Na Václava Havla se vzpomínalo čtením z jeho textů

18.12.2014 20:41

Úryvky z divadelních her, esejů i dalších textů, které bývalý český prezident a dramatik Václav Havel psal pro různé příležitosti, zněly dnes vpodvečer divadlem Alfred ve dvoře. Někteří si přinesli svoje knížky, pro další pořadatelé půjčili vše dostupné z knihoven.

Na Václava Havla se vzpomínalo čtením z jeho textů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

Zazněl třeba i Havlův projev při přebírání čestného doktorátu na DAMU v roce 1996, ve kterém uvažoval nad souvislostmi divadla a politiky. Dnešní výročí Havlova odchodu si lidé připomínali veřejně na různých místech v ČR i v zahraničí. V Praze 6 zapálili svíčky srovnané do tvaru srdce, kardinál Dominik Duka sloužil zádušní mši a vzpomínat přicházeli po celý den lidé také k Havlovu hrobu.

Myšlenka Čtení z Havla vznikla v den Havlova úmrtí v roce 2011

Při čtení na scéně divadla Alfred ve dvoře, která se proměnila v improvizovanou kavárnu, se vystřídalo několik desítek lidí. Připomínat si Havla prostřednictvím jeho vlastních myšlenek byla hlavní idea akce Čtení z Havla - v době, kdy tři roky po jeho úmrtí mnozí jeho politické teze i postoje interpretují po svém.

Myšlenka Čtení z Havla vznikla v den Havlova úmrtí v roce 2011. „Jel jsem do Prahy autem a z rádia jsem uslyšel, že umřel Havel. Podobně jako všichni jsem cítil, že se musí něco udělat, že se musíme potkat, a ještě cestou do Prahy jsme se s přáteli domluvili, že uděláme čtení z Havlových knih pod sochou sv. Václava. Bylo to venku, byla zima, ale lidi neustále přicházeli a četlo se dlouho do noci. Říkali jsme si, že má smysl to zopakovat," vzpomíná Matěj Chytil, jeden z organizátorů akce.

Tehdejšímu spontánnímu nápadu poskytlo v letošním roce přístřeší a technické zázemí divadlo Alfred ve dvoře. Dveře divadla jsou dnes otevřené do 21:00, vstup je volný. V sídle Knihovny Václava Havla v Ostrovní ulici večer vystoupí Divadlo na tahu, které v režii Andreje Kroba uvede jeho méně známou „vaňkovku“, hru Protest z roku 1978. A v Mlýnské kavárně na Kampě se sejdou Havlovi přátelé nad jeho texty či oblíbenou hudbou, hlavně však vzpomínkou na významnou osobnost českých i evropských dějin.

Několik desítek svíček dnes přibylo na Havlově hrobě na Vinohradském hřbitově

K akci s krátkými kalhotami, k níž už poněkolikáté vyzývali lidé na sociálních sítích, se dnes přidali i americký velvyslanec Andrew Schapiro a velvyslanec Státu Izrael Gary Koren. Kratší nohavice připomínají Havlovo vystoupení na vojenské přehlídce s povytaženými nohavicemi.

Několik desítek svíček dnes přibylo na Havlově hrobě na Vinohradském hřbitově, kde je pohřben spolu s bývalou manželkou Olgou. Odpoledne přišla zapálit svíčku i Eva Šmídová. „Na hřbitově mám rodinný hrob, Havlovi tak svíčku zapaluji skoro každý den, ne pouze u speciálních příležitostí. Několik svíček tu hoří celoročně," řekla zpravodajce ČTK. Další návštěvnice Jarmila Hradecká z Prahy zapaluje svíčku pouze jednou za rok. „Havla jsem si velice vážila, tímto způsobem mu to snad mohu dát nějak najevo."

Památku Havla si připomněly asi tři desítky lidí také v Praze 6. Vzpomínku, při níž zapálili svíčky srovnané do tvaru srdce, iniciovali přímo místní. „Je to nápad můj a mojí sestry. Děláme to už potřetí," řekla ČTK Marcela Mikešová. Spojily prý to, že ony bydlí v v Praze 6 a nedaleko - ve Střešovicích - bydlel před svou smrtí i Havel. „Chceme lidi inspirovat, že něco udělat není tak těžké," dodala Mikešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…