Kvůli několika parchantům se sáhne na paušály. Babiš neví, co dělá, udeřil známý podnikatel

27.03.2014 10:14

ROZHOVOR Situace pro živnostníky je podle známého bojovníka za zájmy soukromníků Rudolfa Baránka skutečně kritická. Mnozí se rozhodují pověsit svoji živnost na hřebík, protože už ji neutáhnou, nebo hromadně krachují. Vysoká nezaměstnanost je přitom zásadní problém současné vlády. A co vláda dělá? ptá se podnikatel. „Zatím slyším z plánovaných opatření jen krvelačné touhy, že je nutné živnostníky típnout, protože se málo odvádí do státního rozpočtu,“ kritizuje Rudolf Baránek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Kvůli několika parchantům se sáhne na paušály. Babiš neví, co dělá, udeřil známý podnikatel
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

Jak hodnotíte kroky současné vlády směrem k byznysu?

Já se v politickém spektru pohybuji čtyřiadvacet let, ani nevím, kolik jsem za tu dobu poznal vlád a ministrů financí. Zatím je tato vláda v samém začátku, takže ještě nejde příliš hodnotit. Zatím jsme stále v období nedlouho po jejím jmenování. Kdybych to měl připodobnit k minulému režimu, zatím jako kdysi brigády socialistické práce uzavírají závazky.

Některé konkrétní plány vlády se už rýsují…

To v každém případě, ale je to stále rýsování. Takových rýsování si pamatuji od roku 1989 tucty. Jedno je jisté, že představitelé koaličních stran se snaží ze všech sil, aby do veřejnosti co nejméně pronikaly rozdílné názory na některé věci. Myslím, že se snaží poučit ze zkušeností expremiéra Nečase, když měl ve vládě Věci veřejné. Každý týden se scházely nějaké tzv. ká pětky, trojky, devítky, tito se to snaží řešit, a zatím jim to jde, nějakými dohodami a kompromisy. K určitému ideovému, ne-li ideologickému střetu mezi nimi musí dojít, protože teď oznamují, jak si představují, že budou některé věci řešit. Ale podle mne začíná být obrovský problém, že nejvyšší představitelé státu se zbavují možnosti rozhodovat. Ministr musí být taková osobnost, aby si sám vybral náměstky. Ale na některá místa dělají výběrová řízení, do kterých kdekdo mluví. Každý, kdo si založí nějaké občanské sdružení, začne do všeho mluvit, stát se pak ocitá v chaosu. Ministři se zbavují zodpovědnosti, protože většina má máslo na hlavě, proto dělají tyto manévry. Ale někdo přece ve státě rozhodovat musí.

Ministr financí Andrej Babiš si do toho určitě mluvit nenechá. Už přišel s mnoha představami, jak chce získat víc peněz do státního rozpočtu. Jak se vám jeho představy líbí?

Snad si čtenáři vzpomenou na můj rozhovor v ParlamentníchListech.cz o panu Babišovi a o tom, co od něj očekávám, co mi na něm vadí a nevadí, já jsem tam byl velmi otevřený. Skutečně stále věřím, že své věci zvládne. A co se týká jeho jako ministra financí, myslím si, že je to nadlouho stále velmi nadějná osoba pro to, aby s tímto státem nějakým rozumným způsobem zahýbala. Někteří se mu smáli, když říkal, že bude řídit republiku jako firmu. A už to tak dělá. Stejně jako v Agrofertu, ani ve státní správě se nezabývá detaily. Mnozí představitelé státu nebo firem se zabývají detaily, chtějí vědět každou prkotinu. Babiš si vybral pro makroekonomické věci lidi, které odněkud přivedl nebo mu je někdo přivedl, o kterých si myslí, že jsou odborníci na tu věc, a ti se nám teď představují. Babiš má na to, a už to na mnoha krocích dokazuje, že přemýšlí jinak než politici, kteří jsou v Parlamentu už od narození, kteří nebyli nikdy v žádné praxi, nikdy nezaložili nějakou úspěšnou, ani neúspěšnou firmu, protože i neúspěšná firma je poučení z praktického života, a kteří mají na začátku spoustu řečí, jak to udělají, ale nevědí, jak na to.

Zatím Andreji Babišovi lidé věří. Jeho hnutí ANO stále rostou preference, má už o několik procent podpory víc než sociální demokraté.

