Obří solární elektrárny u Ralska skutečně patřily Rittigovi. Tvrdí to jeho účetní

29.12.2014 9:36

EXKLUZIVNĚ Známý pražský lobbista Ivo Rittig delší dobu popírá, že by kdy měl vlastnický vztah k solárním elektrárnám, které od neprůhledné společnosti Amun.Re koupil polostátní elektrárenský gigant ČEZ. Dokonce se kvůli tomu soudil a soudí s protikorupčními institucemi a médii. Ve sporech ale příliš úspěšný není. Čím dál víc indicií ale dokládá, že za severočeským obřím solárním projektem stál skutečně Rittig. A firmy s ním spojené na něm mohly vydělat kolem miliardy korun.

Obří solární elektrárny u Ralska skutečně patřily Rittigovi. Tvrdí to jeho účetní
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Anketa

S kterým politikem byste nejraději slavili Silvestra?

3%
4%
0%
1%
0%
79%
0%
0%
hlasovalo: 106606 lidí

Jeho vztah ke společnosti Amun.Re ve své výpovědi na policii naposledy potvrdil bývalý účetní společnosti Peskim, která je s Rittigem spojená, Jaroslav Kubiska. ČEZ Amun.Re zaplatil za obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku celkem pět miliard korun.

Policie k případu nechce poskytovat bližší informace a stejně dopadla i snaha Parlamentních listů.cz na pražském Vrchním státním zastupitelství. „Rozhodně nelze sdělovat jakékoliv komentáře a názory na vývoj v jednotlivých věcech, a to ať se jedná o věci ve fázi prověřování, či ve stadiu vyšetřování. Rovněž tak nelze poskytovat informace o tom, jakých osob se týkají a kolik věcí je dozorováno. A samozřejmě už vůbec nelze dopředu avizovat, zda bude někdo obviněn, či nikoliv,“ odvětil na dotazy ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražské prokuratury Marek Bodlák. A vzápětí dodal: „Skončení vyšetřování je primárně věcí policejního orgánu, až bude doručen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby či na jiné rozhodnutí, bude toto možné sdělit.“

Z Kubiskovy výpovědi ale vypadá vše jasněji. Prvního května roku 2009 podle něj přišla na účet společnosti Certonia Trading Limited, který je veden u Laiky bank na Kypru, částka ve výši 145 milionů korun. A to jako úvěr od společnosti Penta Investment Limited. Benefičním vlastníkem  Certonie měl být v té době Ivo Rittig, jak Kubiska podotkl. „Pamatuji se, že se k této transakci vyjádřila Karolína Babáková (jedna z advokátek s Rittigem spřízněné Šachta & partners – dnes MSB Legal – pozn. red.) v tom smyslu, že to je dar Penty Ivo Rittigovi. Z části těchto peněz byl následně financován nákup společnosti Prospekta móda, kterou vlastní Ivo Rittig, a část těchto peněz byla využita k financování fotovoltaických elektráren, respektive projektu Amun.Re,“ tvrdí Kubiska.

Patnáct milionů korun bylo následně 18. září roku 2009 posláno jako úvěr do společnosti Energy Ralsko. Úvěr od společnosti Penta byl poté splacen pomocí půjčky ze společnosti Quality Management ve výši 169 230 000 korun. Quality Management následně postoupila svoji pohledávku na společnost Earnway ze skupiny firem Eurozeta, Alseda (jedná se o skupiny Ivo Rittiga) za jednu korunu. V popsaném případě zadávala příkazy k bankovním převodům Karolína Babáková,“ vypověděl na policii Kubiska.

Z Kubiskovy výpovědi také vyplývá, že Martin Shenar, který za Amun.Re veřejně vystupoval jako vlastník, byl jen nastrčenou osobou. Shenar byl v minulosti spolumajitelem české pobočky vydavatelství Hachette Filipacchi 2000, vydávajícího lifestylové časopisy. Ještě před nástupem ekonomické recese prodal v roce 2007 svůj 49% podíl ve firmě společnosti Burda Eastern Europe.

