Kníže potěšen žhavými čísly: TOP 09 jede, drtí ODS i komunisty

20.02.2013 12:01

Nejnovější průzkum stranických preferencí společnosti STEM nejspíš udělá radost Miroslavu Kalouskovi a Karlu Schwarzenbergovi. Jejich TOP 09 se již u druhé agentury stala nejsilnější stranou na pravici a navíc poprvé skončila na druhém místě za ČSSD. Naopak pokračuje propad ODS, která se již přiblížila hranici deseti procent.

Kníže potěšen žhavými čísly: TOP 09 jede, drtí ODS i komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

V čele průzkumu je suverénní ČSSD, která by získala 28,2 procent hlasů. S velkým odstupem se na druhém místě umístila právě TOP 09, která tak již u druhé agentury potvrdila svou pozici nejsilnější strany pravé části spektra s nepřehlédnutelným odstupem od tradičně vedoucí ODS. Ta by si připsala 11,6 procenta. Nejsilnější vládní strana se tak stále více přibližuje hranici deseti procent a nejhoršímu výsledku celé své historie. Navíc ji s těsným odstupem tří desetin procenta sleduje KSČM.

Celý průzkum ZDE

Ještě v minulém měsíci přitom ODS získala 13,8 procenta a TOP 09 ji sledovala s uctivým odstupem téměř pěti procent. Tento průzkum však byl prováděn ještě před prvním kolem prezidentských voleb, v němž nečekaně zazářil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Právě jeho úspěch je považován za významný faktor obrození TOP 09. Z dalších stran od ledna mírně posílila ČSSD a naopak ztratili komunisté.

Do sněmovny by těsně prošla ještě Strana práv občanů - zemanovci, která by si připsala 5,2 procenta. I té nejspíš prospěly prezidentské volby (její čestný předseda Miloš Zeman v nich byl zvolen hlavou státu), neboť před nimi agentura STEM přisoudila zemanovcům pouhých 3,7 procenta.  Pod hranicí vstupu do sněmovny by skončili lidovci s 4,0 procenta, ačkoliv ještě nedávno pětiprocentní hranici překonávali. Dále se umístila Strana zelených s 2,5 procenta. 

Karla Schwarzenberga, předsedu TOP 09, která je u STEM jednoznačným „skokanem měsíce“, výsledky potěšily, ale nejsou podle něj až tak důležité. „Je to sice zajímavé, ba hezké, ale rozhodující jsou příští volby. Průzkum je pro politika to, co je vůně z kuchyně hladovému,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…