Babiš samozřejmě netypickými výroky, opatřeními, způsobem přemýšlení si dělá sympatizanty, a to je vidět z toho, jak se mu zvyšují preference, a ono to asi bude pokračovat, dokud neudělá chybu. Na druhou stranu záleží na tom, jak svůj směr utancuje, protože jakýkoli chytrý nápad, jakákoli myšlenka, i na papír daná, je v politice bezcenná, dokud ji neprosadíte. Teď je otázka, kdy začne, hlavně sociální demokracie, na jeho dobré kroky žárlit. Dát dohromady školství nebo zdravotnictví jsou dobré záměry, ale Babiš chce dosáhnout toho, aby se Česká republika dostala z dluhů, aby se rozjela ekonomika, aby firmy měly lepší podmínky pro podnikání. To sociální demokraté neřeší. Snad jen Ministerstvo průmyslu a obchodu. Je otázka, kdy si další dvě vládní strany začnou uvědomovat, pokud už se to tak neděje, že je Babiš přeroste, že má schopnost na sebe strhnout pozornost, v tom momentě mu nebudou přát, aby se jeho dobré myšlenky prosadily. Nepochybuji o tom, že umí řešit některé věci netradičně, je jen otázka, jak to politicky zvládne, aby je prosadil. Dokud chytrou myšlenku neprosadím, jako by nebyla. Máme tu obrovské množství lidí, kteří mají dobré myšlenky, jak věci ve státě řešit. Ale když nemají politické schopnosti je přetavit do zákona, do vládního nařízení, které by bylo schváleno, nemá to žádnou hodnotu.

Takže plány ministra financí, které teď představil, jako třeba centrální registr účtů, českou Kobru nebo registrační pokladny, považujete za správné a doufáte, že je dokáže prosadit? Čekala bych, že jako představitel živnostníků budete mít problém s registračními pokladnami nebo záměrem na snížení výdajových paušálů.

Jak to sleduji, v makroekonomických věcech ministr financí přesně ví, co dělá. I v tom, jak dává peníze na účty jinam než do České národní banky, aby státu přinesly vyšší úroky. To jsou všechno klasické kroky, ke kterým se nikdo neodvážil a které budou přinášet peníze. Myslím, že v makroekonomických záležitostech jde správným směrem a výsledky budou velké.

Myslíte si, že se mu podaří úsporami a zvýšením výběru daní získat sto padesát miliard korun, o kterých mluvil?

Ušetřit a zvýšit příjmy jsou dvě věci. Jednoznačně má dobře našlápnuto na úspory. Z toho, že dal volné peníze do komerčních bank a ponese to úroky, budou vidět i určité výdělky. Ale úspory jsou málo. Jenom úsporami rozpočet nenaplníte a nestaneme se zemí, která bude v Evropě významná, co se týče ekonomiky a vyrovnaného státního rozpočtu. Je otázkou, jak kroky ministra financí pomohou podnikání. Šetřit mohu, když zalátám ty díry, které tu jsou, a o to se Babiš pokouší, ale jde o to, jestli jeho opatření přinesou úlevu firmám a pomohou, aby do rozpočtu plynuly větší příjmy z daní. Myslím si, že v oblasti makroekonomie a velkých firem, které potřebují podporu exportu, se to dobře rozjíždí, znovu se rozbíhá CzechTrade, Ministerstvo zahraničních věcí musí hledat kšefty, což je to, co za Klause a minulých vlád nebylo. To všechno pomůže těm velkým, ale o problematice živnostníků neví Andrej Babiš zatím vůbec nic. Jen první útok na paušály jasně ukazuje, že lidé, kteří mají u něj tuto oblast na starosti, vůbec neví, o čem mluví. Paušály jsou jednoduchá věc, nechápu, proč v tom hledají velkou politiku. Je nutné dodělat, co jsme navrhli Petru Nečasovi, u paušálů nechat stávající procenta a zastropovat je pěti miliony korun příjmů za rok. Od pěti milionů příjmů nahoru už by neměly mít osoby samostatně výdělečně činné možnost využívat paušály.

Ale někde už paušály zastropované jsou, ne?

Zastropované dvěma miliony jsou paušály pro živnosti typu tužka – papír, protože ty velké právnické kanceláře to jako sdružení fyzických osob vykrádaly. To se nám ještě podařilo zastropovat. A může se to udělat i u ostatních. Nechat procenta, jak jsou, a zastropovat všechny živnosti pěti miliony za rok. Do té doby můžeš používat paušály podle současných procent, když chceš nad pět milionů korun, budeš už předkládat daňové doklady pro náklady. Jednoduché. Nevím, proč jsou kolem toho takové kecy. To je naprostá nezkušenost, je vidět, že Babišovi lidé nevědí, o čem mluví. Nevím, kdo mu radí, ale útoky na paušály byly už v minulé době, kdy jsme na základě dohody s Petrem Nečasem udrželi paušály proti všem odborářům i TOPce. Upozorňuji na to, že politici evidentně problematice malých podnikatelů, i kdyby jim chtěli pomoc, nerozumějí a neví si s tím rady. Přitom řešení je tak jednoduché. Neznervózňovat živnostníky, zastropovat paušály, aby to někdo nemohl zneužívat, a stát na tom neprodělá. Berme to, že armáda malých je tři čtvrtě milionová. Vždycky nějaký velký parchant nebo skupina velkých parchantů využije těch dobře myšlených paušálů, které pomáhají pěti stům tisícům lidí, ale padesátka lidí to vykrádá, a kvůli té se zákon novelizuje proti těm tři čtvrtě milionům.

Jaká opatření by mohla živnostníkům ještě pomoci?