Shenara když tak Ivoš sejme

Shenar loni v březnu odmítl kontakty s lobbisty, jako je Ivo Rittig: „Ivo Rittiga jsem neviděl několik let, za několik let jsem se nesetkal s žádným českým politikem,“ uvedl Shenar. Připustil, že měli s Rittigem stejné advokáty, skutečnost, že většina firem s tímto obchodem měla stejnou adresu jako sídlo právní kanceláře Šachta & partners (dnes již zmíněná MSB Legal), je podle něj přirozená, protože advokáti zakládají firmy většinou ve svém sídle na své adrese.

Shenar tvrdil, že Amun.Re stavěl solární parky pro ČEZ. „ČEZ stavěl jeden megawatt za 119 milionů, my jsme včetně projektů stavěli megawatt za 105 milionů,“ řekl například v Otázkách Václava Moravce Shenar.

„Amun.Re stavělo elektrárny pro ČEZ, nevlastnilo je,“ řekl Shenar a dodal, že polovinu firmy si koupila společnost Wilsea s. r. o. „Neměli jsme prostředky na to, abychom ČEZu financovali stavbu, proplácela se prostavěnost. ČEZ nechtěl jít do rizika, vázal ceny projektů na úspěch té stavby.“ Jméno společnosti Wilsea si dobře zapamatujme.

„Pan Shenar je osobou, která má celému projektu dodat punc legitimity, protože oficiálně vydělala dostatečné množství peněz, a pokud nebude schopen projekt ve stanoveném termínu zrealizovat, tak ho Ivoš sejme. Z takovýchto indicií jsem vyrozuměl, že benefičním vlastníkem Eurozeta, Alseda, je opravdu Ivo Rittig,“ uvedl dále Kubiska.

A dokládá i další propojení firem z impéria lobbisty Rittiga na jeden z největších solárních projektů v severních Čechách.  Jde o kyperskou společnost Cheerlade Holdings Limited. Jejími benefičními vlastníky měli být další advokáti z Šachta & partners (dnes MSB Legal) David Michal a Karolína Babáková. „Formálně byla řízena kyperskými ředitel i(například Maria Demetriu), ale reálně byla řízena Davidem Michalem a Karolínou Babákovou, kteří dávali kyperským ředitelům instrukce,“ konstatoval Kubiska. Cheerlade byla vlastněna přes složitou vlastnickou přesmyčku – panamskou Stratford Global Finance, delawarskou Gold Leaf, která byla podle Kubisky přímo vlastněna Davidem Michalem a Karolínou Babákovou.

A přichází další důležitá informace. „Cheerlade byla vlastníkem společnosti Wilsea, která vlastnila podíl v Amun.Re. Měla účet vedený u Societe Generale na Kypru. Instrukce k bankovním převodům dávaly Karolína Babáková, Hana Šmidrkalová a Jana Šádková. Tyto instrukce jsem posílal ve formě autorizací podepsaných Davidem Michalem nebo Karolínou Babákovou,“ vypověděl dále Kubiska s tím, že disponuje přehledem finančních toků s přepisem bankovních převodů.

Rittigova advokátka mlčí

Právní zástupkyně známého pražského lobbisty a kolegyně zmiňovaných advokátů Katarína Kožiaková-Oboňová na otázky Parlamentních listů ohledně vývoje kauz kolem jejího mandanta Iva Rittiga nezareagovala. Stejně tak se nevyjádřila ani k tvrzením z výpovědi svědka Kubisky.

Podle Kubisky nastrčený majitel Amun.Re Martin Shenar v létě roku 2010 nejprve prodal společnosti ČEZ svoje firmy eEnergy Ralsko Kuřivody a eEnergy Ralsko s obřími projekty solárních elektráren. Cena transakce podle odhadů Hospodářských novin přesáhla půl miliardy korun. Shenar sám projekty koupil pouhých několik týdnů před tím, než je prodal. Smlouvy a obří transakci tak realizoval v mimořádně krátkém čase. Kolik na nich skutečně vydělal Shenar a skrytí vlastníci, ale není známo.

Tím ale solární byznys, údajně přikrytý Shenarem, neskončil. Firma Amun.Re se totiž stala hlavním dodavatelem těchto staveb. ČEZ tak za solární elektrárny o celkovém výkonu 55,8 megawattu zaplatil celkem 5 miliard korun. Rozdíl mezi cenami, které účtovala firmě ČEZ Amun.Re, a které platila subdodavateli CE Solar, činil podle informací Hospodářských novin zhruba 1,16 miliardy korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…