Kladivo na bohaté? Věta uniklá z ministerstva vyvolala zděšení

07.02.2014 6:35

Soused má nové luxusní auto, kolega v práci si užívá dovolenou na Maledivách, přítel kamarádky jezdí pravidelně na golf a ona si může dovolit hospodyni. I právě podle takových znaků je možné rozpoznat člověka s nezdaněnými příjmy. Vládní strategie, jejímž cílem je zabránit daňovým únikům, se chce totiž zaměřit také na lidi, jejichž životní úroveň zjevně neodpovídá jejich příjmům. Ale jak je poznat? Řešení rozpracoval tým Ministerstva vnitra nazvaný Progres.

Kladivo na bohaté? Věta uniklá z ministerstva vyvolala zděšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

Jak přitvrdit v boji s daňovými úniky? Společná skupina Ministerstva financí, policie a celní správy, která by dle informací serveru Česká justice za tímto účelem měla vzniknout, má využít práci speciálního týmu Progres, který působil při Ministerstvu vnitra. Tým vytvořil patnáctistránkovou strategii, ve které popisuje mimo jiné to, jak je možné poznat ty, kteří si žijí nad poměry a nad rámec možností, jež uvádějí v daňovém přiznání.

„Úprava obsahuje výčet prvků, které životní úroveň zvyšují, např. existence domácích zaměstnanců, luxusní auta, lodě, letadla, účast v golfových klubech, loveckých společnostech apod. – podle příslušných tabulek pak správce daně na základě šetření, které prokáže vyšší životní styl, než jaký odpovídá příjmům, zvýší základ daně z příjmu a vyměří vyšší daň,“ uvádí se v materiálu, jehož plné znění server publikoval.

Oživuje se česká vlastnost - závist?

Správce daně by tedy v budoucnu měl takové lidi dodatečně zdanit, pokud nedokáží, jakým způsobem si legálně vydělali. Ale do domovů berňáky lidem většinou nevidí. Proto se někteří právníci i politici děsí: Otvírá se tu velký prostor pro udavače.

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

„To je strašné, tady se oživuje nejnižší lidská vlastnost, v České republice velmi rozšířená, která se jmenuje závist,“ řekl advokát Jaroslav Ortman ParlamentnímListům.cz. Lidé by se podle něj změnili v různé tajné policisty a udávali by sousedy, kteří pořádali nákladnou zahradní párty. „Pokud důvodem k prověřování člověka bude třeba to, že hraje golf, tak je to na odstěhování na Mars. To není normální,“ nemůže známý právník uvěřit, že takovým způsobem chce vládní koalice zvýšit výběr daní.

Když nekradete, do vašeho majetku dnes nikomu nic není

Podle současné legislativy musí orgány činné v trestním řízení dokazovat, že majetek pochází z trestné činnosti. Jinak nikomu není nic do toho, jak kdo svého majetku nabyl. Zákon zatím říká, že policisté mají nárok na informace od Ministerstva financí pouze tehdy, pokud je zároveň podáno trestní oznámení. Kvůli spolupráci útvarů by tedy bylo nutné změnit zákon č. 253/2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Nepřiměřený vpád do oblasti osobních svobod

Místopředseda ODS a starosta středočeské obce Líbeznice Martin Kupka se obává, že by tento krok mohl být dalším nepřiměřeným vpádem do oblasti osobních svobod. „Společnost má nadále stavět na presumpci neviny. V okamžiku, kdy budeme stavět nové a nové zákony, které budou celé společnosti podsouvat, že člověk má dokazovat, že něco nespáchal, tak to pozitivní posun není, protože nabourává elementární důvěru v celé společnosti,“ je přesvědčen Kupka. Upozornil, že pro politiky až do úrovně starostů a místostarostů na malých obcích platí povinnost majetkových přiznání. „A je na veřejné kontrole, aby sledovala důsledně, že se v jakékoli úrovni neděje nějaké nepřiměřené obohacení. Jsme opravdu v situaci, kdy nám na úrovni politiků nechybí nástroje, jak to dokumentovat a jak případně ukázat na toho, kdo by využíval politiku k osobnímu obohacení místo služby,“ ujistil ParlamentníListy.cz Kupka, že základní princip, kterým se řídí evropská civilizace, a to je respektování presumpce neviny, se měnit nemá.

Presumpce neviny se nesmí změnit v presumpci viny

Pokud by mělo dojít k vyvrácení základního principu neviny, tak by to podle místopředsedy ODS určitě dobré nebylo. „Tenhle princip máme obhajovat, protože dokazovat, že někdo něco neudělal, je nemyslitelné. Policie má mít nástroje, aby byla schopna důsledně prověřit a před soudem dokázat, pokud se někdo dostal k majetku nelegálním způsobem. A tady platí, že společnost má posilovat důslednost a efektivnost těch nástrojů. Ale nesmí to obrátit do pozice, kdy by se presumpce neviny změnila v presumpci viny,“ odmítá myšlenku vládní koalice představitel ODS.