Je nutno se zabývat tím, jestli se chce vůbec pomoci malým a snížit nezaměstnanost. Celou dobu vlády Petra Nečase jsem se snažil mu vnuknout myšlenku, už se dokonce připravoval zákon, ale premiér bohužel mezitím padl, legalizovat švarcsystém. Aby malá firma mohla uzavřít smlouvu s velkou firmou na dobu kšeftu. Těch věcí je hodně, je možné například přes programy Českomoravské záruční a rozvojové banky pomoci malé regionální živnostenské výrobě, to je cílené na podporu regionů daleko od Prahy, aby tam mohla vznikat malá živnostenská výroba. To by snižovalo místní nezaměstnanost. Počet nezaměstnaných je totiž zásadní nebezpečí pro tuto vládu. Živnostníci stále jen slyší: paušály pryč... Teď ještě politici mezi sebou závodí, kdo vymyslí lepší registrační pokladny. Ale i ti malí podnikatelé chtějí stejně jako Babiš, aby ty velké rozkrádačky přestaly. Teď se někteří noví politici i od Andreje Babiše dívají na to tak, že včera byla revoluce, dvacet čtyři let se nic nedělo a teď nastaví pravidla. Ale to je zásadní omyl. Uběhlo 24 let, za tu dobu jsou naskládány vůči živnostníkům obrovské hříchy, buzerace úřadů, a rozdíl mezi živnostníky teď a před pěti, deseti, natož dvaceti čtyřmi lety, je v tom, že lidi jsou už vysíleni, moc nevěří ve zlepšení, protože nejsou kšefty a oni se dostávají do velkých problémů, ať platí, nebo neplatí daně. Ale věřím, že i mezi těmi, kteří neplatí daně, jsou takoví, kteří by je chtěli platit, ale jejich podnikání je takové, že se musí rozhodnout, jestli to raději nezabalí, protože to neutáhnou. Někteří odcházejí do šedé ekonomiky a stát z toho nebude mít nic. Já tvrdím, že je to dvě stě tisíc lidí mezi drobnými podnikateli, kteří uvažují o tom, že z podnikání utečou, nebo kteří hromadně krachují. Já bych chtěl politikům vzkázat, že z toho může vzniknout zásadní politický problém pro síly od středu doprava. Zkrachovaný živnostník není jako zaměstnanec, který přijde o práci. To je člověk, který třeba zatáhl celou rodinu do dluhů a který hlavně přišel o svůj sen. To je hrozná situace a ti zklamaní lidé pak už nebudou přátelští k polistopadovému režimu.

Jak tomu předejít?

Zatím slyším z opatření jen krvelačné touhy, že je nutné živnostníky típnout, protože se málo odvádí do státního rozpočtu. Politici neznají tu situaci a to je nebezpečné. Jednáme a přemýšlíme, že bychom z různých podnikatelských iniciativ a sdružení dali dohromady odborníky a navrhli určité kroky včetně učňovského školství. Všelijakých prohlášení politiků, ze kterých nakonec nikdy nic není, je hodně. Je třeba připravit takové návrhy, které projdou politickou garniturou. Uvidíme, jak se nám to podaří protlačit. Minulý týden jsem o tom jednal s panem Babišem. Má cenu připravovat materiály, které mají šanci projít, ne takové, které neprojdou. Je nutné to politicky promyslet a dohodnout.

Bude také Strana soukromníků České republiky, kde jste byl až do konce loňského roku prvním místopředsedou, přicházet s návrhy na podporu živnostníků?

Tuto stranu jsem s pár kamarády založil, pět let jsem byl s Rostislavem Senjukem jeden ze dvou statutárních zástupců, ale vloni v prosinci jsme už nekandidovali. Pět let stačilo. I když jsme v minulosti museli uvnitř strany obhajovat spolupráci s Petrem Nečasem, měli jsme v té době vliv. Měli jsme svého náměstka, Petr Nečas přijal některé naše návrhy na podporu podnikání. Registrační pokladny se nezavedly, paušály se držely, byla odstraněna spousta byrokratické zátěže atd. Volby dopadly, jak dopadly, přišlo nové vedení Strany soukromníků. Já jako otec zakladatel bych udělal největší chybu, kdybych se novému vedení snažil radit. Jsem řadový člen a pozoruji, jak to dělají. Strana soukromníků odešla do opozice, vyjádření vedení strany jsou opoziční. Nevím, jestli budou něco navrhovat, ale z opozice, když nejsem v Parlamentu, se věci nedají prosadit. Bude z toho taková celoroční příprava na komunální volby, ale ty jsou také důležité.

Sociální demokraté měli na post ministra financí před volbami připraveného Jana Mládka, který nazval živnostníky parazity. Je tedy pro živnostníky dobře, že není ministrem financí on, ale podnikatel Andrej Babiš?

Co by ještě mohlo být horší? Situace pro živnostníky je skutečně kritická, fůra lidí končí. Pan Mládek se za svá slova omluvil, teď je ministrem průmyslu, uvidíme, jak se bude tvářit na naše návrhy. Myslím si, že je velmi vyhraněný člověk, je dost vlevo, takže jednou z něj stejně zase vyletí, co si opravdu myslí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…