Jsme ve válce s Romy, říká Samková

08.07.2012 8:46

Advokátka Klára Samková, která obhajuje útočníky z Nového Boru, uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz, že na severu Čech je v podstatě válka. Zastánkyně Romů také zatím neví, zda bude moci ve své obhajobě pokračovat – soud ji odvolal, podala stížnost, ale rozhodnuto zatím není.

Jsme ve válce s Romy, říká Samková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Podle Samkové jsou velmi důležité rozpory ve výpovědích obviněných Romů. „Nikdo se už ale neptá, jestli jsou ty výpovědi v kontradikci. Ta kontradikce údajně spočívá v tom, že dva z těch lidí tvrdí, že tam vůbec nebyli, a jeden tvrdí, že tam byli. Ale oni neříkají "My jsme to neudělali, udělal to on." To nikdo neříká a ani to z toho nevyplývá. To nejsou, abych tak řekla, sčítatelné položky. Kdo kde byl a co dělal, to se objasní například ze záznamů kamer,” říká advokátka.

Samková chce Romy hájit také proto, že odmítá, aby se lidé nadále nezabývali souvislostmi, ale pouze výsledkem. To se podle ní u novoborského útoku děje – má se jednat o odstrašující příklad. „K takovým věcem docházet bude. A bude k nim docházet čím dál častěji, protože bohužel státní zastupitelství stejně jako vláda nepochopilo, že jsme ve válečném stavu. Už máme válečnou zónu, ta je jasně daná, máme zvláštní jednotky, které v této zóně operují, a máme nepřítele,” myslí si.

Advokátka rozhodně odmítá srovnávání Nového Boru se žháři z Vítkova. Tam se podle ní jednalo o jednoznačný rasový útok, zatímco Romy s mačetami považuje za vyústění dlouhodobého konfliktu. „To, že to bylo vysoce nešťastné, a že je to nepřípustné a neadekvátní, na tom se shodneme všichni. Ale rozhodně penalizace tohoto druhu nepřinese zlepšení situace. Naopak, jenom se to zhorší,” dodává Samková v rozhovoru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…