Kraviny. Dva generálové hovoří o pádu Petra Nečase a Nagyové

11.03.2014 7:27

Kraviny nebo konspirační teorie, tak nazývají bývalí šéfové zpravodajských služeb, generálové Andor Šándor a Karel Randák spekulace, že za pádem Nečasovy vlády stojí americké služby, které chtěly urychlit změnu mocenských sil v Česku a zvrátit tak hru o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Kraviny. Dva generálové hovoří o pádu Petra Nečase a Nagyové
Foto: Česká televize
Popisek: Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šándor

Anketa

Který státník zatím během ukrajinské krize obstál nejlépe?

0%
96%
hlasovalo: 17683 lidí

Díky dezinformaci z ruské strany prý nabyli Američané dojmu, že expremiér Petr Nečas zvolil při plánované dostavě Temelína ruskou variantu.

„To je úplná pitomost, kraviny, které nemá cenu komentovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý ředitel civilní rozvědky a jedna z výrazných tváří Nadačního fondu proti korupci Karel Randák k informacím časopisu Týden, které údajně pocházejí od významných pracovníků českých zpravodajských služeb a policie.

Také bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor si nemyslí, že by za pádem Nečasova kabinetu stáli Američané. „Já osobně si nemyslím, že to tak bylo, že Američané shodili českou vládu, aby mohli mít šanci na dostavbu Temelína,“ přiznal uznávaný bezpečnostní expert Andor Šándor ParlamentnímListům.cz., že není velkým příznivcem konspiračních teorií. A vypočítává argumenty, které tvrzení o spiknutí amerických zpravodajských služeb vyvracejí.

Ani ČEZ nemá jasno, jak bude postupovat

K tomu, aby teorie o vlivu amerických tajných služeb mohla uspět, muselo by podle Šándora být splněno několik základních premis. „Jednou z nich je, že by Spojené státy měly konzistentní politiku vůči střední a východní Evropě v kontextu s politikou vůči Rusku,“ poznamenal generál. Nemyslí si, že něco takového existuje. Možná prý budeme svědky nějaké renesance v této věci, ale zcela nepochybně to dosud neexistovalo. A upozornil i na fakt, že o dostavbě bloků jaderné elektrárny Temelín se zatím nerozhodlo. Otázkou totiž je, zda se vůbec dostavovat bude.

„Nejsem si jist, že se od té doby situace změnila, že by garantované ceny měly být mnohem vyšší než dneska. Pokud totiž zůstanou ve výši 40 euro za kilowatt, jak se píše, a ne požadovaných 80 euro, tak se to ekonomicky ani dostavovat nevyplatí. Takže ani ČEZ nemá dneska jasno, jak dál v této věci postupovat,“ vyslovil další pádný argument Andor Šándor, proč postrádá celá konstrukce časopisu Týden smysl.

Kalousek: Dostavba Temelína je obrovské ekonomické riziko

Také tehdejší místopředseda Nečasovy vlády a exministr financí Miroslav Kalousek nyní ParlamentnímListům.cz řekl, že vůbec není jistota, zda se i v tomto volebním období vůbec nějaká smlouva o dostavbě Temelína podepíše, protože podepsat investiční závazek za stovky miliard na vybudování jakéhokoli zdroje je obrovské ekonomické riziko. „To si každá společnost dovolí jen tehdy, pokud má garanci státu úvěry anebo budoucí cenou elektřiny. Těžko si umím představit, že by dnes byl kdokoliv ochoten a schopen garantovat ceny elektřiny za dvacet let. To je tak nesmírně riskantní otázka a my máme tak málo informací o budoucnosti evropského energetického trhu, že řešit, kdo to bude dodávat před tím, než bude vyřešen problém návratnosti investice, nemá vůbec cenu,“ potvrdil argumenty generála Šándora poslanec a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Američané prý skočili Rusům na špek

