František Bublan: Průjezd kolony USA rozděluje národ jako volba prezidenta. Nemusíme mávat vlaječkami, ale pojměme to tak, že Američané nám chtějí dát najevo partnerství

19.03.2015 15:35

Exministr vnitra a současný senátor za ČSSD František Bublan prostřednictvím ParlamentníchListů.cz vybízí občany, aby plánový přejezd konvoje USA pojali jako běžnou a normální věc. Protestovat je dle něj možné, ale nelze porušovat zákon.

František Bublan: Průjezd kolony USA rozděluje národ jako volba prezidenta. Nemusíme mávat vlaječkami, ale pojměme to tak, že Američané nám chtějí dát najevo partnerství
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

I Vy jste z pozice ministra vnitra musel kdysi řešit zásahy policistů vůči lidem, kteří v určitých chvílích projevili „občanskou neposlušnost“. Mám na mysli kupříkladu zásah policie na technoparty CzechTek. Proto by mne zajímalo, zda se dá předjímat, jak se policie bude chovat vůči lidem, kteří budou protestovat v blízkosti projíždějících vojenských vozů americké armády. Konvoj americké armády má přes naše území přejet na přelomu března a dubna ve třech kolonách, a jak jsme již zmínila, někteří protestující se chystají házet na Američany rajčata, anebo vajíčka...

Nejsem nadšený z toho, že průjezd americké kolony vyvolává rozporuplné reakce veřejnosti a v podstatě rozděluje národ. Vidím zde paralelu s volbou prezidenta, kde jsme všichni chtěli všelidové hlasování a výsledek nás rozdělil na dvě téměř nesmiřitelné poloviny. Stejně tak jsme chtěli do NATO, abychom měli záruku bezpečnosti, a nyní máme problém s projetím kolony, která mimochodem pojede ve třech směrech, a navíc bude členěna do několika skupin, aby výrazněji nenarušila veřejnou dopravu.

Máte nějaké informace k tomu, jak Policie ČR a zejména Vojenská policie bude proti těmto „zlobivým občanům“ zasahovat? Existuje nějaký řád pro to, jak se lidé, co chtějí proti americkým vojskům protestovat, mají chovat?

Mohu připustit určitou spektakulárnost celé akce, ale proč skrývat a utajovat přesun aliančních partnerů? Před kým tuto záležitost skrývat? Před námi samými, aby nás naše rozhodnutí nepohoršilo, nebo abychom neprovokovali Rusko? Naopak mi to připomíná chování Putina, který celý rok popíral přítomnost a působení ruských vojáků a speciálních sil na Krymu, aby potom přiznal, že tomu tak bylo.

Když protestující poruší nějaký zákon, co je v tomto případě čeká? Třeba pokud opravdu budou na vozidla Stryker házet vajíčka, anebo si lehnou před vozy obrněnců, bylo by to podle českých zákonů vykládáno jako výtržnictví, či poškozování cizí věci? Jaké pravomoci má v tomto případě Vojenská policie a jak by proti takovým „neposlušným“ lidem postupovala?

Vyjádřit nesouhlas s touto akcí, stejně tak nesouhlas s americkou politikou může každý z nás, demokratické zákony nám to dovolují a stejné demokratické zákony nám vymezují, jakým způsobem to můžeme udělat, abychom např. nenarušili dopravu, neohrozili někoho na životě apod.

Co – obecně musejí naopak dodržovat na našem území příslušníci cizí armády? Mají vymezeno zákony, jak se k českým občanům mají chovat? A co nesmějí v žádném případě udělat?

Stejně tak američtí vojáci musí dodržovat naše zákony a dopravní předpisy, musí projít celní a hraniční kontrolou, nemají žádná privilegia.

KSČM a také občanská iniciativa NE základnám hodlá příští sobotu 28. března na Václavském náměstí protestovat proti přítomnosti cizích vojsk na našem území. Jak se vlastně na tyto obecné protesty díváte? Máte pochopení pro ty občany, kteří si nepřejí, aby po našem území přejížděla těžká vojenská technika a USA zde tímto demonstrovala svou „alianční jednotu“?

Nemusíme před americkými vojáky mávat vlaječkami, nebo je vítat květinami, ale můžeme celou věc pojmout jako normální záležitost a připustit, že Američané nám tím viditelným průjezdem chtějí dát najevo, že jsou naši partneři, že s našimi vojáky cvičí, působí v krizových oblastech a jsou připraveni plnit společné dohody, např. článek 5 alianční smlouvy. Ostatně již nemálo cvičení společných aliančních sil na našem území proběhlo, a to za přítomnosti většího počtu vojáků a techniky, a nikoho to nepohoršilo, žádné demonstrace se nekonaly.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…