Miloš Zeman se vyjádřil k možnosti vyhodit Nečase a jeho vládu

04.02.2013 12:06

Mezi právníky i politiky probíhá v posledním týdnu diskuse na téma, které ještě před čtrnácti dny nikoho nenapadlo - zda může prezident republiky odvolat premiéra a potažmo tedy celou vládu. Doposud žádný prezident tento krok neučinil, po zvolení Miloše Zemana se však objevily spekulace, že Ústava prezidentovi toto oprávnění skutečně dává.

Miloš Zeman se vyjádřil k možnosti vyhodit Nečase a jeho vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Anketa

Má Zeman jako první prezident v dějinách odvolat o své vůli vládu?

87%
13%
hlasovalo: 14128 lidí

Tomuto výkladu dal v minulém týdnu de facto za pravdu ústavní právník Jan Kudrna. „V klíčové otázce, kdy může být premiér odvolán, ústava podmínky nestanoví. Byť je to pro mnohé šokující, naše ústava umožňuje poloprezidentský systém,“ připustil Kudrna.

„Myslím, že ta formulace je spíše nešťastná. Je opřena o určitou snahu stylisticky zjednodušit text a v očích některých interpretů to může vést k těmto důsledkům,“ vysvětlil příčiny nejasností ve výkladu ústavy právník Jan Kysela.

V pondělí pak přidala své vyjádření i osoba nejpovolanější, které se toto právo bude od března bezprostředně týkat. „Myslím si, že to vyplývá z velmi extenzivního výkladu ústavy,“ připustil pro server IDNES.cz nově zvolený prezident Miloš Zeman.  Nenaznačil, zda se tímto širokým výkladem ústavy hodlá řídit, ale MF DNES usuzuje, že jeho slova mohou Petra Nečase i všechny případné následující premiéry zneklidnit.

Dosavadní prezidenti Václav Havel a Václav Klaus o této možnosti nikdy neuvažovali a akceptovali, že vládu může sesadit Poslanecká sněmovna. Po zvolení Miloše Zemana a jeho ostrém útoku na legitimitu současné Nečasovy vlády se ovšem objevily názory, že prezidentovi ústava dává i tuto pravomoc. Od té doby se právníci i politici přou, zda si prezident může takový krok dovolit.

Sám premiér Petr Nečas již dříve k této možnosti řekl: „Podobný krok prezidenta bych označil za ústavní puč.“ Jiní politici, například bývalý předseda Senátu Petr Pithart, ovšem jednoznačně prohlašovali, že prezidentovi ústava tuto možnost nedává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…