Už dnes musíme odhalit majetek, aby nám ho stát zdanil

Podle poslankyně KSČM Zuzky Bebarové-Rujbrové se nedá říci, že by bylo v budoucnu důkazní břemeno na tom, kdo majetek má, aby prokázal, jak ho získal. „Já bych to nenazývala důkazním břemenem, vždyť už dnes nám daňové zákony ukládají celou řadu povinností, kde my musíme vyvinout iniciativu, kdy my musíme odhalit majetek státu a stát nám ji zpoplatní ve formě daní. Jde spíš o určitou formu uložené povinnosti občanovi informovat o tom, z čeho mu má stát daň vyměřit,“ objasnila komunistická poslankyně.

Ne každý, kdo hraje golf, je ničema

Advokát Jaroslav Ortman prohlásil, že vždycky budou existovat lidé, kteří budou mít vyšší a nižší příjmy. „Ale to přece neznamená, že ten, kdo má drahé auto nebo hraje golf, je nějaký ničema,“ podotkl. Nepovede to postupně k tomu, že když se někdo bude mít lépe, bude muset dokazovat, proč se má lépe? „To vede spíš k tomu, aby se nikdo neměl lépe. Já jsem pro zavedení finanční policie, to je správný krok. Ale snaha vybrat více daní nemůže vést k tomu, že někdo bude hlásit své sousedy, že je viděl hrát golf. To by byl blázinec,“ odmítá situaci, kdy by musel každý dokazovat, jak přišel k autu, jestli mu na to dal strýc nebo teta. „To už zavání opravdu dobou minulou,“ odmítá návrat k časům slídících domovnic a zapšklých domovních důvěrníků, kteří sledovali a udávali své sousedy a užívali si moci nad nimi.

Právníci navíc upozorňují, že podle současné legislativy se dary od příbuzných v první a druhé linii danit nemusí. Jde nejen o dary od dětí, rodičů, prarodičů a manželů, ale i od sourozenců, synovců, strýců, zeťů, snach, tchánů a tchyní, nevlastních dětí i nevlastních rodičů a osob, které žily nejméně rok před převodem majetku ve společné domácnosti.

Petice se 150 tisíci podpisy volá po majetkových přiznáních

Jaroslav Ortman upozornil, že v mnoha případech navíc ani nebude možné, aby člověk dokázal, jak ke svému majetku přišel. „Nikdo neměl povinnost si schovávat doklady. Mám mít doma šuplík s doklady, že jsem si koupil vysavač?“ ptá se právník.

Komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová říká, že obsah materiálu nezná, aby mohla říci, že strategie je jednoznačně dobrá. „Ale ten cíl nepochybně dobrý je. V minulosti k něčemu podobnému směřovaly naše opakované návrhy na majetková přiznání, jež by mohly posunout rozkrytí majetku lidí, kteří si žijí nad poměry,“ uvedla ParlamentnímListům.cz. A poukázala na to, že i veřejnost volá po zavedení majetkových přiznání, jak dokazuje petice se 150 tisíci podpisy, kterou ve sněmovně před pár dny osobně převzala.

Body občanům za udání? To si nepřeju, říká komunistická poslankyně

Ani politička KSČM si prý nepřeje, abychom se dostali do stadia, že budeme dávat body občanům, kteří udají svého souseda. „Já bych viděla prostor pro finanční úřady a jejich kontrolní činnost. Nemyslím, že by se to řešilo jen na základě oznámení. Ostatně ty berňáky i dnes provádějí prověrku přednostně tam, kde jsou upozorněny na nějaké daňové nesrovnalosti. Jestliže budou svou funkci plnit finanční úřady a finanční policie, a jak jsem zaslechla, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš o jejím zavedení uvažuje, nemyslím, že by se měli vzájemně udávat občané,“ konstatovala Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Většinou finanční úřady prověřují nesrovnalosti na udání už dnes

Ale jak finanční úřad přijde na to, že někdo má luxusní auto, i když tomu jeho příjmy neodpovídají? „Co vám mám říkat, většinou právě na udání, tak už to funguje dnes,“ nerada připustila poslankyně KSČM. Na nesrovnalosti mezi příjmy a daňovými přiznáním prý přijdou úředníci buď při namátkové kontrolní činnosti, a finanční úřady ji podle Zuzky Bebarové-Rujbrové provádějí méně, než by bylo žádoucí, druhá cesta je ve spolupráci s dalšími institucemi. „Bankovní tajemství asi neprolomíme, ale i policie při stíhání související trestné činnosti často narazí na podobné nesrovnalosti v ekonomice konkrétních osob. Rozhodně by se mi nelíbilo, kdyby to mělo být pouze na udání,“ ujistila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…