O České aerolinie mají zájem Qatar Airways a Korean Air

05.12.2012 14:51

O České aerolinie mají zájem společnosti Qatar Airways a Korean Air. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas s tím, že o prodeji ČSA by vláda mohla rozhodnout v dubnu nebo květnu příštího roku. Součástí privatizace ČSA bude vyřešení sporů se soukromým leteckým dopravcem Travel Service - v rámci této dohody ČSA ukončí činnost své dceřinné firmy Holidays Czech Airlines na charterovém trhu.

O České aerolinie mají zájem Qatar Airways a Korean Air
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál ČR

Český Aeroholding, který je mateřskou společností ČSA, začátkem listopadu rozeslal výzvu padesátce největších leteckých společností, aby se do konce měsíce vyjádřily, zda se budou o českého národního dopravce ucházet.

Spory se společností Travel Service

„Česká vláda je poctěna zájmem těchto investorů, protože se bezpochyby jedná o významné přední seriózní společnosti v oboru letecké dopravy," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Zopakoval, že vládě při privatizaci národního dopravce šlo o vstup strategického partnera z oboru, nikoliv o prodej ČSA finančnímu investorovi. Protože obě společnosti pocházejí z mimoevropských zemí, mohou v souladu s podmínkami vlády žádat o odprodej pouze menšího než polovičního podílu akcií v ČSA.

Součástí snahy o privatizaci ČSA bude podle Kalouska vyřešení sporů se společností Travel Service, která si opakovaně stěžovala na nerovné podmínky na českém trhu. Travel Service na základě dohody stáhne žaloby za zhruba 2,5 miliardy korun. Na oplátku od léta příštího roku dceřinná společnost státního Českého Aeroholdingu, Holidays Czech Airlines, která je největším konkurentem Travel Servisu v Česku, přestane provozovat charterové lety.

Do konce letošního roku se podle ministra financí zájemci detailně seznámí s fungováním Českých aerolinií, do konce ledna od nich vláda očekává podání nezávazné nabídky spolu s manažerským plánem budoucího rozvoje tuzemských aerolinek. Podání závazné nabídky včetně ceny vláda očekává do konce února. Výhodnost nabídek poté bude posuzovat aeroholding zhruba do března či dubna a následně vítěznou nabídku předloží Ministerstvu financí k dalšímu projednání ve vládě, popsal postup výběru investora Kalousek.

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009

S případným prodejem akcií ČSA musí kromě české vlády souhlasit ještě Evropská unie. Získat tento souhlas by ale podle Kalouska neměl být problém, protože právě odprodej národního dopravce byl jednou z podmínek, za kterých Evropská komise odsouhlasila přijetí úvěru od státní firmy Osinek, které ČSA získaly za údajně výhodnějších podmínek. Původně dopravci hrozilo, že bude muset 2,5miliardový úvěr vracet.

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009. Ve druhém kole výběrového řízení zůstalo konsorcium Unimex a Travel Servis, které za aerolinie nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule; v pololetí ale bylo v minusu přes 700 milionů korun. Původně se očekával výnos z privatizace ČSA v rozmezí tří až pěti miliard korun. Vláda posléze rozhodla, že ČSA konsorciu neprodá.

Korean Air zaměstnává přes 15.000 zaměstnanců a provozuje na 140 letadel. Qatar Airways zaměstnávají spolu s dceřinnými společnostmi přes 20.000 lidí a jejich letecká flotila tvoří více než 110 letadel. ČSA v současnosti mají tisícovku zaměstnanců a 28 letadel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…