V takzvané kauze Nagyová byli podle Týdne někteří zástupci moci výkonné i soudní ovlivněni zvýšenou aktivitou amerických zpravodajců v Česku, která vrcholila vloni od května do června. Zpravodajská hra, kterou podle zdrojů Týdne mohli expremiérovi podkopnout židli, měla vrcholit mezi 26. až 29. květnem loňského roku. Tedy v období, kdy byl Nečas na oficiální návštěvě v Rusku. „Prezident Putin pak Nečase při spontánní konverzaci požádal o samostatné jednání výhradně k otázce dostavby Temelína, ale to premiér odmítl. Putin tím byl rozezlen, což nám potvrdil člověk z FSB (bezpečnostní služba Ruské federace, pozn. redakce),“ uvedl zdroj Týdne. Podle něj pak vypustili Rusové směrem k americké straně dezinformaci, že už je rozhodnuto, že v tendru uspějí oni, nikoli americký Westinghouse. „Nahrál jim i fakt, že Rusko velmi překvapivě zvítězilo v Maďarsku, kde postaví dva nové bloky jaderné elektrárny v Paksi ruská firma Rosatom,“ cituje Týden nejmenovaný zdroj. Američtí zpravodajci prý na ruský špek skočili, uspíšili pád tehdejší české vlády, protože byli přesvědčeni, že nový kabinet Miroslavy Němcové, který nakonec ovšem prezident Zeman odmítl jmenovat, bude na jejich straně.

K dobré a úspěšné politice jsou potřeba pravdivé informace

Ale proč by vlastně Američané měli skákat Rusům na dezinformaci, že mají tendr v kapse, když měli tisíc možností, jak si jejich tvrzení ověřit? Tak se ptá Šándor. „Myslím si, že mají takové kontakty, že by si byli schopni ověřit, co jim někdo říká. Muselo by jim být divné, proč by Nečas něco takového dělal. Aby se zalíbil Klausovi? To je prostě nesmysl,“ konstatoval s posměchem. Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) v Evropě realizovala odposlechy i z toho důvodu, aby její vláda věděla, jak jejich spojenci smýšlí v různých věcech. „Někomu se to může zdát excesivní nebo nefér, ale jak docela dobře řekl Karel Schwarzenberg, víc než přátelství mezi zeměmi jsou národní zájmy. A ty stále určují politiky jednotlivých zemí, hlavně těch velkých, které mají prostředky, aby je dokázaly prosazovat. Dnes můžete mít dobrou politiku, jen když máte pravdivé, adekvátní informace,“ objasnil bezpečnostní expert.

Mnozí politici rádi přejímají teorie o různých spiknutích

Generál Šándor nepopírá, že stejně jako Američané odposlouchávali své spojence v Evropě či jinde, neměli by kapacitu sledovat některé mobilní telefony a komunikaci tehdejší české vlády a některých politiků, obzvlášť v situaci, kdy členové kabinetu také nepoužívali kryptované, tedy šifrovací mobily, které nejde odposlouchávat. „I když se takové informace nepotvrdily, kdybych přijal tuto teorii, znamenalo by to, že věděli o kontaktech směrem ke sledování paní Radky Nečasové. Ale že by to shodili nějakým způsobem české policii, to se mi nezdá,“ nevěří spikleneckým teoriím, že za pádem Nečasovy vlády stáli Američané, bezpečnostní expert. „To by potvrzovalo, že jdou mnohem dál, než jsme celou dobu říkali, a že se snaží svou politikou a činností ovlivňovat politická rozhodnutí v tomto státě. Ale že by to museli udělat tímto způsobem? S tím se neztotožňuji,“ odmítá rezolutně podobné spekulace. I když připouští, že podobné teorie také slyšel. „Znám řadu politiků, kteří rádi přejímají teorie o různých spiknutích,“ dodal bývalý šéf zpravodajské služby.

Američané mají jiné možnosti, nemuseli svrhnout Nečasovu vládu

Andor Šándor upozorňuje i na další nesrovnalost v informacích časopisu Týden. „Nevím, že by zrovna paní Němcová jako možná předsedkyně vlády byla tou osobou, která by garantovala, kdo dostaví Temelín, když v té době nebylo jisté ani to, že bude ukončeno výběrové řízení,“ kroutí hlavou bývalý zpravodajec. Kdyby Američané měli zájem bojovat za své zájmy, mají podle Šándora různé prostředky ve vzájemné dvoustranné politice. „Mohou České republice nabídnout něco za něco. Nepřipadá mi tedy moc pravděpodobné, že by museli přistoupit ke svržení vlády,“ vysvětlil. Zvlášť když ani nebylo jasné, kdo Nečasův kabinet ve Strakově akademii vlastně nahradí. Kdyby to po předčasných volbách, které se nedaly vyloučit, byla levice, jak se v té době zdálo z předvolebních průzkumů pravděpodobné, mohli mít Američané v tendru daleko menší šanci než za vlády Petra Nečase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…