Myslím si, že návrh ODS má logiku, protože právě na začátku produktivního života je nejvíc potřebné mít malou daňovou a odvodovou zátěž. Nepřejeme si dopadnout jako jižní státy EU, kde je nezaměstnanost mladých kolem 50 procent,“ uvádí europoslanec ODS Hynek Fajmon.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…